Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Žrtve često doživljavaju da to što im se dogodilo - nije važno'

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Gordana Buljan Flander kaže da žrtve traume i silovanja  doživljavaju i dodatnu traumu i od sustava ako počinitelji nisu adekvatno sankcionirani

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Od žrtava sam puno puta čula da bi radije da nisu progovorile o tragediji, jer ono što nakon toga doživljavaju je puno gore nego samo zlostavljanje. Osjećaju se izdano, izloženo, nezaštićeno, obilježeno i krivo, a ni sami ne znaju zbog čega, rekla nam je Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba ne ulazeći u konkretan slučaj u kojem je policija podnijela prijave protiv sedam mladića zbog sumnje da su više puta silovali maloljetnicu te je ucjenjivali snimkama.

Knin: Predsjednica zapjevala na svečanom prijemu za ratne zapovjednike OGLASILI SE Božinović i Grabar Kitarović zgroženi su slučajem iz Zadra

- Iz kliničke prakse i znanstvenih istraživanja poznato je da žrtve traume i silovanja doživljavaju dodatnu traumu i od sustava ako počinitelji nisu adekvatno sankcionirani. Poruka koju žrtve doživljavaju je da njihov osjećaj ugroženosti i nesigurnosti nije opravdan i da to što se njima dogodilo  nije važno - rekla nam je Flander.

Istaknula je da tretman traume zna biti uspješan, no uz terapeuta je iznimno važna i potpora obitelji. 

Podsjetimo, glasnogovornik zadarskog županijskog suda Hrvoje Visković rekao je u ponedjeljak da je sudac nakon ispitivanja pustio pritvorene mladiće uz mjere opreza. 

SLUČAJ SILOVANJA MALOLJETNICE Oglasio se sud: 'Procijenili smo da su mjere opreza dovoljne...'

- Istražni zatvor je zamijenio s mjerama opreza. One se sastoje od zabrane približavanja, komuniciranja sa žrtvom i javljanje u policijsku postaju dva puta mjesečno. To je stvar procjene suca. Smatrao je da su mjere sasvim dovoljne - rekao je Visković.

- Kaznena djela su silovanje prema osobi koja je ranjiva zbog dobi i bludne radnje. Sudac je procijenio da opasnosti od ponavljanja kaznenog djela nema - dodao je Visković.

- Tenzije se ovdje nepotrebno dižu. O detaljima samog spisa neću govoriti jer je istraga tajna jer se su umiješani maloljetnici - dodao je Visković.

Zbog zaštite identiteta žrtve nismo omogućili komentare pod tekstovima o ovom slučaju. Hvala vam na razumijevanju.
 

Možda vas zanima i ovo:
Message