News

Komentari 113

Zmije grizu, a seruma nema: U dvije godine poskupio 60 puta

Zmije grizu, a seruma nema: U dvije godine poskupio 60 puta

Istarski veterinar tvrdi da su mu farmaceuti lijek protiv zmijskog ugriza naplatili 18.000 kuna. To je drastičan rast s obzirom na to da je prije dvije godine cijena bila tek nešto viša od 300 kuna...

Lani sam za svoju veterinarsku ambulantu jednu dozu protuotrova za zmije plaćao malo više od 700 kuna, a ove godine je cijena, vjerovali ili ne, 18.000 kuna.

Pojašnjava nam to buzetski veterinar Tomislav Čanić. Kaže da je u ovo vrijeme povećana opasnost od ugriza otrovnica za ljude i za životinje, pa je u obvezi u ambulanti imati najmanje dvije doze protuotrova.

Pogledajte video: Baki u kuću ušla riđovka

- Jučer sam se šokirao kad sam od farmaceuta čuo da je cijena samo jedne doze vrtoglavih 18.000 kuna. Bolnicama je lako nabavljati tako skupe protuotrove jer to ionako plaćaju iz državnog proračuna. Ovo je izvan svake pameti. Prije dvije godine cijena zmijskog protuotrova bila je tek malo viša od 300 kuna, lani 700, a ove godine 18.000 - priča Čanić i pojašnjava kako ugrizi zmija otrovnica za pse znaju biti opasniji nego za ljude zbog razlike u masi i činjenice da psi najčešće idu glavom prema zmiji, što je prilikom ugriza opasnije.

Imunološki ne radi

Naš Imunološki zavod bio je jedan od svjetski poznatih proizvođača antiseruma koji štiti od ugriza poskoka, a s proizvodnjom je prestao prije šest godina.

- Ovakva cijena mi se čini nemogućom. Mi smo jedini u Hrvatskoj proizvodili antiserum i to za pet vrsta zmijskih otrova. Antiserum je kompatibilan za ljude i za životinje, i cijena tad nije premašila 200 kuna. Čuo sam nedavno da je u Italiji cijena doze za pse bila oko 90 eura - rekao nam je dr. vet. med. Hrvoje Šindler, voditelj Odjela za proizvodnju antiseruma i uzgoj pokusnih životinja u Imunološkom zavodu. 

Liječenje simptomatsko

Kaže kako održavaju hladni pogon i čekaju da se riješi papirologija kako bi opet mogli raditi. Na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu ne nabavljaju serum.

- Dobiju antihistaminik i liječe ih potpornom i simptomatskom terapijom - kazala je prof. dr. sc. Andreja Prevendar Crnić sa Zavoda za farmakologiju i toksikologiju.