News

Komentari 27

Župan Boban najavio promjenu imena aerodroma u Resniku: 'Nosit će ime sv. Jeronima'

Župan Boban najavio promjenu imena aerodroma u Resniku: 'Nosit će ime sv. Jeronima'

Naš isključivi motiv je štovanje sv. Jeronima. Planiramo, stoga u dogovoru s gradonačelnicima, ministarstvom i drugim dionicima, preimenovati našu zračnu luku u Resniku, navodi Boban...

Nakon što su naši susjedi Slovenci odlučili iskonski simbol Dalmacije, sv. Jeronima,  uvrstiti u najstariju i najpoznatiju Enciklopediju Britannicu navodeći da je rođen u Stridonu, u blizini Ljubljane u Sloveniji odlučio sam reagirati - kaže Boban koji je najavio da će zračna luku u Resniku dobiti ime sv. Jeronima, prenosi Slobodna Dalmacija.

- Sveti Jere naš je svetac, zaštitnik Dalmatinaca i Splitsko-dalmatinske županije. Njegovo mjesto rođenja, koje nikad i nigdje nije znanstveno dokazano, nije bio motiv da svetog Jeru, kojeg od davnina štujemo na našem području, izaberemo kao svoga nebeskog zaštitnika. Po mome mišljenju, krivi smjer je štovanje sveca ograničiti mjestom rođenja. Primjerice, svetoga Dujma, zaštitnika grada Splita, Splićani štuju iako nije rođen na ovim prostorima.- poručio je župan splitsko dalmatinski.

Koliko Dalmatincima znači ovaj svetac, govori i podatak da se na njegov blagdan, koji se slavi 30. rujna, obilježava i Dan Splitsko-dalmatinske županije. 

Kako bi mu odali još veću počast, župan Boban najavio je kako će u dogovoru s gradonačelnicima i ministarstvom raditi na tome da zračna luka u Resniku dobije novo ime, ono najvećeg dalmatinskog zaštitnika - sv. Jeronima.