Obavijesti

Tech

Komentari 2

Pročitajte kako pločice možete iskoristiti za uređenje interijera

Pročitajte kako pločice možete iskoristiti za uređenje interijera
4

Osim estetskog dojma, posebnu pozornost obratite na tehničke karakteristike pločica jer upravo o njima ovisi koliko dugo će odabrane pločice ostati lijepe

VIDEO

Keramičke pločice odavno nisu isključivo u funkciji zaštite zidova i poda kupaonice ili kuhinje. Njihova estetska uloga sve je izraženija i sve češće ih možemo primijetiti i izvan prostorija opterećenih vlagom. Različitim dimenzijama, bojom ili dizajnom mogu se uklopiti u bilo koji prostor. Skandinavski dizajneri interijera posebno su hrabri pri korištenju keramičkih pločica u dnevnom boravku, blagovaonici ili čak spavaćim sobama. Koje god zidove želite obložiti pločicama, važno je da zadovoljavaju vaše estetske kriterije, jer ih jednom postavljene zasigurno nećete mijenjati duži niz godina. 

Iako je hrvatsko tržište relativno malo, izbor pločica raznih dimenzija, boja i dizajna zaista je velik i ne zaostaje za svjetskim trendovima. «Trendovi u keramici znatno su se promijenili otkako smo opremali stan u kojem trenutno živimo. Sada je izbor puno veći, teško je izabrati iz te široke palete boja i različitih modela » - rekla je Renata Jelušić. 

U trendu su pločice u svim nijansama smeđe i sive koje imitiraju boju drva, kamena i betona. Jednostavna bijela i krem su vječne, a novost su različite dimenzije u kojima dolaze. Neutralne pastelne su siguran izbor za svaki prostor, dok za oni odvažniji mogu odlučiti za intenzivnije boje i dinamičan dizajn. Nova tehnologija omogućila je da pločice personalizirate tako da na njih otisnete sliku ili motiv po svojoj želji. 

Tehničke karakteristike pločica

Osim estetskog dojma, važne su i njihove tehničke karakteristike jer upravo o njima ovisi koliko dugo će odabrane pločice ostati lijepe. U tom segmentu Jelušići su željeli biti na sigurnom. Odabrali su certificiranog proizvođača pločica u porculanskom gresu KEOPE. Gres pločice se uglavnom ne glaziraju, manja je varijacija boja te su u pravilu tvrđe i otpornije, stoga i zahvalne za postavljanje u eksterijer. Porculanske pločice, za razliku od keramičkim upijaju znatno manje vlage što je posebno važno ako ih želite postaviti na terase, balkone ili, kao Jelušići, na ravan krov. 

Radi upijanja manje količine vlage, takve su pločice otpornije na razlike u temperaturi pa nema opasnosti od smrzavanja i oštećenja pločice. Pločice za eksterijer mogu se koristiti i u interijeru, ali pločice za interijer ne mogu odgovoriti na sve zahtjeve vanjskih klimatskih uvjeta. Druga karakteristika na koju treba obratiti pozornost kod izbora pločica je njihova protukliznost. Sve podne pločice imaju faktor protukliznosti koji se označava slovom R. Što je taj faktor veći pločica je „hrapavija“ i otpornija na klizanje. U skladu sa svojom ekološkom osviještenošću, Jelušići su u proizvođaču gres pločica pronašli istomišljenika. Keope je prvi proizvođač keramike koji je kompletirao proces provjere i smanjenja otpuštanja ugljičnog dioksida (Co2) iz svojih postrojenja i plinova odgovornih za efekt staklenika, sukladno odlukama protokola iz Kyota. 

Cijene pločica kreću se od nekoliko desetaka do tisuću i više kuna. Ako pratite akcijske prodaje pločica, možete naići na kvalitetne pločice po povoljnim cijenama. Ipak, ne kupujte samo zato što su jeftine jer su vrlo vjerojatno jeftine iz opravdanog razloga. 

Svakako kupite 10-15 % više pločica od količine koju ste izračunali da će vam biti potrebna. Dio ih se razbije ili ošteti u transportu ili tijekom postavljanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug
ZASPALI ZBOG GREŠKE

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug

Apple je potvrdio da su upoznati s problemom. No još nije poznato zbog čega se uopće kvar pojavio i što korisnici mogu poduzeti dok ne stigne rješenje

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu
UVIJEK ONLINE

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu E3 dolazi s jednostavnim sučeljem koje će djeca lako svladati, roditelji preko mobilne veze mogu pratiti lokaciju i kontaktirati mališane, a sat ima i kameru
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti