News

Komentari 110

'Zrak je loš, djeca ne bi trebala biti vani, a škole ih i dalje vode'

'Zrak je loš, djeca ne bi trebala biti vani, a škole ih i dalje vode'

Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar zbog povišenog je zagađenja zraka jučer izdao preporuke za osjetljivije skupine građana Grada Zagreba. Najgore je bilo noćas oko tri sata...

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u srijedu je zaprimljena obavijest o preporukama za stanovništvo grada Zagreba, vezano za povišene satne vrijednosti lebdećih čestica u zraku (PM₁₀) na mjernoj postaji Zagreb-3 (Dugave), gdje je evidentirano prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti od 50 μg/m3, stoji u jučerašnjem priopćenju Ravnateljstva civilne zaštite. 

Pogledajte video

POGLEDAJTE VIDEO:

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, mjerna postaja Zagreb-3 kroz noć je zabilježila drastično povećanje vrijednosti lebdećih čestica u zraku. U tri sata ujutro zabilježena je najviša vrijednost u posljednja 24 sata - čak 270,9 μg/m3. 

Građani su zabrinuti, posebno roditelji

Već danima nam se javljaju brojni čitatelji, ponajviše roditelji, koji su zabrinuti za zdravlje svoje djece. 

- Vidio sam da zavod Andrija Štampar upozorava da je u Zagrebu loš zrak i da se djeca ne bi trebala zadržavati vani. Pitao sam djecu jesu li bili vani tijekom odmora, a oni su rekli da jesu. Zamolio sam učiteljicu da ih ne izvodi van, ali oni ih nemaju gdje ostaviti u školi pa ih i dalje vode na igralište. Ne krivim učitelje, ali se pitam kako to da ni nakon tri dana nitko iz Grada Zagreba nije poslao upozorenje školama na štetnost zraka i da se izbjegava izvođenje djece vani, zabrinut je jedan od naših čitatelja.

 

''Ne izlazite van, vozite se javnim prijevozom, pazite na djecu...'

Inače, jučer je Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar preventivno izdao sljedeće preporuke za osjetljive skupine građana Grada Zagreba:

S druge strane, Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba objavio je u srijedu da nema mjesta panici te kažu da podaci ne pokazuju trenutno onečišćenje zraka lebdećim česticama. 

 

Najčitaniji članci