Obavijesti

News

Komentari 2

Živjeti zdravo: ‘Naučit ćemo sve škole kako imati zdravi vrt’

Živjeti zdravo: ‘Naučit ćemo sve škole kako imati zdravi vrt’
2

Poljoprivredna i strukovna škola iz Broda postat će nastavna baza za sve koji žele naučiti kako se pravilno hraniti. Akcija se provodi u suradnji s HZJZ-om

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Srednja  škola “Matija Antun Reljković” u Slavonskom Brodu postala je mentor zdravog školskog vrta u okviru projekta koji su zajedno pokrenuli Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kojemu je službeni naziv “Živjeti zdravo”.

Prvi zdravi školski vrt ima zadaću promovirati pravilnu prehranu u vrtićima i školama te je on od sada sastavni dio nacionalnog obrazovnog programa “Živjeti zdravo”.

- Naša škola ima najveći školski vrt te u suradnji s Ministarstvom zdravlja i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo provodit ćemo edukaciju i mentoriranje školskih vrtova u drugim školama, procjenjivat ćemo koliko lokalni proizvođači prehrambenih proizvoda sudjeluju u školskoj prehrani, razvijat ćemo partnerstvo između lokalnih proizvođača hrane, prehrambene industrije i škole u cilju izravne nabave hrane po nižim cijenama, osiguravati informacije o lokalnim prehrambenim proizvodima te procijeniti znanje i odnos učenika prema lokalnim prehrambenim proizvodima - rekao je Vlado Prskalo, ravnatelj srednje škole. Konačni cilj je uvođenje zdravije prehrane u školama kroz edukaciju o školskom vrtu. Uzor ostalim školama trebaju biti plastenik i gredice Srednje škole u Slavonskom Brodu koja je kroz 19 različitih projekata povukla gotovo šest milijuna eura iz europskih fondova. Tim novcem do sada su financirani projekti okrenuti stvaranju što boljih uvjeta za učenike, koji usvojeno znanje u školi prenose roditeljima na obiteljskim gospodarstvima, jer žele znati što jedu. Školski vrt ubuduće će biti otvoren za sve koji se žele educirati prije nego što pokrenu gradnju vlastitog vrta jer je slavonskobrodska škola zbog svojih uspjeha prepoznata i izvan granica Hrvatske.

– Zadovoljni smo što je naša škola prepoznata kao škola koja educira buduće stručnjake koji će se brinuti o proizvodnji zdrave hrane po najstrožijim ekološkim standardima.

To što su nas odabrali da budemo mentor je i obveza da stečena znanja prenesemo drugima te i dalje razvijamo dostignuto, paralelno uvodeći novine u proizvodnji hrane stavljajući čovjekovo zdravlje na prvo mjesto - rekao je Prskalo. Srednja škola “Matija Antun Reljković” djeluje u kontinuitetu od 1959. godine. Od tada pa sve do danas jedina je srednja strukovna škola u tom dijelu Posavine i Brodsko-posavske županije koja obrazuje učenike u području poljoprivrede, veterine, šumarstva, ekologije, prehrane i geodezije. Škola stalno traži novine i usavršava organizaciju rada te stvaralački rješava probleme. Orijentirana je prema gospodarstvu svojeg kraja pa njezina uspješnost ovisi o zainteresiranosti, potpori i suradnji okoline u kojoj djeluje. U školi se učenici potiču na slobodu stvaranja i poduzetničke ideje kako bi iskoristili prirodno bogatstvo Slavonije. Škola nastoji biti po mjeri učenika i potpuno individualizirati odgojni proces koji se odvija u skladu sa sposobnostima i mogućnostima svakog učenika kroz mnoštvo kreativnih izbornih te fakultativnih i slobodnih programa.

12 usmjerenja pohađa oko 1000 učenika

Brodsku školu već 25 godina vodi Vlado Prskalo (60), vjerojatno jedan od najdugovječnijih ravnatelja srednjih škola u Hrvatskoj. Neki za njega kažu da je ravnatelj s vizijom. Uspio je stvoriti školu po mjeri učenika koju pohađa oko 1000 učenika u čak 12 usmjerenja.     

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi