Komentari 0

Oprez pri podešavanju klima uređaja

Oprez pri podešavanju klima uređaja

Valja imati na umu kako s korištenjem klima uređaja treba postupati oprezno a željenu temperaturu podesiti u skladu sa uvjetima u okolišu

Nagli temperaturni skok mnogi korisnici klima uređaja dočekaju s oduševljenjem. Živa u termometru prikazuje više od 30 °C, a oni trljaju ruke jer znaju da je dovoljno pritisnuti jedan prekidač na daljinskom uređaju i za nekoliko trenutaka uživat će u alpskim temperaturama. Ipak, valja imati na umu kako s korištenjem klima uređaja treba postupati oprezno a željenu temperaturu podesiti u skladu sa uvjetima u okolišu. 

Idealna temperatura unutarnjeg prostora u pravilu je 7-8 ⁰C niža od vanjske temperature. Konkretno, ako vanjska temperatura iznosi 34 ⁰C, klima uređaj podesite da hladi na 26-27 ⁰C. Takvu temperaturnu razliku ljudski organizam dobro podnosi. U protivnom, pretjerate li s temperaturom unutarnjeg prostora, moguć je temperaturni šok prilikom izlaska iz unutarnjeg u vanjski prostor. Kod ljudi sa zdravstvenim problemima, valja biti posebno oprezan prilikom podešavanja temperature u unutarnjem prostoru.

Koristite li uređaj tijekom noćnih sati, savjetujemo uključivanje noćnog (ili tihog) rada uređaja, kada se smanjuje brzina vrtnje kompesora a samim time pada razine buke i potrošnja električne energije. Na taj način možete ostvariti uštedu u potrošnji električne energije do 25%.

Energetska efikasnost nikada važnija

Klima uređaji spadaju među najveće potrošače električne energije u Europi. Upravo je zato u EU na snazi regulativa koja potiče prodaju klima uređaja visoke učinkovitosti. Uređaji energetskog razreda A+++, A++ i A+, dok je prodaja uređaja energetske klase niže od C u hlađenju i A u grijanju zabranjena. 

U takvoj su situaciji u velikoj prednosti klima uređaja japanskih proizvođača, pošto je riječ o modelima najvišeg stupnja energetske efikasnosti. Prilikom odabira klima uređaja obratite pozornost na potrošnju električne energije koji su deklarirani kroz (S)COP i (S)EER koeficijente. Što su ti koeficijenti viši, niži je utrošak električne energije.

KLIMA TOLIKO ŠTEDLJIVA DA POSTAJE BESPLATNA

Kako to? Kupnjom zidnih klima uređaja kućne serije (mono-split modeli) od 10.6. do 31.8.2015. i prijavom na klimatizacija.hr/registracija možete osvojiti povrat punog plaćenog iznosa klime. Čak i ako ne osvojite povrat novca, imat ćete klima uređaj koji štedi električnu energiju prilikom svakog korištenja.  

Odigraj web kviz i osvoji! 

1x Mitsubishi Electric HJ25 klima uređaj

1x Servis klima uređaja

5x T-Shirt Klimatizacija.hr

Više informacija potražite na www.klimatizacija.hr