Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 2

Blokirano preko 225 tisuća računa građana RH

Blokirano preko 225 tisuća računa građana RH
2

Donosimo vam otvoreno pismo udruge "Potrošač", koja progovara o dužničkoj krizi i trenu porasta zaduženosti građana Republike Hrvatske. Saznajte više u nastavku

VIDEO

"4. otvoreno pismo: Redefiniranje modela provedbe i smanjenje troškova ovrhe kao odgovor na siromaštvo i dužničku krizu građana  (Otvoreno pismo Predsjedniku Vlade RH, HNB, Ministru pravosuđa i Ministru financija)

Svatko ima pravo slati predstavke i pritužbe, davati prijedloge državnim i drugim javnim tijelima i dobiti na njih odgovor (Članak 46. Ustava RH). Nakon 4 mjeseca i 24 dana OČEKUJEMO konačni odgovor na naše 4. pismo) Neprijeporno su ovrhe obilježile 2012. i prvih 5 mjeseci 2013. godine. U medijima se naglašava činjenica kako je blokirano PREKO 255.000 računa građana RH i upozorava nas opasni trend rasta  blokiranih računa građana RH !!!

Ta brojka blokiranih računa građana + 355.598 nezaposlenih je zvono za uzbunu!

Ta brojka blokiranih računa mora se množiti s brojem 2, 3 ili 4 člana obitelji koji privremeno ostaju bez sredstava za život i ne mogu ostvariti univerzalno pravo potrošača na zadovoljenje osnovnih životnih  potreba.  Dakle, danas možemo govoriti o brojci od 484.384 do 968.768 građana koji nemaju sredstava za život, osim „sredstava koji se izuzimaju od ovrhe“, članak 172. Ovršni zakon (NN 112/12).

Zagrebačko Savjetovalište za potrošače Društva „Potrošač“ od siječnja 2011. godine do danas, dnevno je zasipano bolnim i teškim predmetima, reklamacijama o blokiranim računima zbog različitih slučajeva, uključujući i blokadu zaštićenih sredstava. Ovršni zakon kao  „Damoklov mač“ inducirao je strah među građanima koji se svakodnevno pitaju:

  • „Hoće li me iz zasjede sačekati neki Prijedlog ili Rješenje o ovrsi?“,  što stvara ozračje posvemašnje pravne nesigurnosti! 
  • Zašto se zaobilazi pojam i provedba "zastare" sukladno zakonu o obveznim odnosima?

Stoga Vam,  Društvo „Potrošač“, danas, 40 dana prije ulaska RH u članstvo u EU,  PONOVNO predlaže sljedeće: 

  • Dopunu „Ovršnog zakona“ s odredbom da „svaki građanin može otvoriti zaštićeni podračun na koje bi tvrtke i HZMO usmjeravali dio plaće ili mirovine na zaštićeni račun sukladno članku 172. Ovršnog zakona (Preporuke 5. i 6. Savjeta i Vijeća Predsjednika RH)
  • Ovršni postupak napraviti transparentnijim 
  • Zaustaviti praksu odugovlačenja ovršnog postupka i pogodovanja ovrhovoditeljima 
  • Smanjiti troškove ovršnog postupka 
  • Definirati precizan odnos "ovršnog zakona" i odjeljka "zastare" iz Zakona o obveznim odnosima
  • Tražimo sklopnu potporu i partnerstvo s Ministarstvom tijekom rješavanja prevelikog broja potrošačkih ovršnih predmeta
  • Tražimo sklopnu potporu (financijsku i stručnu) i partnerstvo s HNB-om, Ministarstvom financija i vladom Republike Hrvatske s ciljem nastavka kampanje "Izgradnje financijske pismenosti građana RH" (16. preporuka Savjeta i Vijeća Predsjednika RH)
  • Tražimo žurno donošenje hrvatskog zakona "O osobnom stečaju" (1. preporuka Savjeta i Vijeća Predsjednika RH)

Sukladno kazanom, predlažemo i tražimo, tijekom svibnja ili najkasnije 15. lipnja 2013. godine da zajedno s Ministarstvom Pravosuđa, Financija i HNB-om organiziramo Okrugli stol na temu:

"Ovršni zakon, Iskustva, prijepori i izazovi: Kako podići pravnu zaštitu građana tijekom ovršnog postupka" kao odgovor na siromaštvo, dužničku krizu građana i potrebu za jačanjem društvene odgovornosti i solidarnosti".

Mr.sc. Ilija Rkman, Voditelj Savjetovališta za zaštitu potrošača Zagreb, Predsjednik Saveza „Potrošač“, Zamjenski član Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača i Član Glavne skupštine ANEC, Bruxelles

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode