Obavijesti

News

Komentari 36

Život u strahu: Ako se bolest aktivira više nikad neće spavati

Život u strahu: Ako se bolest aktivira više nikad neće spavati
1

Kronična nesanica: Australci Hayley (30) i Lachlan (28) Webb naslijedili su tzv. FFI, fatalnu familijarnu insomniju, no nitko im pouzdano ne može reći kada će se bolest aktivirati

VIDEO

Brat i sestra iz Quennslanda u Australiji pate od vrlo rijetke bolesti, kronične nesanice, zbog koje više nikada neće biti u stanju zaspati.

Hayley i Lachlan Webb naslijedili su tzv. FFI, fatalnu familijarnu insomniju, no nitko im pouzdano ne može reći kada će se bolest aktivirati. Rijetka genetska bolest pogađa jednog u 10 milijuna ljudi. Slabi funkcije mozga i ne može je se liječiti. Posljedica ovog stanja je smrt jer oboljeli ne mogu pasti u dubok san zbog čega mentalno i fizički ubrzano propadaju. 

Hayley (30) i Lachlan (28) genetski tempirane bombe postali su prvi put svjesni kada su bili tinejdžeri. Tada im se razboljela baka. 

- Brzo je oboljela i počela je propadati. Otišao joj je vid, postala je dementna, halucinirala je i s njom se nije moglo razgovarati. Na kraju su joj dijagnosticirali FFI, što je bio prvi put da je obitelj za bolest ikada čula - kaže Hayley za Chanell Nine. Majka im je oboljela 2011. i umrla je šest mjeseci kasnije. 

- Zvala me Jillian i mislila da sam kućna pomoćnica. Sve je bilo vrlo naglo - kaže Hayley. 

FFI uzrokuje abnormalne nakupine proteina koje oštećuju živčane stanice i na kraju uzrokuje rupe u talamusu, dijelu mozga koji regulira spavanje. Nesanica ne dozvoljava tijelu da se odmori i obnovi što ostavlja ozbiljne posljedice. 

Lijek za sada ne postoji no brat i sestra dio su istraživanja Sveučilišta u Kaliforniji. Nadaju se da će se liječenje pomaknuti s mrtve točke. 

- Naša baka i majka relativno su rano umrle zbog ovog. Ne želimo čekati. Ne znamo kada će nas bolest pogoditi, ali vrijeme nam ističe. Dat ćemo sve od sebe da nađemo lijek - rekla je Hayley. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.