Obavijesti

News

Komentari 57

Zviždač je agent CIA-e? Trump tvrdi: 'Sve je to lov na vještice'

Zviždač je agent CIA-e? Trump tvrdi: 'Sve je to lov na vještice'
3

Izvještaj zviždača u kojem se navodi da je Trump iskoristio svoj položaj kako bi zatražio miješanje strane države u predsjedničke izbore 2020. je navodno agent američke Centralne obavještajne agencije (CIA)

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, demokratkinja Nancy Pelosi u utorak je rekla da će njen dom pokrenuti službenu istragu za mogući opoziv predsjednika Donalda Trumpa i izjavila da nitko nije iznad zakona. 

Pokretanje videa ...

Zastupnički dom koji kontroliraju demokrati ispitat će je li Trump tražio pomoć Ukrajine kako bi ocrnio bivšeg potpredsjednika Joea Bidena koji trenutno ima najviše izgleda postati predsjednički kandidata demokratske stranke na izborima 2020. godine, rekla je Pelosi.

Former U.S. Vice President Joe Biden speaks at a rally with striking Stop & Shop workers in Boston

Politički skandal počeo je 25. srpnja telefonskim razgovorom Donalda Trumpa i novoizabranog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija. Američki je predsjednik priznao da je tijekom razgovora zatražio da se istraže poslovi Bidenova sina Huntera u Ukrajini.

The Wall Street Journal objavio je da je Trump 'otprilike osam puta' zamolio predsjednika Ukrajine da surađuje s njegovim osobnim odvjetnikom Rudyjem Giulianijem na istrazi o Hunteru Bidenu.

Demokrati u Zastupničkom domu optužili su Trumpa i Giulianija da su, u zamjenu za vojnu pomoć, pokušali primorati Ukrajinu da pokrene 'politički motiviranu' istragu o Bidenovu sinu što bi moglo predstavljati 'nevjerojatnu zloupotrebu vlasti'.

Trump je tražio od Zelenskija da istraži Bidenova sina?
Trump je tražio od Zelenskija da istraži Bidenova sina?

Prema Washington Postu, tjedan dana prije razgovora sa Zelenskijem, Trump je zatražio da se zaustavi američki paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan oko 400 milijuna dolara.

Nepoznati zviždač iz američke obavještajne zajednice podnio je 12. kolovoza pritužbu Michaelu Atkinsonu, glavnom inspektoru u obavještajnoj zajednici (ICOG), vezanu uz 'vrlo hitno' pitanje. Atkinson je zaključio da je 'vjerodostojan' i proslijedio ga 26. kolovoza direktoru nacionalne obavještajne agencije Josephu Maguireu, kojeg je postavio Trump.

U.S. President Donald Trump answers reporters questions in the Oval Office of the White House In Washington

Po Washington Postu, navedeni dokument spominje 'obećanje' koje je Trump dao u telefonskom razgovoru sa stranim čelnikom. To se odnosi na razgovor 25. srpnja sa Zelenskijem.

Prema pisanju New York Timesa, neimenovani službenik je duži vremenski period radio u Bijeloj kući.

Donald Trump negira bilo kakve neregularnosti i kompletnu priču ocjenjuje kao 'prevaru' i 'još jedan lov na vještice'.