Obavijesti

News

Komentari 12

Životinja iz bajke zaustavila automobile i prešla cestu

Životinja iz bajke zaustavila automobile i prešla cestu
9

Došetao iz Slovenije: Neobični lopatar koračao je Murskim Središćem. Vozači su u petak poslijepodne zaustavljali automobile kako bi sigurno prešao preko ceste

VIDEO

Koje kobasice! To sam prvo pomislio u ovoj recesiji. A onda sam shvatio da je to predivna životinja kakva se susreće samo jedanput u životu, opisao nam je susret s bijelim jelenom u Murskom Središću čitatelj 24sata Stjepan Tarandek.

On se u petak poslijepodne vozio makadamskim putom i primijetio jedinstvenu životinju. Odmah je stao, izašao iz automobila i krenuo joj u susret.

- Nije se uplašio. Prišao sam mu na samo dva metra. Rekao sam: ‘Ajde, budi dobar, da te snimim’. A on, kao da me razumio, stao je i pozirao - rekao je Stjepan.

Uskoro su došli i drugi ljudi. Jelen je odšetao do obližnje asfaltirane ceste. Vozači su zaustavljali automobile kako bi predivna životinja mirno prešla prometnicu. Stjepan se prisjetio da mu je vulkanizer u Sloveniji prije nekoliko dana rekao kako se priča da je nekom odlutao jelen. Kaže da je ovaj došao upravo iz smjera Slovenije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Iz Europske unije je, eto, jelen pobjegao u Hrvatsku - našalio se čitatelj Stjepan Tarandek.

Prof. dr. Zdravko Janicki s Veterinarskog fakulteta kaže da je bijela dlaka poremećaj. 

- Albinizam se pojavljuje u divljači koja se pari u srodstvu. Međutim, ako je jelen bijel, ne mora obavezno značiti i da je albino. Postoje i blaže genetske pogreške koje mogu izazvati promjenu boje dlake - pojasnio je prof. dr. Janicki.

Opjevao ga Vladimir Nazor, a slikao Ivan Generalić

Gotovo je nevjerojatna sličnost stvarnog međimurskog bijelog jelena s jelenom što ga je ovjekovječio veliki majstor naive Ivan Generalić. On je bijelog jelena slikao još davne 1956. godine ilustrirajući najljepšu dječju bajku Vladimira Nazora - “Bijelog jelena”. Priča o guščarici Anki koja spašava bijelog jelena iz zatočeništva poslužila je i kao predložak za legendarnu dječju seriju “Jelenko”, i koju su režirali Obrad i Maja Gluščević 1981.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a