Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
42 komentara

Žrtva zlostavljanja razočarana je nakon razgovora s Papom

Činilo se da ne shvaća potrebu za neovisnijim ili centraliziranijim tijelom pred kojim bi zlostavljači odgovarali, rekla je Marie Collins, koja se u subotu susrela s papom Franjom

42 komentara

Marie Collins, jedna od osmero žrtava svećeničkog zlostavljanja koja se u subotu u Irskoj sastala s papom Franjom kazala je da je "razočarana" njegovim obećanjima da će provesti reforme koje smatra nedovoljnim.

"Činilo se da ne shvaća potrebu za neovisnijim ili centraliziranijim tijelom" pred kojim bi zlostavljači odgovarali, rekla je Collins u telefonskom razgovoru za dpa nakon sastanka s Papom.

Pope Francis attends the Festival of Families at Croke Park during his visit to Dublin ZAVRŠAVA POSJET Papa u Irskoj: Bdjenje za 796 beba iz zajedničkih grobnica

Collins je prošle godine podnijela ostavku na dužnost u Papinskom povjerenstvu za zaštitu maloljetnika jer je bila razočarana što je vatikanska birokracija zaustavljala provedbu preporuka za reforme.

Jedna od promjena koju je Collins zagovarala, a isprva je bila odobrena, a potom odbačena, bila je osnutak posebnog vatikanskog suda koji bi sudio biskupima optuženima za prikrivanje kaznenih djela svećenika.

Papa je na to rekao da "Crkveni čelnici već bivaju pozvani na odgovornost, moraju se suočiti s optužbama i kada postoje dokazi protiv njih, on ih smjenjuje", kazala je.

August 25, 2018 : Pope Francis visit to Ireland POSJET IRSKOJ Papa tražio oprost: Pričao sa žrtvama svećenika zlostavljača

"Razočarana sam", rekla je jer odbijaju provesti mjere da počinitelji i odgovaraju za svoja nedjela. 

Napomenula je da je ipak vidjela nešto pozitivno kod Pape u Irskoj.

"Činjenica da je tako jasno govorio o zataškavanju važna je jer još postoje ljudi u Crkvi, među svećenicima i laicima, koji niječu da bi biskup štitio zlostavljača", kazala je.

Pope Francis is welcomed by Taoiseach Leo Varadkar at Dublin Castle during his visit to Dublin PAPA U IRSKOJ 'Propusti Crkve oko pedofilije opravdano izazvali zgražanje'

"To što je sam Papa sada to priznao kao činjenicu, trebalo bi zaustaviti to nijekanje", rekla je Collins.

Papi je kazala da treba promijeniti vatikansku praksu prisiljavanja na ostavku biskupa koji su zataškavali nedjela svećenika, a da ih se pritom ne smatra krivima za nemar.

Papa je rekao da će "to definitivno razmotriti, veću transparentnost. Ne promjenu procesa, samo njegovu veću transparentnost", kazala je Collins.

Naposljetku ga je zatražila da cijela Katolička Crkva uvede stroga pravila o prevenciji zlostavljanja koja su 2002. uveli američki biskupi, pa ako su ti propisi dovoljno snažni da spriječe zlostavljanja u Americi trebalo bi ih provesti u i svim drugim državama.

"S njegove strane nije bilo obećanja, ali činilo se da je klimnuo i da razumije", rekla je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message