Obavijesti

News

Komentari 86

Žrtva: Kazna za pedofila nije pravedna, ali se napokon zna

Žrtva: Kazna za pedofila nije pravedna, ali se napokon zna
1

Adekvatna kazna za pedofila bila bi da se dovede pred sud i izbaci iz Crkve. Don Nedjeljko Ivanov nije se još ispričao Josipu Lisici iako mu je to Crkva naložila

VIDEO

Bibinjac Josip Lisica koji je prvi progovorio o zlostavljanju koji je proživljavao kao dijete od don Nedjeljka Ivanova ispričao je za Jutarnji list kako se osjeća nakon što je njegov zlostavljač osuđen za pedofiliju. Lisica kaže kako je kazna satisfakcija jer se napokon zna, ali nije pravedna. 

- Najviše mi je bilo stalo da se slučaj ne zataška zbog djece koja i dalje dolaze u crkvu k Ivanovu i njemu sličnim svećenicima - rekao je.

Podsjetimo, Don Nedjeljko Ivanov ne smije primati posjete i ne može ispovijedati. Od svoje mirovine će odvajati dio za potrebe Caritasa. Mora se i osobno ispričati žrtvama. To je kazna koju mu je Crkva propisala za dvadesetogodišnje (1976.-1996.) seksualno zlostavljanje bibinjskih dječaka. Zbog zastare ne ide pred civilni sud.

Danas Lisica ima lijep život. Oženjen je i ima dijete, ali prisjećanje na prošlost i dalje je mučno. Odustao je od svećeničkog poziva i prestao ići u crkvu. Poznaje ljude koji su duševno zaglibili zbog svega što su proživjeli s Ivanovim, a zna i za trojicu sadašnjih svećenika koji su bili zlostavljani kao djeca. Dodaje kako je nadbiskup Puljić osudio pedofila zbog pritiska javnosti. 

Iako se don Ivanov treba ispričati žrtvama, Lisica kaže kako njemu, a ni prijatelju Josipu Lenkiću iz Bibinja, nije.

- Očekujem ispriku. Želim čuti da se Nedjeljko Ivanov ispriča. Jednostavno bi mi nešto značilo. Ne baš kraj, jer ta priča nema kraja. To ostaje u vama. I u stotinama drugih dječaka - rekao je. Smatra kako bi državni organi, ako imaju volje, mogli pronaći još žrtava za koje nije nastupila zastara. Jedina adekvatna kazna, smatra Lisica, je da ga se dovede pred sud i izbaci iz Crkve.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)