Obavijesti

News

Komentari 4

Znate li što UVA i UVB oznake znače i koliko štete vašoj koži?

Znate li što UVA i UVB oznake znače i koliko štete vašoj koži?

Mnogi misle da je kožu potrebno mazati zaštitnom kremom samo kada su na plaži, no sunce oštećuje kožu i pri svakodnevnom izlaganju. Zato se trebate zaštititi i pri najmanjem izlasku na sunce, čak i za oblačnih dana

VIDEO

More, plaža i izležavanje na suncu satima - zvuči kao raj za dušu i tijelo. No, i taj raj skriva svoje opasnosti. Dugotrajno izlaganje suncu nije nimalo zdravo za tijelo, a posebno za kožu jer potiče njeno starenje i isušivanje, a može uzrokovati i melanom. Ipak, sunčeve zrake nisu opasne za kožu samo "na moru" već pri svakom izlaganju suncu. Bilo da idete u šetnju, kod kuće radite u vrtu ili samo pijete kavu na svježem zraku, bitno je zaštititi se od štetnog utjecaja UV zračenja

Zašto koža tamni, a kosa posvjetljuje na suncu?

Svi volimo preplanuli ten i težimo tome da ga na kraju ljeta i imamo, no malo tko razmišlja o tome zašto koža zapravo tamni. Kako sunce oštećuje i kožu i kosu, oboje se oslanjaju na melanin - prirodni pigment koji je odgovoran za boju kože, kose i očiju. Melanin ujedno upija i raspršuje UV zrake čuvajući tako DNA stanice kože. Pri izlaganju suncu, koža stvara više melanina koji ju potamnjuje kako bi ju bolje zaštitio. Dakle, dok vi tamnite, vaša koža zapravo pokušava blokirati prodiranje štetnih UV zraka u nju. Međutim, melanin se s vremenom smanjuje i gubi pigmentaciju zbog dugotrajne izloženosti suncu, što znači da je i prirodna zaštita kože slabija zbog čega lakše "izgorite".

Ipak, s kosom se događa suprotno - ona na suncu posvijetli. Za razliku od stanica kože koje mogu reagirati i prilagoditi se UV zrakama, kosa je "mrtva" i ne može se obraniti od sunca te ostaje oštećena i posvijetljena "prirodnim" pramenovima. Zbog toga ostaje takva dok god ne izraste nova kosa sa svježim melaninom koji daje kosi onaj zdrav izgled. No, da biste pravilno zaštitili kožu i kosu potrebno je znati razliku između UVA i UVB zraka. 

UVA, UVB i fotostarenje

Fotostarenje je prerano starenje kože uzrokovano učestalim izlaganjem ultraljubičastom (UV) zračenju prvenstveno od sunca, ali i od umjetnih UV izvora kao što je solarij. UV zračenje dijeli se na UVA, UVB i UVC zrake, no C zrake ne dopiru do površine Zemlje već se zadržavaju u ozonskom omotaču atmosfere, pa tako ne dolaze ni do naše kože. Međutim, UVA (A = aging, starenje) i UVB (B = burn, opekline) zrake zato jako utječu na zdravlje i izgled naše kože.

UVB zrake kraće su od UVA i prodiru u površinski sloj kože te su glavni krivac za opekline i nastanak kožnih tumora. S druge strane, UVA zrake prodiru dublje u kožu gdje se nalaze kolagen, elastin i druga vlakna koja koži daju mladenački izgled. Naime, koža se sastoji od tri dijela, gornjeg, srednjeg i baznog sloja, a UVA zrake svojim djelovanjem oštećuju vlakna koja se nalaze upravo u srednjem sloju. Zbog djelovanja UVA zraka, koža je podložna alergijama, hiperpigmentaciji te takozvanom fotostarenju koje se očituje:

  • nastankom dubokih bora 
  • nastankom tamnih mrlja na tijelu (tzv. staračkih pjega)
  • smanjenjem elastičnosti i čvrstoće kože
  • nastankom pjegica
  • popucalim kapilarama na licu
  • grubljom i suhom kožom

Kako zaštititi kožu od fotostarenja?

Kako biste smanjili rizik od fotostarenja važno je redovito nanositi zaštitnu kremu na područja izložena suncu i to ne samo na plaži, već pri svakodnevnom izlaganju, bilo da se radi o odlasku na posao ili u trgovinu. Kod biranja proizvoda za zaštitu od sunca, manje je važno koji faktor ćete uzeti. Važnije je da proizvod štiti i od UVA i UVB zraka, kao što su Apivita proizvodi za sunčanje koji štite od oba zračenja. Naime, jačina faktora samo označava koliko vremena na suncu smijete provesti, a da je vaša koža zaštićena. Važno je znati da veći faktor ne znači i veću zaštitu, stoga SPF 15 apsorbira oko 93% zraka, SPF 30 oko 97%, a SPF 50 oko 98% UV zraka. Tako, na primjer, faktor 30 omogućava oko 300 minuta na suncu bez opeklina, a s većim faktorom, produljuje se i vrijeme boravka na suncu. 

Ipak, ni uz zaštitne kreme, nemojte provoditi puno vremena na suncu, posebno na plaži. Držite se hlada i pijte puno tekućine kako tijelo ne bi dehidriralo. Također, vodite brigu da nakon svakog brisanja ručnikom, posebice na plaži, ponovno nanesete zaštitnu kremu jer brisanjem odstranjujemo 80 posto proizvoda, čak i onog vodootpornog. Isto tako, sunce šteti i kroz oblake, stoga nemojte misliti da je zaštitna krema nepotrebna za oblačnih dana. Naprotiv, i tada se treba zaštititi, a kako bi očuvali i svoju kosu od isušivanja i oštećenja, investirajte u kakvu maramu ili šešir.

Zaštitna kremica, sunčane naočale i šeširić su sve što vam treba da bezbrižno uživate u ljetnim sunčanim danima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'
TRAŽE IZMJENU SPORNE TOČKE

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'

Smatraju da su točkom 8. navedenog zakona Roditelji njegovatelji i Njegovatelji ponovno i namjerno izmanipulirani, te da nisu zaslužili ovakav diskriminatoran i ponižavajući tretman

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute
SAMOSTALNO NA IZBORE

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute

Ustvrdio je i da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, zbog potencijalne koalicije, čak odustao od kandidature za premijera te je "bio spreman predati to mjesto Sandri Benčić"
Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate
NESRAZMJER U IMOVINSKOJ KARTICI

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate

U razdoblju od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako je navedeno da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. je u zbilji primila dvostruko manje