News

Komentari 16

Zubak će voziti za 5,80 kn po kilometru, start vožnje 14 kuna

Zubak će voziti za 5,80 kn po kilometru, start vožnje 14 kuna

Mijo Bezer iz zagrebačkog Gradskog ureda za promet napominje da će nedostatak kvalificiranih vozača opet biti najveći problem za buduće taksi-prijevoznike

Nakon više od deset mjeseci, taksi-trakavici napokon se bliži kraj. Naime, u Gradski ured za promet pristiglo je više od 400 ponuda za preostalih 175 taksi-dozvola. Tako će, kako doznajemo od pomoćnika spomenutog ureda Mije Bezera, 1. listopada ove godine napokon biti ispunjena kvota, odnosno popuniti se 263 slobodna taksi-mjesta oko kojih se posljednjih mjeseci vodila prava bitka.

Cammeo najjeftiniji

Ipak, osim 50-ak fizičkih osoba koje traže po jednu dozvolu i prihvaćaju cijene Radio taksija Zagreb, od ukupno 16 tvrtki svoj su cjenik objavile jedino Oryx grupa koja je u vlasništvu Pave Zubaka i Taxi Cammeo riječkog poduzetnika Koste Minovskog.

Zubak će, naime, putnike u budućnosti prevoziti sa startnom cijenom od 14 kuna, a svaki kilometar naplaćivati će 5,80 kuna – za noćne vožnje predviđena je ista cijena. Kao prvi među novim taksistima, nudit će i prijevoz životinja u kavezima uz nadoplatu od 10 kuna.

Bit će to velika konkurencija Cammeu, no riječka tvrtka i dalje ostaje najjeftiniji prijevoznik sa startnom cijenom od 15 kuna za dva kilometra dok svaki daljnji naplaćuje pet kuna.

Koliko će stajati prijevoz Eko-Taxijem, koji traži dozvole za 50 vozila, vlasnici, obitelj Marjanović, još ne žele otkriti, a u neizvjesnosti javnost drži i vlasnik T.R.C.Z-a (Tehnički remontni centar Zagreb) koji traži stotinu dozvola.

– Mi nismo očekivali toliki interes za autotaksi prijevoz, očekivao sam barem 100-tinjak zahtjeva manje, no i dalje vjerujem da na tržištu nema dovoljno vozača i mislim da će se svi prijaviti kod poslodavca koji im pruža najbolje uvjete – kazao je Bezer.

Dosad najbolje uvjete, doznajemo, 4200 - 4500 kuna na mjesec, nudi Zubak, a Eko-Taxi i Cammeo svojim vozačima isplaćuju tisuću kuna manje.

Najteže starom udruženju

Aspiranti na taksi-koncesije za obavljanje taksi-djelatnosti moraju predočiti vrijedeću licenciju za obavljanje taksi-prijevoza, imati prebivalište u Zagrebu, moraju dokazati da posjeduju vozila te uz položen ispit o poznavanju grada i njegovih znamenitosti platiti po 1500 kuna za svaku dozvolu, a one će vrijediti pet godina.

Liberalizacija taksi-tržišta najteže je pogodila zagrebačko udruženje Radio taksi Zagreb sa svojih 1100 članova.

Podijelili su se na one članove koji žele smanjiti cijenu i one koji se kao pijan plota drže cijena koje se u noćnim satima penju i na 19,20 kuna za start te 7,20 kuna po kilometru vožnje.

Najčitaniji članci