Obavijesti

News

Komentari 0

Zlatne 80-e: Vrijeme kada su dominirali Spielberg i Dinastija

Zlatne 80-e: Vrijeme kada su dominirali Spielberg i Dinastija
3

U to vrijeme su se i probili 'frajeri' holivudskog platna: Bruce Willis u 'Umri muški', Tom Cruise u i danas popularnom klasiku 'Top Gun' i Sylvester Stallone u 'Rambu'

VIDEO

Razdoblje koje je u to vrijeme izgledalo kao da nikad neće doseći blistavu kinematografiju prošlog desetljeća, vremenom se pokazala kao jedna od dekada iz koje se sjećamo nevjerojatno puno filmova. Tada su žarile i palile znanstvena fantastika, akcijski filmovi prepuni testosterona, ali i tinejdžerske komedije. 

Tko se ne sjeća filma 'Goonies' i početne scene kad debeljuškasti Chunk ostaje iza grupe prijatelja i dok jede čokoladicu ugleda 'Slotha'? Dječja kinematografija je tad bila na vrhuncu, a predvodio ju je nezaboravni E.T. koji je osvojio čak četiri Oscara!

Screenshot/24sataTV

Osamdesete su iznjedrile brojne kvalitetne glumce koji su i dan danas uzor mladima. Robert De Niro u filmu Martina Scorsesea 'Razjareni bik' savršeno je prikazao boksačkog prvaka u srednjoj kategoriji, Jake La Motta i dan danas se smatra jednim od najboljih ikad snimljenih filmova. Ne smijemo zaboraviti ni na Al Pacina koji je nezaboravno odigrao ulogu mafijaškog bossa u filmu Briana De Palme 'Lice s ožiljkom'.  

'Povratak u budućnost' s Michaelom J. Foxom obilježio je djetinjstvo mnogih generacija, i onih koje još nisu niti rođeni. Futuristički film koji je dosta toga i pogodio. Tad je svijetla kina ugledao i odličan serijal o arheologu Indiani Jonesu s Harrisonom Fordom u glavnoj ulozi. Palili i žarili su i 'Ratovi zvijezda', a u Zagrebu je navala na treći dio serijala bila tolika da su uništena staklena ulazna vrata kina Zagreb kad su se karte pustile u prodaju.  

'Povratak Jedija' i 'Flashdance' potukli su sve dotadašnje rekorde gledanosti početkom osamdesetih. Jennifer Beals postala je seks bomba tog vremena, a zbog filma djevojke su počele nositi 'štucne'. Film je postavio glazbene standarde idućih nekoliko godina u svim diskotekama gdje su dečki s pivom u ruci promatrali pokušaje 'wanna be' plesačica.

U to vrijeme su se i probili 'frajeri' holivudskog platna: Bruce Willis u 'Umri muški', Tom Cruise u i danas popularnom klasiku 'Top Gun' i Sylvester Stallone u filmskoj lektiri 'Rambo'. 

nydailynews.com

Što se gledalo na malim ekranima u Hrvatskoj? Dvije sapunice obilježile su ovaj period. 'Dinastija' se redovito pratila jer su svi željeli znati koje su nove spletke u bogatoj obitelji Carrington. Kad se emitirala, ulice su 'zjapile' prazne. 

Druga je 'Santa Barbara', jedna od najdugovječnijih sapunica čije se emitiranje produžilo i u devedesete. A i smiješni izvanzemaljac 'Alf' uvijek je bio dobro došao, kao i 'Poroci Miamija', 'Zakon u Los Angelesu' i ' Grizzly Adams'.

Najvažniji hrvatski film je 'Samo jednom se ljubi', po mišljenju mnogih filmskih kritičara. Članovi obitelji Vragec u 'Smogovcima' obilježili su razdoblje osamdesetih. Glumci iz te dramsko-humoristične serije postali su pravi hrvatski celebritiji: Mira Furlan, Ivica Zadro, Slavica Knežević, Mario i Boris Mirković

Neosporni vladar televizijskih programa bio je Oliver Mlakar, a vladarice Helga Vlahović, Željka Fattorini i Jamina Nikić. Ena Begović, ljepotica je koja se munjevito uzdigla do statusa zvijezde i uvijek ćemo je pamtiti. Od glumaca, Rade Šerbedžija ostao je glavni 'igrač' ovog razdoblja i nakon toga nastavio uspješnu karijeru na velikom holivudskom platnu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.