Obavijesti

News

Komentari 0

Životni vijek nuklearke Krško produljuje se do kraja 2043.

Životni vijek nuklearke Krško produljuje se do kraja 2043.

Danas popodne očekuje se objava slovenskog Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja o izdavanju okolišne suglasnosti za produljenje životnog vijeka NE Krško, kažu nam sugovornici u HEP-u

VIDEO

Nuklearna elektrana Krško, u suvlasništvu Hrvatske elektroprivrede i slovenske GEN Energije, moći će raditi i idućih 20 godina, sve do kraja 2043. godine. Danas tijekom popodnevnih sati očekuje se službena objava Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja Republike Slovenije o izdavanju okolišne suglasnosti za produljenje životnog vijeka NE Krško, doznajemo od upućenih sugovornika u HEP-u. 

Produljenje rada NE Krško na temelju ishođene okolišne suglasnosti ima stratešku važnost za energetiku Hrvatske i Slovenije s ekonomskog, energetskog i okolišnog aspekta, pogotovo u okolnostima aktualne energetske krize. Naime, NE Krško je ekonomičan niskougljični izvor električne energije za hrvatski elektroenergetski sustav, a koji s aspekta nuklearne sigurnosti zadovoljava najstrože međunarodne standarde. HEP je već više puta izjavio da podržava izgradnju Nuklearne elektrane Krško 2 i spreman je sa slovenskim partnerima razgovarati o mogućnostima i modalitetima suradnje na tom projektu. Isto je u proteklom razdoblju potvrdila i Vlada RH, tumače stručnjaci.

Uz okolišnu suglasnost, uvjet za produljenje rada NEK-a bio je i uspješan završetak modernizacije i povećanja sigurnosti elektrane, koji je ispunjen zaključenjem Programa modernizacije nuklearne sigurnosti, investicije vrijedne 370 milijuna eura. Sredstva sa modernizaciju u jednakim su iznosima osigurali suvlasnici NE Krško, Hrvatska elektroprivreda d.d. i slovenska GEN Energija, napominju iz HEP-a.

Postupak ishođenja okolišne suglasnost zahtijevao je veliki angažman stručnog osoblja NE Krško, a u izradi dokumentacije, analiza te stručnih ocjena, kao i izradi procjene utjecaja na okoliš sudjelovale su brojne znanstvene institucije iz Hrvatske i Slovenije. Za dobivanje okolišne suglasnosti provedena je i prekogranična procjena utjecaja na okoliš sa susjednim državama sukladno ESPOO konvenciji: Hrvatskoj, Italiji, Mađarskoj i Austriji, a dodatno i u Njemačkoj.

 

Od puštanja u rad 1983. godine, NEK je pouzdan, stabilan i siguran proizvođač električne energije bez emisija ugljičnog dioksida za elektroenergetske sustave Hrvatske i Slovenije u svim vremenskim uvjetima, 24 sata dnevno. S prosječnom godišnjom proizvodnjom od oko 5,6 TWh (5,6 milijardi kilovatsati), koja se u jednakim omjerima dijeli između Hrvatske i Slovenije, NEK godišnje pokriva oko 20 posto potreba Slovenije i oko 16 posto potreba Hrvatske za električnom energijom. U 2022. godini hrvatski dio proizvodnje iz NEK-a iznosio je 2,65 TWh, što je činilo 14,42 posto ukupno raspoložive električne energije u Hrvatskoj. U dosadašnjem radnom vijeku, nuklearka u Krškom je proizvela 199,6 TWh električne energije te će uskoro njena ukupna proizvodnja dostići impozantnih 200 TWh (200 milijardi kilovatsati).

Okolišna suglasnost postat će pravomoćna nakon 30 dana od izdavanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.