Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
92 komentara

Ženu je ponižavao i konstantno varao, a za djecu - nije mario...

Najpoznatiji fizičar svih vremena prema svojoj supruzi, talentiranoj fizičarki i matematičarki Milevi Marić odnosio se kao da je ona niže biće. Čak joj je napravio popis dužnosti kojih se treba pridržavati

Archival Historical
Foto: LOC
92 komentara

Oni su bili genijalci, talentirani umjetnici, znanstvenici, borci za mir, ljudi koje je svijet obožavao. No u privatnom životu bili su sve, samo ne uzorni, moralni i čestiti.. U pet nastavaka donosimo vam priče o slavnim osobama koje su 'izvana' djelovali savršeno, a zapravo su bili prava 'đubrad'.

Prva supruga slavnog fizičara Alberta Einsteina bila je Mileva Marić iz imućne vojvođanske obitelji koju je upoznao studirajući na švicarskom sveučilištu Zürich Polytechnic. 

Ona je također studirala, bila odlična studentica, talentirana fizičarka i matematičarka. No svoju akademsku naobrazbu prekinula je nakon što je saznala da čeka prvo dijete. 

Wikipedia | Autor: Wikipedia Foto: Wikipedia

Perspektivna znanstvenica sve je ostavila radi muža

Einstenova majka se protivila vezi svog sina sa Mileva jer je ona bila tri godine starija i nije bila Židovka. No Albert i Mileva su se zavoljeli i vjenčali 1903. godine. Alberta je između ostalog privukao intelekt i misaoni karakter žene koja je još u 'Kraljevskoj klasičnoj srednjoj školi' u Zagrebu dobila posebnu dozvolu za pohađanje fizike u isključivo muškom razredu.

Mileva je tako od perspektivne znanstvenice postala kućanica koja je rodila troje djece. No i dalje je svojim znanjem i talentom uvelike pomagala svom suprugu koji je sve vrijeme posvećivao svom radu. Uspjela je u međuvremenu i diplomirati. Prvo dijete su izgubili, a nakon toga su dobili dva sina.

Albert Einstein's first wife and sons | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

Njihov brak bio je od samog početka intelektualno partnerstvo i veza a Einstein je za Milevu govorio:
"Ona je stvorenje jednako meni samom i koje je jednako neovisno i jako kao što sam i ja". No to je nakon nekog vremena prestao biti. Albert je počeo Milevu tretirati kao sluškinju...

Napisao joj popis dužnosti koje mora ispunjavati

Brak dvoje talentiranih znanstvenika imao je mnoge uspone i padove, jer je fizičar bio potpuno posvećen sebi i svom radu a i izvanbračne afere nisu mu bile strane. Slavni Nobelovac je 1914. godine napravio popis dužnosti svojoj supruzi s kojom su trebali sačuvati brak koji je počeo propadati. Ovih stvari se Mileva trebala pridržavati

1.Pobrini se da moja odjeća uvijek bude čista i u dobrom stanju

2. Sva tri obroka ću uvijek jesti u svojoj sobi

3. Pobrini se da moja spavaća soba kao i radna soba uvijek budu čiste, a posebno moj radni stol

4. Moraš prihvatiti da neću sjediti kod kuće s tobom

5. Moraš prihvatiti da neću izlaziti ni putovati s tobom

6. Ne očekuj nikakvu intimnost s moje strane i ne smiješ mi to predbacivati

7. Prestat ćeš govoriti i obraćati mi se čim to zatražim

8. Napustit češ moju sobu čim to zatražim i to bez ikakvog protesta

9. Nećeš me omalovažavati pred našom djecom, ni riječima ni ponašanjem

Mileva je na početku pristala na te sulude uvjete radi dobrobiti djece želeći zadržati obitelj na okupu. Uskoro je shvatila da ne može tako živjeti, spakirala kofere i sa sinovima napustila Einsteina.

Einstein je još prije započeo aferu sa svojom rođakinjom i prijateljicom iz djetinjstva Elsom Lowenthal. Kad je nakon pet godina odvojenog života 1919. njihov razvod stupio na snagu on je oženio rođakinju Elsu.

Foto: wikimedia Einstein sa drugom suprugom Elsom 1921. godine

Njoj nisu smetali izvanbračni izleti slavnog fizičara i ostala je s njim u braku sve do smrti.

Za djecu nije previše mario

Fizičar financijski nije uzdržavao sinove koji su živjeli s majkom. Majka ih je uzdržavala dajući satove matematike. No u pregovorima oko razvoda nagodili su se da će ako ikad odbije Nobelovu nagradu Mileva dobiti novac za djecu.

Kad je napokon 1921. dobio Nobelovu nagradu za fiziku novčani je dio velikim dijelom zaista darovao Milevi koja je napokon mogla osigurati pristojan život za djecu.

Njegov stariji sin Hans Albert postao je inženjer, oženio se i dobio dvoje djece. Mlađi Eduard tijekom studija medicine obolio je od šizofrenije. Majka se o njemu brinula sve do svoje smrti 1948. godine.

Slavni otac imao je vrlo loš odnos sa sinovima. Mlađeg oboljelog Eduarda nije posjetio tri desetljeća, a stariji Hans Albert koji je imao 11 godina kad su mu se roditelji razišli je za oca rekao: 'Vjerojatno jedini projekt od kojeg je odustao bio sam ja...'

Tema: Feljtoni

Možda vas zanima i ovo:
Message