Obavijesti

News

Komentari 0

Žestoke borbe u Gazi dok se traži novi sporazum o taocima

Žestoke borbe u Gazi dok se traži novi sporazum o taocima

Dok se pregovara o privremenom prekidu vatre između Izraela i Hamasa u nedostatku dugoročnog mirovnog plana, borbe u Kan Junisu u južnom Pojasu Gaze u utorak i dalje bjesne

VIDEO

Palestinski Crveni polumjesec priopćio je rano u utorak da su izraelske snage gađale njegovo sjedište u Kan Junisu "topničkim granatiranjem zajedno s intenzivnom paljbom iz izraelskih bespilotnih letjelica, u čemu su ozlijeđene raseljene osobe koje su potražile sigurnost u našoj zgradi".

UN-ova humanitarna agencija OCHA izvijestila je da su se "kopnene operacije, borbe i napadi intenzivirali" u ponedjeljak oko tog južnog središta Gaze, a iz izraelske vojske priopćuju da su njene snage izvele višestruke napade i preuzele kontrolu nad tamošnjim zapovjednim centrima Hamasa.

Netanyahu poručio rodbini talaca iz Gaze: Hamas nije dao čvrstu ponudu za oslobođenje
Netanyahu poručio rodbini talaca iz Gaze: Hamas nije dao čvrstu ponudu za oslobođenje

Žestoke borbe događaju se dok je planiran dolazak dužnosnika Bijele kuće u regiju, na razgovore radi osiguravanja oslobađanja većeg broja talaca, i dok američki mediji izvješćuju o novom izraelskom prijedlogu sporazuma koji bi uključivao dvomjesečnu stanku u borbama.

Agencije UN-a i humanitarne skupine oglasile su uzbunu zbog rastuće opasnosti od bolesti i gladi u Gazi, gdje se procjenjuje da je 1,7 milijuna ljudi raseljeno iz svojih domova.

Mještanin Abu Iyad, sa stvarima nagomilanim na magarećim kolima, rekao je AFP-u u ponedjeljak da je ovo sedmi put da se seli, bježeći od Kan Junisa prema gradu Rafahu na egipatskoj granici, gdje su se nastanile stotine tisuća raseljenih Palestinaca, mnogi u improviziranim šatorima.

"Idem u nepoznato", rekao je. "Rekli su nam da idemo u Rafah, ali kamo u Rafah? Ima li još mjesta?"

Rat na palestinskom teritoriju izbio je dotad neviđenim Hamasovim napadima 7. listopada, u kojima je u Izraelu život izgubilo oko 1.140 ljudi, uglavnom civila, navodi AFP na temelju službenih izraelskih podataka.

Kao odgovor, Izrael je izveo nemilosrdnu ofenzivu u kojoj je u Gazi ubijeno najmanje 25.295 ljudi, od kojih su oko 70 posto žene, djeca i adolescenti, prema ministarstvu zdravstva Gaze.

U napadu Hamasa u listopadu također je zarobljeno oko 250 talaca, a Izrael kaže da ih je još 132 u Gazi. Taj broj uključuje tijela najmanje 28 mrtvih talaca, navodi AFP na temelju izraelskih podataka.

Obitelji zarobljenika upale su u ponedjeljak na sastanak parlamentarnog odbora zahtijevajući hitno djelovanje.

Grlić Radman: 'Treba razlikovati Hamas od palestinskih civila'
Grlić Radman: 'Treba razlikovati Hamas od palestinskih civila'

"Vi ovdje sjedite dok naša djeca ondje umiru", vikao je Gilad Korngold, otac zatočenog Tala Shohama, izvijestio je dopisnik AFP-a.

Američka novinska kuća Axios izvijestila je u ponedjeljak navečer da je Izrael predložio Hamasu, posredovanjem Katara i Egipta, novi dogovor za oslobađanje svih talaca.

U izvješću, pozivajući se na neimenovane izraelske dužnosnike, navodi se da će predloženi dogovor biti proveden u više faza, a uključivat će i oslobađanje neodređenog broja palestinskih zatvorenika.

Očekuje se da će za provedbu plana biti potrebno oko dva mjeseca.

Prijedlog ne uključuje obvezu okončanja rata, ali bi uključivao smanjenje prisutnosti izraelskih trupa u većim gradovima u Gazi i postupno dopuštanje stanovnicima da se vrate na opustošeni sjever Gaze, navodi se u izvješću Axiosa.

Vijest o prijedlogu pojavila se nakon što su američki mediji objavili da se očekuje dolazak koordinatora Bijele kuće za Bliski istok Bretta McGurka u Egiptu i Kataru na sastancima čiji je cilj osigurati novi dogovor o razmjeni talaca.

Glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel, rekao je da Washington i dalje vjeruje da je "rješenje dviju država, stvaranje palestinske države, jedini put koji nas izvlači iz ovog beskrajnog kruga nasilja".

Netanyahu je odlučno odbacio pozive na stvaranje palestinske države, rekavši da Izrael mora zadržati "sigurnosnu kontrolu nad svim teritorijem zapadno od rijeke Jordan", područjem koje uključuje sve palestinske teritorije.

Ministri vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak su na sastancima u Bruxellesu s najvišim diplomatima dviju zaraćenih strana i ključnih arapskih država izvršili pritisak na Izrael da se predomisli.

"Rješenje dviju država jedino je rješenje, a čak ni oni koji za to ne žele znati još nisu smislili alternativu", rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell poručio je da više smrti i razaranja u Gazi "neće pomoći porazu Hamasa ni njegove ideologije", niti će Izrael učiniti sigurnijim.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije