Obavijesti

Nikon - freestyle natjecanje na snowboard-u i skijanju

Nikon -  freestyle natjecanje na snowboard-u i skijanju
4

Razlog da provedete nekoliko sati na hladnom danu, okruženi sa 50 tona sijega i to u srcu vjetrovitog Londona, mora biti dobar. Upravo je tako – dobra fotografija, nema cijenu.

Objektiv sliku mijenja

Razlog da provedete nekoliko sati na hladnom danu, okruženi sa 50 tona snjega i to u srcu vjetrovitog Londona, mora biti dobar. Upravo je tako – dobra fotografija, nema cijenu.

U organizaciji Nikona posjetili smo O’Neill Shoreditch Showdown, freestyle natjecanje na snowboard-u i skijanju.  Grupa od 24 natjecatelja predstavila nam je svoje umijeće u ovoj disciplini spuštajući se niz stepenice i gelendere, preskačući telefonsku govornicu i autobusnu stanicu.

Da ta slika bude što bolje prenesena, na raspolaganju smo imali 3 tipa NIKKOR objektiva (zoom objektive, širokokutne i portretne) kao i najnoviji Nikon D-SLR, model D5300. Baš kako su objektivi bili i klasificirani cilj nam je bio da uhvatimo pokret, atmosferu i emocije ovih neustrašivih natjecatelja. Naći se u ulozi sportskog fotografa bar na jedan dan predstavlja izazov koji bi svaki amater i zaljubljenik u fotografiju vrlo rado prihvatio. Da bi znali kad je pravi trenutak da napravimo odličnu fotku, dok natjecatelji klize niz gelendere ili rade salto preko telefonske govornice, objasnio nam je Mark Pain.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mark Pain

Mark Pain je više puta nagrađivani sportski fotograf sa preko 25 godina iskustva. Proglašen je najboljim sportskim fotografom 2005. i 2011. godine od strane British Press Award-a. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, a od 2013. godine postao je Nikon Ambasador za Nikon Engleska.

Mark nas je upoznao sa objektivima koje ćemo koristiti i ukazao na nekoliko savjeta kako napraviti dobru fotografiju na ovakvom posebnom sportskom događaju.

Uz kratko ali veoma stručno predavanje, slikovito je završio:

“Oni kreću od vrha i završavaju na dnu. Što se između toga dešava, e to ne znamo, ali moramo uhvatiti. Idemo!”. Tada smo prešli na akciju u potrazi za što boljom fotografijom.

ZOOM objektivi – uhvati pokret

Na samom početku pridržavali smo se Markovog osnovnog savjeta, a to je da odložimo fotoaparat i  provedemo desetak minuta samo posmatrajući natjecatelje u akciji, kako bi uočili točan momenat kada da napravimo dobru fotografiju.

Posao je teži kada još uz to imamo i natjecatelje koji su u konstantnom pokretu, a pritom želimo da zadržimo maksimalno jedan ili dva objekta u pozadini.

Idealan objektiv za ovaj posao je NIKKOR DX 55-300mm koji pokriva objekte u blizini ali i one koji su udaljeni,  stavljajući fokus na same natjecatelje. Isti efekat smo postigli i sa NIKKOR DX 18-300mm stavljajući akciju i naše natjecatelje u prvi plan.

Objektivi sa velikim zoomom su nam omogućili da uslikamo akciju od koje zastaje dah i ovjekovječimo pokrete mladih akrobata i sve to sa sigurne udaljenosti. Kako je padalo noć tako su porasle potrebe da koristimo veće ISO vrijednosti pa je u ovim momentima do izražaja došao i najnoviji Nikon D5300 koji je dao odlične rezultate i pri veoma visokim ISO vrijednostima.

Širokokutni objektivi – prenesite atmosferu

U želji da napravimo profesionalne pejzažne fotografije čitavog događaja, a u trenutku kada je dan lagano prelazio u noć prešli smo na širokokutne objektive. Jedan od savjeta koji nam je dao Mark Pain je upravo bio da pejzaž fotografiramo pri kraju dana, u mometima kada je svijetlo dramatičnije. Za tu namjeru koristili smo dobro poznate NIKKOR DX 10-24mm i NIKKOR DX 12-24mm koji su pokazali da su dorasli zadatku kao i atraktivni NIKKOR 10.5mm f2.8.

Uz savjete koje nam je početkom dana podijelio Mark uspeli smo napraviti čitav niz fotografija koje su ispale zaista zadivljujuće uz pomoć ovih objektiva. Pravilo 2/3 – 1/3 prilikom kadriranja nam pomaže da fotografije dobiju na dinamici točnije da izbjegnemo da se horizont nađe u sredini fotografije. U uslovima slabog osvjetljenja stativ je svakako poželjan ali u našem slučaju je najnoviji model D5300 pokazao svoju punu snagu pri veoma visokim ISO vrijednostima.

Portretni objektivi

Kako je noć polako padala na red su došli objektivi koji u takvim uvjetima prave savršene fotografije. Objektiv NIKKOR DX 35mm f1.8 pruža veliki otvor blende, pa velika količina svjetlosti pada na senzor i samim tim omogućava da natjecatelji budu u prvom planu u odnosu na okruženje. Ukoliko želite biti kreativni i želite dobre noćne fotografije pored spomenutog objektiva također kao odličan izbor za ovu priliku pokazao se i NIKKOR 50mm f/1.8G.

Za kraj, na red su došli i portretni objektivi. Glavno pitanje prilikom ovih fotografija bilo je da li želimo da natjecatelje fotografiramo uz pozdinsko okruženje ili ih izolirati, točnije izdvojiti iz okruženja? Za slučaj kada smo željeli izolirati natjecatelje koristili smo NIKKOR 50mm f/1.8G, a za prikaz uz pozadinsko okruženje NIKKOR DX 35mm f1.8 kako bi kadar bio širi.

Zaokupljeni fotografiranje, ubrzo smo stigli i do samog finala natjecanja gdje su ovi virtuozi na snijegu najbolje vratolomije ostavili za kraj. U veoma napetom i interesantnom finalu najbolji na snowbopardu bio je Sparrow Knox, a na skijama Tyler J Harding.

Fotografije prenose emocije, a raznovrsna foto-oprema nam omogućava da što bolje doživljaj prenesemo na fotografiju baš onako kako želimo. Kroz ovaj kratak tečaj fotografije namijenjen prije svega amaterima i početnicima uvidjeli smo kako jedan ista scena može biti drugačije predstavljena ovisno o objektivima koji se koristi. U danom trenutku, sa pravim objektivom i uz malo vježbanja čak i amateri mogu zakoračiti u svijet profesionalne fotografije.

Ako vas fotografija kao umjetnost fascinira i inspirira, a do sada niste imali priliku da zakoračite u ovaj uzbudljiv i inspirativan svijet, nadamo se da ćete poslije naše priče napraviti izbor objektiva koji će najbolje odgovarati vašim ambicijama i potrebama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1