News

Komentari 0

Znanstvenici upozoravaju na sve više smeća na Arktiku

Znanstvenici upozoravaju na sve više smeća na Arktiku

Znanstvenici su utorak upozorili da Arktik, uz postojeće posljedice klimatskih promjena, ima novi problem – smeće koje dolazi s povećanjem pomorskog prometa kroz tu regiju

Arktik se grije dvostruko brže od ostatka svijeta, pa topljenje leda koji je dugo prekrivao to područje otvara nove morske puteve. Istraživači su prošle godine zapazili da smeće zatrpava plaže Beringovog prolaza kod Aljaske.

"To je izravna posljedica povećanih pomorskih aktivnosti“, rekao je klimatolog Rick Thoman iz Aljaškog centra za klimu, jedan od glavnih urednika izvještaja o Arktiku koje svake godine objavljuje državna agencija NOAA.

Otpad pokazuje "što klimatske promjene omogućuju ljudima da rade u regiji“, kazao je Thoman.

Najčešći jezik na odbačenim proizvodima pronađenima u Beringovom prolazu je ruski, tvrdi NOAA.

Između 2016. i 2019. broj ribarskih, teretnih i vojnih brodova koji prolaze regijom narastao je za 58 posto, a stručnjaci tvrde kako će promet još rasti paralelno s globalnim zagrijavanjem.

S pomorskim prometom dolazi i buka. Podvodne zvučne slike na Arktiku postale su bučnije, što je problem za morske sisavce koji koriste zvuk za navigaciju i socijalizaciju, upozorava Thoman.

Godišnji izvještaj, objavljen na konferenciji Američke geofizičke unije, govori i o najnižoj razini leda u proljeće ove godine, što je još jedan znak da klimatske promjene brzo mijenjaju Arktik.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) potvrdila je ranije u utorak da je prošle godine u sibirskom gradu Verhojansku zabilježen arktički temperaturni rekord od 38 stupnjeva.

“Stanovnici Arktika već osjete goleme promjene". rekla je suautorica izvješće Anna Liljedahl.

Najčitaniji članci