Obavijesti

News

Komentari 37

Petrov: Tvrdnja da se protivim trećem entitetu je provokacija

Petrov: Tvrdnja da se protivim trećem entitetu je provokacija

Božo Petrov nazvao je provokacijom navode iz priopćenja ureda Denisa Zvizdića da je tijekom sastanka u Sarajevu rekao "da ne podržava stvaranje novih entiteta u BiH"

VIDEO

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov nazvao je u srijedu provokacijom navode iz priopćenja ureda predsjedatelja Vijeća ministara  BiH Denisa Zvizdića da je tijekom jučerašnjeg sastanka u Sarajevu rekao "da ne podržava stvaranje novih entiteta u BiH" dodajući kako "nekima nije u interesu da se postigne dogovor".

"Bez obzira na različite pokušaje provokacija koji se koriste samo iz razloga što možda nekima nije u interesu da se postigne dogovor, ali za mene je iznimno važno i uvijek ću zastupati interese građana cijele BiH. Najvažnije je da politički predstavnici sva tri konstitutivna naroda sami nađu model. Neka oni daju model koji njima najviše odgovara, a koji će uključivati punu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda", rekao je Petrov u Mostaru na upit oko prijeporne izjave.

Iz Zvizdićeva ureda jučer su priopćili da je Petrov izjavio kako "ne podržava stvaranje novih entiteta u BiH" te su kasno sinoć uputili novo priopćenje u kojem su naveli da su "neprijatno iznenađeni neargumentiranim demantiranjem jednog dijela razgovora", koje se pojavilo u nekoliko medija, te su ponovili tvrdnje da se nije radilo o pogreški u priopćenju.

Petrov je u Mostaru dodao kako se ne radi o skandalu budući će Hrvatska kao prijateljska država "pomoći i biti partner na europskom putu BiH", čija je stabilnost ključna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Naša želja je da BiH bude zemlja u kojoj će vladati stabilnost i sigurnost. BiH je ključ stabilnosti za cijelu jugoistočnu Europu", rekao je predsjednik Sabora.

Petrov je kazao kako je u tome pronašao partnera u većini sugovornika u BiH, koji su suglasni da je u toj zemlji potrebno smiriti napetosti kako bi se stvorili temelji za dogovor triju naroda te je najavio snažnu potporu na europskom putu BiH.

"Iznimno nam je drago što je u prosincu 2016. godine EU dala upitnik BiH. Hrvatska će se truditi, možda smo rijedak glas, ali glasan, da BiH stekne status kandidata do kraja ove godine", rekao je Petrov.

Predsjednik Sabora u srijedu se u Mostaru susreo s rektoricom Sveučilišta u Mostaru Ljerkom Ostojić, a nakon toga i s mjesnim mostarsko-duvanjskim biskupom Ratkom Perićem te je posjetio Samostan hercegovačke franjevačke provincije, a nakon toga je predviđena posjeta Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru i radni ručak s nekoliko premijera županija i hrvatskih dužnosnika.

Zvizdićev ured: Neugodno smo iznenađeni demantiranjem dijela razgovora

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić "neugodno je iznenađen" time što je predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov zanijekao da se u bilateralnim razgovorima u Sarajevu izrijekom usprotivio uspostavi novih entiteta u toj zemlji, objavljeno je u srijedu iz Zvizdićeva ureda.

"Neugodno smo iznenađeni neargumentiranim demantiranjem jednog dijela razgovora, ili preciznije izjave uvaženog gospodina Petrova da ne podržava stvaranje novih entiteta u BiH, koja je izrečena kao nastavak njegove prethodne izjave kojom je gospodin Petrov podržao suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Takvu izjavu smo svi prisutni, a sastanak nije bio 'u četiri oka' nego je istom prisustvovao veliki broj osoba, posebno zapazili i akcentiral i istu smo vrlo blagonaklono doživjeli jer nas je u tome trenutku dodatno uvjerila u prijateljski stav i odnos Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini", stoji u izjavi dostavljenoj Hini.

Mediji u BiH su izvještavajući o posjetu predsjednika Hrvatskog sabora u Sarajevu opetovano citirali navode iz ranije objavljenog priopćenja iz Zvizdićeva ureda kako je Petrov navodno izjavio da je Hrvatska protiv uspostave novih entiteta u BiH.

Sam Petrov to je u izjavi hrvatskim medijima u utorak zanijekao istaknuvši da je Zvizdiću prenio da su za Hrvatsku podjednako neprihvatljivi secesionizam i unitarizam u BiH te kako očekuje da politički prestavnici tri konstitutivna naroda u BiH sami pronađu rješenje koje će jamčiti punu ravnopravnost Hrvata, Srba i Bošnjaka.

U Zvizdićevu uredu i nakon toga inzistiraju na tvrdnji da je Petrov spornu konstataciju ipak iznio na zajedničkom sastanku.

"Priopćenje je utemeljeno na autentičnim izjavama sudionika sastanka", stoji u izjavi koju potpisuje Zvizdićeva savjetnica za medije Amela Mulavdić.

U izjavi se navodi da je sastanak s Petrovim protekao u prijateljskom i konstruktivnom ozračju, da je bio vrlo otvoren i baziran na međusobnom uvažavanju i produktivnoj razmjeni informacija, stavova i mišljenja, što su na kraju sastanka konstatiralil svi sudionici.

Dio razgovora, kako je navedeno, odnosio se i na amandmane koje su na prijedlog izvještaja Europskom parlamentu o BiH podnijeli hrvatski europarlamentarci s fokusom na značenje i ciljeve pojma federalizma.

Zvizdić je jasno rekao da je pojam federalizma prihvatljiv samo ako je sinonim za principe i standarde europskog regionalizma koji su temeljeni na ekonomskim, prometnim i socijalnim kriterijima te je objasnio da se princip federalizma u BiH doživljava kao etnonacionalni princip novih teritorijalnih podjela, što bi u praksi potkopalo postojeću ustavnu strukturu BiH, a time i njezin reformski i europski put.

Kako je navedeno Zvizdić je u tom dijelu razgovora posebice istaknuo da je prijedlog stvaranja novog entiteta, odnosno nove federalne jedinice koja bi nastala „federalizacijom Federacije BiH“, dok bi entitet RS ostao nedirnut, potpuno neprihvatljiv kao model buduće unutarnje administrativne reorganizacije BiH kada i ako do nje dođe, pri čemu "nitko od prisutnih sudionika sastanka nije osporio izrečeno stajalište i obrazloženje, poslije čega je i slijedila izjava predsjednika Petrova koja se sada različito intrepetira".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke