Obavijesti

News

Komentari 0

Zrakoplovne kompanije kršile prava putnika: Umjesto da su vratili novac, dali su im vaučer

Zrakoplovne kompanije kršile prava putnika: Umjesto da su vratili novac, dali su im vaučer

Mnogi putnici nisu dobili novčanu naknadu u roku koji propisuje zakon EU-a, sedam dana ako je riječ o jednostavnom letu ili 14 dana ako je dio paketa, neki pak uopće nisu dobili naknadu ili su umjesto dobili vaučere.

Zrakoplovne tvrtke redovito su tijekom pandemije koronavirusa kršile prava putnika iz Europske unije, utvrdio je u utorak Europski revizorski sud (ECA).

Iako su zakonski dužni putnicima isplatiti novčanu naknadu za otkazane letove, mnogi su ih avioprijevoznici prisiljavali da umjesto toga prihvate vaučere, priopćila je ECA u utorak.

Nakon što su vlade zatvorile granice u gotovo cijelom EU, zatvoreno je i oko 7000 zrakoplovnih linija u mreži europskih zračnih luka, podsjetili su revizori. Otkazano je 70 posto letova, a time i putovanja desetaka milijuna putnika u 12 mjeseci zaključno s ožujkom ove godine..

- Putnicima zapravo nisu objašnjena njihova prava pa su ostajali bez novca - rekla je revizorica Annemie Turtelboom na brifingu za novinare.

Mnogi putnici nisu dobili novčanu naknadu u roku koji propisuje zakon EU-a, sedam dana ako je riječ o jednostavnom letu ili 14 dana ako je dio paketa, neki pak uopće nisu dobili naknadu ili su umjesto nje dobili samo vaučere.

Prijevoznici su pak u koronakrizi dobili milijarde eura državne pomoći.

'Gradimo prvi hrvatski avion, iz njega ćemo skakati, snimati, a može prevoziti i unesrećene'
'Gradimo prvi hrvatski avion, iz njega ćemo skakati, snimati, a može prevoziti i unesrećene'

Zemlje EU-a potrošile su ukupno 35 milijardi eura na potporu zrakoplovnim kompanijama, rekla je Turtelboom.

- Iznenadilo nas je da su se vlade EU-a pomirile s takvom situacijom. Još gore, dale su svoj blagoslov (takvoj praksi), čak i ako je to značilo kršenje europskih zakona - naglasila je revizorica.

Najmanje 15 država prekršilo je zakon EU-a privremenim oslobađanjem zračnih prijevoznika od obveze nadoknade troškova kupcima, rekla je Turtelboom, dodavši da su među njima Njemačka, Francuska, Nizozemska i Belgija.

Hrvatska se u revizorskom izvješću spominje među zemljama koje su u pandemiji usvojile mjere suprotne europskoj direktivi o paket aranžmanima.

Uoči objave ECA-inog izvješća Europska komisija pozvala je u ponedjeljak zrakoplovne prijevoznike da poboljšaju proceduru za slučaj otkazivanja leta.

Slavni bubnjar preživio je pad aviona i smrt bliskih prijatelja, sada odlučan: Ponovo ću letjeti
Slavni bubnjar preživio je pad aviona i smrt bliskih prijatelja, sada odlučan: Ponovo ću letjeti

Zrakoplovne bi tvrtke, primjerice, morale riješiti zaostatke i putnicima isplatiti naknade koje im duguju u roku sedam dana, sugerira Bruxelles.

- Zrakoplovne tvrtke moraju poštovati ​​prava potrošača u slučaju otkazivanja letova - naglasio je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.