News

Komentari 276

Bio skriven 27 godina: 'Domar je 1991. stavio grb preko Tita'

Bio skriven 27 godina: 'Domar je 1991. stavio grb preko Tita'

MIJENJAO SE REŽIM: U srednjoj školi 'Andrija Mohorovčić' u Rijeci na zidu se ukazala fotografija Josipa Broza Tita, a mnogi u tome vide poveznicu s Banksyjem

Radi se o okviru iz starog režima u koji je domar stavio sliku hrvatskoga grba, kako je tad nalagala nova vlast. Pretpostavljam da se koristio stari okvir radi štednje. On je popustio i grb je pao kroz njega, komentirao je Henry Ponte, ravnatelj riječke srednje škole “Andrija Mohorovičić”.

Međutim, ne bi ništa bilo čudno u ispadanju grba iz okvira da ispod nije osvanula slika Josipa Broza Tita. Učenici su to shvatili kao izuzetno zanimljivo i smiješno te su fotografirali. Snimka se ubrzo počela širiti internetom. Najčešće usporedbe bile su sa slikom “Djevojčica s balonom”, koju je nedavno na aukciji uništio sam autor Banksy. Slika je prodana na aukciji za 860.000 funti, a potom je samo ispala kroz okvir u koji je Banksy sakrio rezač papira. Slika u riječkoj gimnaziji sigurno neće na aukciju niti će dosegnuti toliko vrtoglavu cijenu, ali je nasmijala mnoge koji u njoj vide poveznicu s Banksyjem.

- S učenicima smo se šalili kako nas taj prizor podsjeća na doba Rimskog Carstva, kad su nakon promjene vladara na kipovima mijenjali samo glavu, a ne i tijelo. No očito je da je netko od učenika smatrao smiješnim i kao parodiju na nedavni događaj na aukciji slike u Sotheby’su u Londonu - rekao je ravnatelj Ponte te dodao da su okvir odmah uklonili te su hrvatski grb namontirali na novi okvir.

Najčitaniji članci