Obavijesti

News

Komentari 18

Žene su ga obožavale: 'Ima najljepše oči, meke kao svila...'

Žene  su ga obožavale: 'Ima najljepše oči, meke kao svila...'
1

Irački diktator Saddam Husein bio je elegantni i uglađeni kicoš, koji se oženio svojom rođakinjom u prvom koljenu i zahvaljujući podrški njene obitelji došao na vlast...

VIDEO

Sadamova odana žena bila je njegova prva rođakinja Sajida Khayrallah s kojom je dobio dva sina i tri kćeri a koja je nakon što je osvojio vlast  nakon više od 20 godina braka otkrila da on ima posebnu ljubavnicu. Visoku, plavokosu udanu liječnicu Samiru Shahbandar čiji se suprug bez pogovora povukao i prepustio svoju ženu drugome. Sajida je pak doznala da je oženio drugu ženu nakon što je cijeli Bagdad već pričao o tome...

A sav svoj uspjeh Saddam je dugovao upravop Sajidinoj obitelji, klanu Tikritija koji ga je podigao i odgojio. Naime, nakon smrti Sadamovog oca njegova majka se preudala i sina poslala da živi kod svog brata

- Dječačiću je bilo ljepše u kući ujaka Talfaha, vjerojatno i zato što je bilo i druge djece njegove dobi: Sestrične Sajida i Ilham i njihov brat Adnan. Prva, starija od dviju sestara također je napunila deset godina. Partnerica mu je za dječje igre i zajedno će napraviti prvi korak u životu - krenuti u školu. Sajida je dobra učenica i pohađa kršćansku školu. Sestre Talfah na glasu su kao beskompromisne osobe. Ujak Khairallah odgaja ih kao prave aktivistice. Od djetinjstva su se kljukale govorima junačkog oca koji je napisao esej naslova Tri vrste bića koje Bog nije trebao stvoriti: Perzijanci, Židovi i muhe što je prava povelja mladih nacionalista te zemlje. Iračani, 'Prusi Arabije' trebaju ujediniti arapski svijet kao što su Prusi ujedinili Njemačku. Perzijance opisuje kao 'životinje koje je Bog načinio u ljudskom obliku' a muhe su bića 'za koje ne shvaća u koju ih je svrhu Bog stvorio' - piše u svojoj knjizi Žene diktatora 2 autorica Diane Ducret.

Politički uspon uz prikladnu ženu

Pod utjecajem ujaka Saddam se počeo baviti politikom i postao član stranke Baath - pokreta koji je kombinirao socijalizma i arapski sekularni nacionalizam. Kad je Sajidu odlučio uzeti za ženu obitelj je bila presretna, a pogotovo njegov ujak. Zapravo bila bi izdaja i iskaz nepoštovanja prema velikodušnom mentoru da odabere neku drugu ženu. Mladi bračni par smjestio se u vrlo modernu kuću koja ima terasu na krovu, gredicu cvijeća i rešetke na prozorima. No početak braka teče preko rešetaka. Saddama je uhitila politička policija, a ona ga često posjećuje u zatvoru i donosi mu ono što mu najviše treba - knjige. Saddam bježi iz zatvora nakon dvadesetak mjeseci i povlači se u ilegalu.  

SADDAM HUSSEIN

Stranka Baath preuzima vlast u zemlji državnim udarom, novi predsjednik Ahmed Hasan al-Bakr je najbliži rod Saddamovom ujaku a time i samom Saddamu.

Talentirani Saddam postaje ministar obrazovanja i propagande te potpredsjednik Centralnog vijeća revolucije, položaj čija važnost upućuje na to da je on mogući nasljednik. Saddam svu energiju ulaže u taj položaj i pritom zanemaruje Sajidu i njihovo troje djece. Nakon Udaya 1966. godine rodio se Qusay, a zatim i kći Raghad.

Uvijek odjeven po najnovijoj modi

Potpuno posvećen političkoj karijeri Saddam se želi prikazati kao vođa angažiranih i modernih ideja. Njegov način odijevanja postaje uzor na sve koji ga okružuju. Sustavno nosi odijelo i kravatu i osobito pazi na cipele za koje voli da budu moderne i ulaštene
-Uvijek je bio vrlo elegantan. Posebno je volio francuske modne marke. Bilo mu je osobito stalo da mu kravata i košulja budu usklađene. Cipele su uvijek morale biti kožnate. Dojam bi uvijek pojačao sa malo parfema - prisjetio se njegov libanonski arhitekt Fawzi Chaloub te precizira da se znao presvući i do tri puta na dan. Iako se može činiti kao puka koketerija, Saddam zapravo želi ostaviti suprotan dojam od tradicionalnih predstavnika vlasti na Bliskom istoku i međunarodnim diplomacijama dati ljepšu sliku, navodi Diane Ducret u svojoj knjizi.

SADDAM HUSSEIN

Imidž moderne obitelji

Sajidina kuća je Saddamu dala obrazovanje i status. Sad je odrastao i mora se javnosti prikazati kao kao muž i otac dostojan tog imena. Kad se 1972. rodila Hala, ima priliku istaknuti svoju ulogu glave moderne obitelji. Novine se ne mogu zasititi pohvala prigodom rođenja posljednje kćeri šefa socijalističke revolucije i čak preko cijele stranice objavljuju fotografije mladih roditelja i njihovog pomlatka. Sajida je diskretna, sofisticirana, radišna žena i majka, te je novi režim koji vodi Hassan al Bakr postavlja kao uzor iračke žene.

SADDAM HUSSEIN

Sa suprugom Sajidom i najstarijom kćeri 1978. godine

Ističući uspjeh svog braka sa Sajidom Saddam se predstavlja kao bračni savjetnik Iračana. U novinama im daje savjete za sretnu bračnu zajednicu
- Najvažnije u braku je da muškarac ne smije dopustiti da se žena osjeća potlačenom samo zato što je ona žena a on muškarac - izjavljuje u časopisu Al Mar'a 1978. godine. On želi doprijeti do srca Iračanki i voditi ih u njihovoj emancipaciji
- Ako žena nije slobodna, svjesna i školovana, naše društvo ostat će nerazvijeno i neslobodno - govori
Deklarirani feminist tako uspješno stvara kult svoje ličnosti kod mnogih Iračanki. Za njih on nije samo vođa, nego član obitelji

Žene mu posvećuju pjesme

Pjesnikinja Sagidah al- Mousawi opjevala je tu privrženost u nastanku: On je prijatelj i uzor, dom i sin. Saddam je srce, zapaljena svijeća, uspomena, suza, zemlja i njezin narod od čiste vode pomiješane s ružama. Saddam je cijeli Irak...- opisuje Diane Ducret fascinaciju Iračanki.
Na kongresu Općeg saveza žena Iraka drži vatrene govore u kojima konkretno potiče muškarce 'da poštuju svoje supruge i ne zaboravljaju njihove potrebe'

SADDAM HUSSEIN

Saddam sa kćerkicama i suprugom Sajidom

Osim toga daje savjete i o higijeni. Jednog dana na iračkoj televiziji objavljuje: Muškarac se ne može pojaviti na skupu ili na obiteljskom okupljanju ako smrdi po znoj! Treba se kupati jedanput na dan. žene se moraju kupati dva put na dan jer je njihov miris delikatniji od muškog i zato jači. Ako žena ne zna upotrebljavati četkicu za zube neka čisti kažiprstom.

Saddam je u stvarnosti manje napredan nego što bi htio biti i kad je riječ o jednakosti i o higijeni. Tijekom godina njegove se izjave više priklanjaju konformizmu. Revolucionarna načela odgađa za poslije. Izjave mu postaju opreznije: 'Žena mora biti podložena autoritetu svojega muža jer je njegova riječ zadnja i jer je glava obitelji i odgovorna osoba u domu'.
Trenutačno je u ženskoj politici jako konzervativna struja: Ako se muškarac ističe u vojsci žena se pak ističe u odgoju djece. To su dvije komplementarne zadaće koje čine temeljne obveze pojedinca prema društvu'

Saddam Hussein with  his daughter Hala

Saddam sa kćeri Halom 1982. godine (na slici gore)

Cilj je postignut. Saddam Hussein došao je na čelo države 16. srpnja 1979. nakon unutarnjeg prevrata koji je dotadašnjeg predsjednika gurnuo u mirovinu. Saddamov brak sa Iračankama sada je postao služben.

Okružen vatrenim obožavateljicama

Vladareva zavodljivost nije ostavila ravnodušnima mlade gledateljice koje prate njegovo pojavljivanje s više žara nego sapunice. On se svaki dan pojavljuje na malim ekranima i govori polaganim i mirnim, melodioznim' glasom.

Saddam Hussein


Možda je njegova najveća moć u pogledu: 'Gleda kao grabežljiva zvijer! Ali ima najljepše oči na svijetu, meke su kao svila' ushićena je jedna vladareva obožavateljica. Druga mlada žena Selma Mushin, supruga jednog iračkog političara i humanista koji je poznavao Saddama tijekom njegovog razdoblja progonstva u Egiptu, također će se susresti s predsjednikovim 'revolverskim očima':  Kad se smiješio, oči su mu bile u suprotnosti s odorom. Sa svima se smijao, ali nije odvajao pogled od mene. 'Ne može biti loš' rekla sam sebi. No pod njegovim pogledom se osjećate ranjivo - piše Ducret u knjizi.

Uvijek otmjen zadivljuje i muškarce i žene

Ali pravi razlog njegove zavodljivosti možda treba tražiti u njegovom istančanom smislu za modu, četiristo remena i tako uskim kožnatim cipelama da mu stalno izazivaju kurje oči koje treba redovito uklanjati. Zadivljuje čak i najokorjelije časnike. Jean-Mariea Le Pena šarmirao je taj 'arapski de Gaullle'.

Saddam se zna koristiti ženama ondje gdje mu trebaju. Iako su katkad diplomatsko ili propagandno oružje, također su mu vjerne saveznice. Voli se okružiti suradnicama kojima povjerava strateške dužnosti.

SADDAM HUSSEIN

Iako se ne pokazuje sa suprugom u noćnim izlascima i na drugim mjestima na kojima alkohol teče u potocima, Sajida je svejedno ključna partnerica u Saddamovu usponu na vlast. Bivša uzorna učenica postala je učiteljica, a zatim i direktorica jedne mješovite progresivističke škole sve do dolaska njezina supruga na vlast. Napustila je ravnateljstvo te ustanove koju je favorizirala bagdadska elita, gdje su se školovali potomci najboljih obitelji u zemlji, kako bi pomogla suprugu na novim dužnostima.

Razmaženi i neobuzdani sinovi

Dok se Saddam bavi svojom strašću za politikom, Sajida se posvećuje njihovim kćerima i životu u palači ili pak autoritarnom odlučnošću presjeda na primanjima. Uzvanici njezinih grandioznih zabava s poštovanjem dolaze prvoj dami koja ih pozdravlja kimanjem i nehajnim smiješkom. Žene ministara plešu oko Sajide. Sve joj brižno nastoje pokazati svoje kćeri koje su u dobi za udaju, nadajući se da će ih ona izabrati za svoje sinove Udaya i Qusaya, najpoželjnije bagdadske neženje.

SADDAM HUSSEIN

Saddam i Sajida te njihovo petero djece

Udayev kolega iz razreda, sjeća se pojavljivanja prve dame na zabavama u palači: Ta žena je bila opsjednuta samo jednim više nego svojom odjećom: kako da zgrne što više nakita. Nakit joj je bio jedina tema razgovora tijekom tih rijetkih pojavljivanja na zabavama. Mogal je nadugo i naširoko oduševljeno pripovijedati odakle joj taj i taj prsten i u kojem gradu je kupila te i te naušnice.

Uday i Qusay uzrok su velike zabrinutosti i Sajida ima mnogo posla s dvojicom sinova koje odgaja sama. Možda Saddam nije dovoljno pazio na to da očuva njihovu duševnu ravnotežu kad ih je od pete godine vodio da prisustvuju pogubljenjima.

Uday se služi svima što ima na raspolaganju kako bi se pravio važan pred svojim mladim dugovima. U školu stiže u najluksuznijim automobilima i katkad parkira Porche nasred dvorišta ako već nije naredio vozaču da se automobilom popne uza pet stuba kako ih ne bi morao prijeći pješice. Na nastavi profesori ne moraju paziti na disciplinu, nego se brinuti za njegovu sigurnost.

Jedan školski kolega opisuje atmosferu u razredu: Dvoje predsjedničke djece 'previše čuvaju čak toliko da to smeta dugim učenicima čiji roditelji ne smiju niti pomisliti na to da ih premjeste u drugu školu' jer bi se to smatralo osobnom uvredom. 'Uvijek su prvi, a nikad ništa nisu radili' još se žali.

Nasilna priroda najstarijeg sina Udaya

Sajidim prvorođenac raste uz očinski simbol koji vrlo rano nastoji imitirati: Već s 15 godina puši cigare i zahtijeva da dobije točnu repliku očeva ureda. Poslije se upisuje na bagdadsko sveučilište na arhitekturu. Vrlo je nezainteresiran student, ali diplomu dobiva bez problema, s prosjekom 98,5, od 100. Rijetki profesori koji mu nisu htjeli dati najvišu ocjenu imali su posla s Mukhbaratom, iračkom tajnom službom.


 

Uday se trebao oženiti kćeri Saddamova polubrata Barzana ali je brak sa sestričnom vrlo je brzo propao. Umjesto da večeri provodi sa mladom suprugom taj buntovni sin odlazi u noćni lov na zgodne djevojke. Nakon tri mjeseca braka, nesretna supruga Saja sklanja se kod svekrve Sajide. Brzo je premještaju u Švicarsku gdje je njezin otac veleposlanik u UN-u. Majka se opekla i boji se posljedica. Sada zna da njezin sin nije sposoban za bračni život i više ga neće na to prisiljavati. Tim više što je Qusay osigurao Saddamu potomstvo.

Poticao suparništvo među sinovima

Mladi sin ne priklanja se odjevnim ekscentričnostima. On nosi stroga engleska odijela koja daje šivati po mjeri. Introvertiraniji je od dvojice sinova predsjedničkog para i čini se da će biti dostojan očev nasljednik. Dvojica mladića potpuno različito žive. Oženjen ženom iz uglednog klana bez skandala Qusay ubrzo završava studij prava i političkih znanosti. Kad mu je na nastavi dosadno, dovoljno mu je, za razliku od Udaya, da ponosno ustane i u tišini ode iz dvorane. Saddam s njime provodi više vremena, potičući tako suparništvo među braćom. 'Znao je koji mu je miljenik i nije trebao to dokazivati'


Qusay se posvađao sa saudijskim diplomatom dok su obojica bili pijani. Ljutit zbog izgreda s predstavnikom moćnog kraljevstva s juga, Saddam je zatvorio mlađeg sina. Zaboravljajući na suparništvo, Uday odlazi u ured upravitelja zatvora i zahtijeva da oslobodi njegovog brata. Kad je on to odbio, vadi kalašnjikov i ispali mu salvu pod noge. On naređuje da se odmah pusti Qusay. U strahu od oca dvojica bjegunaca sklanjaju se kod Sajidine obitelji da pričekaju da se stiša Saddamova ljutnja. Radi veće sigurnosti zabarikadirali su se pomoću vreća pijeska i u očekivanju oca Uday se naoružao strojnicom.

Sajida se stalno kod muža zauzima za dvojicu sinova, koji su izmaknuli svakom nadzoru, kako bi ih zaštitila od očinske osvete

Ali Saddam nije odustao od ideje obiteljske sreće. U osmišljenim pojavljivanjima na televiziji prikazuje se kao otac obitelji koji voli djecu i ona mu mame suze na oči. Dojam možda nije posve umjetan. Kad god ima prigodu, Saddam oko sebe stvara iluziju izgubljenoga obiteljskog jedinstva.

Druga žena - od ljubavnice do supruge

S vremenom se otkrilo da Sadam ima posebnu ljubavnicu - visoka plavuša Samira Shahbandar. A vladareva slabost na plavokose žene bila je dobro poznata.
Ljepota sestara Shabandar dojmila se Saddama. Potječu iz obitelji šijitskih trgovaca podrijetlom iz Libanona koji su se nastanili u Bagdadu. Oni su čista suprotnost Saddamovoj obitelji siromašnih sunitskih seljaka. Obje su se dobro udale za bivše vojne pilote koji su postali vrhunski inženjeri. Lijepe i otmjene, njegovane i zapadnjačkog izgleda i aristokratskog ponašanja, nešto su što Saddam nikad nije imao.
Odmah je odlučio udvarati se Samiri, lijepoj 40- godišnjakinji koja mu je gotovo nepoznata jer 'Saddam poznaje sve Iračane'. Šalje joj parfeme, odjeću, nakit, automobile. Samira u početku odbija te darove koje doživljava kao napade. Ali nekoliko tjedana poslije, kad joj je muž otputovao u inozemstvo, ne može više odoljeti neporecivom vladarevom šarmu: Bio je najmoćniji muškarac u Iraku i držao je buket i čokoladu. Ostao je bez riječi. Kad sam to vidjela rekla sam sebi: Ovaj muškarac te zaista voli.

Kad Saddam dođe muž mu prepušta mjesto

Ta majka troje djece kaže da ju je cvijeće dirnulo u srce više nego automobili i drugi luksuzni darovi. Saddama nije samo očarala njezina ljepota. On voli školovane i neovisne žene a Samira je oftalmologinja i predaje na fakultetu.
Njih dvoje posjećuju se vrlo tajno kako bi sačuvali svoju idilu od neukrotivog klana Tikritija ( Sajidin klan). Budući da je sa Sajidom odrastao kao sa sestrom, ona poznaje sve njegove tamne strane. Osim toga bilo mu je teško stvoriti intimnost sa ženom koju oduvijek poznaje.
Pa ipak, Saddam se ne boji predstaviti Samiru svojim najbližim suradnicima i prijateljima. Uskoro je Saddam počeo živjeti svoju strast sa Samirom ne obazirući se na prevarenog muža kod kojeg nailazi na potpuno razumijevanje: Svaki put kad bi Saddam stigao, trebao je otići iz kuće i prepustiti mu svoje mjesto, sjeća se bliska prijateljica Selma Masson.  'Govorio je da se više nikad neće oženiti lijepom ženom da mu je opet ne ukradu.

Poslao je na temeljit liječnički pregled

Više nego suparnika, Saddam se boji bakterijskih napada i novu družicu podvrgava općem liječničkom pregledu: Izlazio je samo sa Iračankama, nikad sa zapadnjakinjama ili stranim Arapkinjama. Previše se bojao da mu CIA, KGB, ili neka druga obavještajna služba ne pošalje špijunku ili čak gore, ženu koja nosi virus HIV-a, čega se najviše bojao, kazao je jedan njegov bivši šef propagande.

Sajida nije vjerovala da ju je tako ponizio

Sajida napokon 1986. priznaje Saddamovu vezu sa Samirom Shahbandar, ali ne želi potvrditi glasine o vjenčanju. Ne želi u to vjerovati premda cijeli Bagdad govori o tom vjenčanju. Govorila je kako nema dokaza da se njezin muž drugi put oženio premda je Samira dijelila pozivnice na kojima se potpisivala kao gospođa Saddama Huseina.

Sajida se osjeća poniženo i zapostavlja svoje zdravlje. Kako bi pokazala negodovanje 'povukla se u svoju palaču stotinu i šezdeset kilometara od Bagdada' propovijeda vladarev bivši šef protokola. Saddam mora priznati grijehe i ne može sebi dopustiti da izgubi ženu koja mu je oduvijek bila družica. Više nego bilo kad potrebno mu je da odaju ugled ujedinjene obitelji i cijelu svoju malenu obitelj vodi na sjever zemlje. Pozvani su novinari i fotografi da snime par kako hoda po snijegu, ruku po ruku, odjeven u kapute od crnog krzna, Saddama kako pridržava suprugu koja se skliže po poledici.

Ali izlet nije dovoljan da iskupi pogrešku. Ljubomora prve dame otad ne poznaje granice.
Kad je otkrila da Saddam voli zlatne uvojke, Sajida je odmah obojila kosu i otad nosi frizuru kao Marilyn.. Tu plavu kosu ističe kao prkos mužu jer ona zna. Zatim objavljuje rat svima koji su primili izdajnicu u goste njoj iza leđa.

Zbog prigovora oko novog braka ubio šogora

Sadam se počeo pojavljivati u javnosti s ljubavnicom i tako ponizio suprugu i podijelio obitelj. Sajidin brat Adnan Khayrallah, inače bliski Sadamov prijatelj, prigovarao je šogoru zbog otvorene veze. Poginuo je u eksploziji helikoptera. Sadamov tjelesni čuvar priznao je kasnije kako je postavio bombu na predsjednikom zahtjev.

Pojavljivanje druge žene u predsjednikovu životu narušilo je Sajidin ugled i ulogu i ona više nije jedina koja uživa u njegovoj pažnji. Žena čija je uloga bila nedodirljiva, koja je resila službene fotografije režima i pojavljivala se na inauguracijama ili pak za supruga organizirala raskošna slavlja u povodu godišnjice 28.travnja sada se u stvarnosti svela samo na figurativnu ulogu koju joj rado pripisuju.

Saddam Hussein svrgnut je s vlasti 2003. godine. Naime, SAD i Velika Britanija pokrenule su vojnu akciju čiji je glavni cilj bio svrgavanje mrskog im diktatora. Uspjeli su nakon tri tjedna ratovanja. Uhitili su ga, sudili mu i u studenom 2006. osudili ga na smrt vješanjem. Mjesec dana kasnije pogubili su ga. Njegovi sinovi Uday i Qusay ubijeni su u srpnju 2003. godine.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti