Obavijesti

Tech

Komentari 16

Ravni ili kosi krov? Pročitajte koje su prednosti i nedostaci!

Ravni ili kosi krov? Pročitajte koje su prednosti i nedostaci!
2

Ravni krovovi nose estetsku komponetu i služe kao nadomjestak za okućnicu. Tehničke karakteristike novih hidroizolacijskih materijala otklanjaju problem propuštanja krovišta.

VIDEO

Kuća s ravnim krovom ima povoljniji faktor oblika od kuća s kosim krovnim plohama, odnosno manji volumen u odnosu na korisnu površinu, pa je to ujedno racionalnije rješenje u pogledu uštede energije.

Jelušići nisu imali nikakvih dvojbi vezanih za ravni krov. Već prije dolaska u projektni ured, znali su da žele kuću na čijem će krovu imati nadomjestak za malu površinu okućnice, o čemu smo pisali dosad. Imali su viziju kuće koja će biti oblikovana volumenom kubusa skladne proporcije. Kuće s ravnim krovom djeluju minimalistički, što odgovara estetici Jelušića.

"Jednostavnost kuća s ravnim krovom nije samo u geometriji već i u detaljima. U usporedbi s kućama s kosim krovovima i popratnim olucima, žljebovima, i uglavnom iz pješačkih vizura vidljivim plohama crijepa ili nekih drugih pokrova, snjegobrana, antena, dimnjaka i sl., ravni krov je „čišći“. On je i geometrijski najracionalnije rješenje u pogledu uštede energije, jer kuća s ravnim krovom ima povoljniji faktor oblika od kuća s kosim krovnim plohama, odnosno manji volumen u odnosu na korisnu površinu", pojasnio je dipl. ing. arh. Tomislav Rukavina.

Suvremena graditeljska praksa ravnog krova stara je stotinjak godina. Čak jedan od naziva moderne arhitekture, tzv. 'internacionalni stil', najčešće podrazumijeva ravno oblikovane krovove. Drugim riječima, ravan krov pripada globalnom stilu i uklapa se u sva područja. Upravo se kuće s ravnim, za razliku od tradicionalnog kosog krova, izdvajaju iz većine. Protivnici ravnog krova kuću s ravnim krovom nazvat će ružnom "komunističkom arhitekturom". No, uz estetsku komponentu, kao najčešći argument protiv ravnog krova navest će opasnost od njegovog procurivanja. Oba su ova argumenta u stvari, paušalna i kriva.

Razlozi propuštanja i potrebe za sanacijom ravnih krovova najčešće su: zastarjela tehnologija ugradnje, dotrajali krovni sustavi, mehanička oštećenja hidroizolacijskih krovnih sustava, ugradnja satelitskih, radio i tv antena. Zato je važno predvidjeti sve sadržaje i aktivnosti na ravnim krovovima kako se ne bi oštetila hidroizolacijska membrana. Jednako tako, tehničke karakteristike novih hidroizolacijskih materijala moraju biti takva, da podnesu sva konstrukcijska naprezanja koja nastaju na krovu uslijed velikih temperaturnih razlika, ali i naprezanja uzrokovana slijeganjem zgrade.

U gusto naseljenim sredinama gdje zelenih površina nikad nema dovoljno, sve su popularniji zeleni krovovi. Nažalost, još uvijek su brojniji "nenamjerni" zeleni krovovi koji su posljedica lošeg održavanja krova. Na takvim zapuštenim krovovima rastu različite vrste biljaka čije korijenje može oštetiti hidroizolaciju, pa čak i samu konstrukciju krova.

Ravni krov može preuzeti razne vrste sadržaja kao neprohodna površina (uvaljani šljunak, hidroizolacijske trake, membrane i dr.), prohodna terasa ( popločenje ili dr. za sunčanje, roštiljanje, odmor, vizure itd.), ili zelena površina - trava. Na ravnom krovu mogu se postavljati i fotonaponski ili sunčani paneli kao besplatni, obnovljivi izvor sunčane energije, koji proizvode struju ili zagrijavaju toplu vodu. I ravni i kosi krovovi podesni su za montažu panela, koji u  nekim rješenjima na kosim krovovima djelomice ili čak u potpunosti zamjenjuju pokrov (crijep, lim ili sl.). Ipak, ravni su krovovi praktičniji od kosih, jer panele možemo okrenuti uvijek pod najpovoljnijim kutem prema suncu, dok kod kosih krovova kosina krova često ne odgovara optimalnom položaju panela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin