Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Zrak u Zagrebu je zagađen: Ne koristite auto, sklonite djecu...

Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar zbog povišenog je zagađenja zraka izdao preporuke za osjetljivije skupine građana Grada Zagreba...

Grad Zagreb objavio kako je u Dugavama indeks onečišćenja zraka vrlo visok
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
254 komentara

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar zaprimljena je obavijest o preporukama za stanovništvo grada Zagreba, vezano za povišene satne vrijednosti lebdećih čestica u zraku (PM₁₀) na mjernoj postaji Zagreb-3 (Dugave), gdje je evidentirano prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti od 50 μg/m3, stoji u priopćenju Ravnateljstva civilne zaštite. 

ZRAK ONEČIŠĆEN ZBOG MAGLE Visoko zagađenje u Zagrebu: Ugrožena djeca, stariji ljudi...

POGLEDAJTE VIDEO:

U preventivnu svrhu ovim se putem izdaju sljedeće preporuke za osjetljive skupine građana Grada Zagreba:

  • Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice za sljedeće skupine građana: djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i/ili srčano-krvožilnog sustava, osobe narušenog imunološkog odgovora i osobe koje konzumiraju duhan i duhanski srodne proizvode (pušači i pasivni pušači).
  • Savjetuje se primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima, te potražiti savjet liječnika primarne zdravstvene zaštite u slučaju pogoršanja ili produženoga trajanja simptoma na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava.
  • Savjetuje se izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl.
  • Savjetuje se korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza.
  • Savjetuje se izbjegavanje korištenja osobnih automobila te ostalih prijevoznih sredstava otvorenog tipa, poput bicikala, skutera i dr. u području prometnica.
  • Savjetuje se izbjegavanje grijanja na kruta goriva.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba objavio je u srijedu da nema mjesta panici te kažu da podaci ne pokazuju trenutno onečišćenje zraka lebdećim česticama. 

- Sve druge informacije vezane za kvalitetu zraka u Zagrebu, koje su se danas pojavile u medijima, su netočne, stoji u priopćenju Ureda.

Dodaje se kako Državni hidrometeorološki zavod obavlja mjerenja kvalitete zraka na stanicama za mjerenje Zagreb-1, Zagreb-2 i Zagreb-3, koje su u vlasništvu Ministarstva zaštite okoliša i energetike, te da oni putem svojih prognoza javnost redovito informiraju o vremenu, količini peluda u zraku i UV zračenju tijekom ljeta.

- Predlažemo da se ubuduće obuhvate i informacije i tumačenja kvalitete zraka sa svih postaja u Hrvatskoj, stoji u priopćenju Ureda.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message