Obavijesti

News

Komentari 23

'Znali smo da davanjem mita za Glavaša radimo kazneno djelo'

'Znali smo da davanjem mita za Glavaša radimo kazneno djelo'
1

Na suđenju protiv Drage Tadića, optuženog za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi preinačili kaznu B. Glavašu je svjedočila Sanja Marketić

VIDEO

Oko mjesec dana prije presude Županijskog suda u Zagrebu Branimir Glavaš je iz suda i iz vrha politike dobio informacije da mu je presuda donesena. Drago Tadić me nazvao, bio je vrlo nervozan, i rekao da je od bitnih ljudi u Zagrebu, koje nije imenovao, doznao da je odlučeno da će Glavaš dobiti 10 godina ili više. Drago se, pretpostavljam, obratio meni zbog praćenja, a i nije bio u kontaktu s Glavašom nakon njegova razlaza s HDZ-om.Tadić je bio poslovno vezan s HDZ-om i vjerojatno je prekinuo kontakte s Glavašem kako ne bi imao problema. Branimir je u više navrata prisluškivan i tajno praćen, a to smo znali iz dokumentacije u spisu. Izbjegavali smo razgovarati telefonom, a poznanici iz tajnih službi rekli su nam da čak ne govorimo u zatvorenom prostoru. Zbog toga sam u travnju 2009. napisala dio informacija koje sam dobila od Drage. Bili smo u nevjerici da je presuda procurila jer nam je Tadić bio treća ili četvrta osoba koja nam je to rekla. Tada sam na taj papir popisala osobe s kojima smo ranije kontaktirali i one za koje smo mislili da bi mogli imati saznanja o presudi. To su Vesna Škare Ožbolt, Mladen Bajić, Anto Nobilo, Ivo Sanader, Vice Vukojević, Zoran Gobac, Vladimir Šeks i Andrija Hebrang. Većinu kontakata nismo ostvarivali jer je postalo očito da je informacija točna - svjedočila je u srijedu prijateljica Branimira Glavaša u postupku protiv Drage Tadića, optuženog za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi preinačili kaznu Branimiru Glavašu.

Nakon toga Glavaševi prijatelji, Sanja Marketić i Ivan Drmić nastavili su lobirati "kako bi se na Vrhovnom sud proces vratio u pravne okvire".

"Htjeli smo ispraviti nepravdu"

- Očekivali smo pravdu na Vrhovnom sudu. Kontaktirala sam Božicu Ćavar Tadić da nagovori Dragu da utjecajnim ljudima objasni da je to politički proces i da lobira da se ta nepravda ispravi. Nakon što smo se našli s njim rekao nam je da će nas spojiti s poslovnim partnerom Srećkom Jurišićem, koji ima dobre kontakte u političkim i gospodarskim krugovima u Zagrebu, i da će nas spojiti s njim ako želimo. S Jurišićem sam se našla 20. srpnja 2010. i on mi je rekao da ga nije briga za Glavaša, ali da može pomoći jer ima dobre veze, no da će imati troškova i da će to koštati 70.000 eura. O tome sam razgovarala s Drmićem. Bili smo šokirani jer je netko tražio novac- rekla je Marketić.

Premišljali su se neko vrijeme pa su ponovno pitali Tadića o Jurišiću. On im je, tvrdi Marketić, rekao da Jurišić ima dobre kontakte te da sami procijene hoće li mu platiti ili ne. Presudilo je to što su Jurišića vidjeli u društvu Mesićeva zeta u uredu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Mesića su zamolili da im javi, ako dozna, je li Vrhovni sud donio presudu i je li nepromjenjiva.

- Drmić mu je u Zagrebu predao novac, no već sutradan smo u Osijeku otišli u policiju i prijavili sami sebe zbog počinjenja kaznenog djela - rekla je Marketić. Podsjećamo, Drago Tadić nije htio priznati nedjelo i nagoditi se s Uskokom na dvije godine zatvora. Ostali su se nagodili i dobili uvjetne kazne. Splitski poduzetnik Srećko Jurišić priznao je nedjelo kao i Sanja Marketić, novinarka, i Ivan Drmić, saborski zastupnik HDSSB-a. 

Dobili su uvjetno dvije godine uz rok kušnje od pet godina. I Božica Ćavar Tadić, supruga Drage Tadića, predsjednika Uprave Osijek Koteksa, priznala je sudjelovanje u pokušaju podmićivanja. Osuđena je na godinu i tri mjeseca zatvora, no u zatvor neće ići ako u naredne tri godine ne ponovi djelo.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi