Obavijesti

News

Komentari 25
Foto: IMDB/screenshot
OBITELJI NIJE OSTAVIO NIŠTA

Zloglasni škrtac i jedan od prvih sa milijardu dolara: Kad mu je unuk otet nije htio dati novce...

Ekscentrični naftaš J.Paul Getty, najbogatiji Amerikanac svog vremena umro je na današnji dan 1976. godine. Ostao je najpoznatiji po tome što otmičarima nije htio platiti za unuka pa su mladiću odsjekli uho

- Ako možeš izbrojati svoj novac, onda nemaš milijarde. Nikada ne dajem novac nikome, to je loše i krivo -  rekao je jednom prilikom naftni magnat i škrtac John Paul Getty, svojedobno najbogatiji čovjek u SAD-u, vlasnik kompanije Getty Oil.

Rođen je  15. prosinca 1892. godine u Minneapolisu, u obitelji škotsko-irskog podrijetla. Obožavao je čitati klasične autore, a tijekom života tečno je naučio govoriti francuski, njemački, talijanski, španjolski, ruski i arapski, a iz 'gušta' je prevodio s latinskog i grčkog. U školi su ga zvali "rječnik Getty" radi njegovog enciklopedijskog znanja.

235463328

Odrastao je radeći na naftnim poljima svog oca i vremenom je preuzeo obiteljski biznis. Sa 20 godina zaradio je prvi milijun.

Pet žena i petero djece

Bio je jedan od prvih Amerikanaca koji su dosegli bogatstvo od milijardu dolara. Časopis Fortune ga je 1957. proglasio najbogatijim čovjekom u SAD-u. 

U društvu je bio poznat  kao 'Stari John'. Tijekom života imao je pet žena i čitav niz ljubavnica. Imao je i petero djece i 15-ero unučadi, no s njima je provodio jako malo vremena.

Prvi milijarder koji je vjerovao da mu je sam Bog poslao novac
Prvi milijarder koji je vjerovao da mu je sam Bog poslao novac

Unatoč silnom bogatstvu, Getty je bio veoma škrt. Novac je skrivao u humanitarnim fondovima da ne bi plaćao porez. Koliko mu je bio važan svaki dolar govori i podatak da je u svom dvorcu instalirao telefon na kovanice. Smetalo ga je što se gosti i zaposlenici  besplatno služe telefonom. Uskoro je svatko tko bi mu došao u goste i trebao obaviti telefonski razgovor morao prošetati do govornice i i uredno platiti poziv kao na bilo kojoj telefonskoj govornici na svijetu.

'Ne vjerujem u plaćanje otmičarima'

Najpoznatiji je ostao po tome što je odbio platiti otkupninu za otetog unuka. Bila je godina 1973. godine i njegov unuk John Paul Getty III. (16) otet je u Rimu.

Paul je kupovao strip na kiosku kad su ga otela trojica muškaraca koji su ga srušili udarajući ga pištoljem. Zatim su ga odvezli do špilje na jugu Italije i vezali ga dok su pregovarali s obitelji Getty oko visoke otkupnine. 


U početku, obitelj je sumnjala da je riječ o prijevari koju je Paul organizirao bi izvukao što više novca od svoje obitelji. 

U to je doba Stari John rekao medijima da ne vjeruje u plaćanje otmičara. 

- Imam još 14 unučadi i ako sada platim jedan dolar, onda ću imati 14 otete unučadi - rekao je. 

Nakon tri mjeseca šutnje obitelji, otmičari su britvicom odrezali desno uho bogatog tinejdžera i poslali ga u kuverti novinama u Rimu. 

- Ovo je Paulovo uho. Ako ne dobijemo nešto novca u roku od 10 dana, poslat ćemo vam i drugo. Drugim riječima, dolazit će vam komad po komad - pisalo je u poruci mafije. 

Tražili su 3,2 milijuna dolara otkupnine.

Posudio sinu novac za otmicu, ali uz kamatu

Nakon što je dobro pregledala odrezano uho, Paulova majka Abigail, zbog pjega je prepoznala da je riječ o uhu njezina sina i počela je prikupljati novac za plaćanje otkupnine koju je Stari John odbio platiti. 

John Paul Getty Jr.

John je ipak odlučio platiti dio otkupnine, ali ni tada nije bio pretjerano darežljiv. Isprva je pregovarao i snizio otkupninu na 2,9 milijuna dolara. Platio je 2,2 milijuna dolara, koliko je tada bio maksimalni neoporezivi iznos donacija, a ostatak je posudio svom sinu uz kamatu od 4 posto godišnje.

John Paul III. nikad se nije oporavio od trauma koje je tada proživio. Prošao je kroz rekonstrukciju uha, no ubrzo se počeo drogirati te je u ranim dvadesetima doživio moždani udar zbog predoziranja. Postao je paraplegičar i ostao djelomično slijep. Mediji su ga znali zvati najnesretnijim milijunašem na svijetu. Umro je 2011. godine. 

PIXSELL

Njegov djed Paul umro je na današnji dan  1976. godine u Velikoj Britaniji te je sahranjen u obiteljskoj vili u Los Angelesu. U trenutku smrti imao je oko dvije milijarde dolara na računu, što bi danas bilo poput 8.5 milijardi. 

Obožavao je francuski namještaj i tapiserije

Svoj novac ni nakon smrti nije prepustio obitelji, pa ni bolesnom unuku, već je sve ostavio nekolicini fondacija od kojih je dio posvećen njegovom najdražem hobiju - skupljanju umjetnina. 

Naime, već na početku uspješne karijere Getty je počeo ozbiljno sakupljati umjetnine. Ovisnik o kupnji umjetnina, najviše je trošio, kako otkriva u autobiografiji iz 1965. "The Joys of Collecting", na antikvitete iz Grčke i Rima, renesansnu umjetnost, perzijske tepihe iz 16. stoljeća, francuski namještaj i tapiserije. 

Ovo su milijarderi koji svojoj djeci nisu ostavili niti novčića
Ovo su milijarderi koji svojoj djeci nisu ostavili niti novčića

Krilo njegove vile u Malibuu 1964. otvoreno za javnost kao The J. Paul Getty muzej. Njegova je kolekcija od više od 600 umjetnina smještena tamo, ili pak u njegovoj palači iz doba Tudora u Surreyju, u Engleskoj, gdje je proživio starost.

- Kao vlasnik kolekcije umjetnina Getty je bio previše stidljiv da bude vulgaran, previše sumnjičav i neodlučan da bude pokrovitelj nečeg novog, i preškrt da napravi istinsku veliku kolekciju. Jedan od njegovih savjetnika, sir Francis Watson, rekao je kako je najviše volio biti zao, a vidio je da, tradicionalno, jako bogati muškarci skupljaju umjetnine, pa je i on krenuo. Sama kvaliteta je bila manje važna - piše u članku New York Timesa naslova "Isn’t It Funny What Money Can Do?" iz 1986. godine.

Prije dvije godine Ridley Scott snimio je film 'Sav novac svijeta ' koji govori o otmica Gettyja mlađeg. Njegova otmica bila je i inspiracija za seriju 'Trust' u kojoj je starog Gettyja glumio Donald Sutherland.


 

Komentari 25
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti