Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Dijete mora naučiti kako se oduprijeti reklamama

Dijete mora naučiti kako se  oduprijeti reklamama
1

Potrošačko društvo danas predstavlja izazov i odraslima, a kamoli djeci. Zato je izuzetno važno dijete na pravi način naučiti vrijednosti novca

VIDEO

Potrošačko društvo danas predstavlja izazov i odraslima, a kamoli djeci. Zato je izuzetno važno dijete na pravi način naučiti vrijednosti novca i tako ga pripremiti na budući samostalan život. Da bismo dobili jasniji uvid u pravilan odgoj djece, odgovore smo potražili kod socijalne pedagogice Kosjenke Muk. Prije svega, tvrdi, bitno je strpljenje i omogućiti djetetu da ima vlastita iskustva, ali isto tako roditelji trebaju biti odlučni i čvrsti u svojim stavovima. Dijete, naravno, neće odmah sve zapamtiti i primijeniti jer treba proći kroz period učenja koji obuhvaća pokušaje i pogreške.

Prvi džeparac treba biti skromniji

Muk tvrdi kako je najbolji trenutak za podučavanje djece o vrijednosti novca u trenutku kada ono izrazi interes za razumijevanjem i želju za stvarima iz izloga.

"Tada se djeci objašnjavaju najosnovniji novčani pristupi. Na primjer, reći mu da novac postoji kako bi ljudi mogli razmjenjivati stvari. Kako dijete raste roditelji bi postepeno trebali uvoditi kompleksnije ideje, recimo objasniti mu na koji je način količina novca u društvu ograničena, zbog čega se javlja neravnoteža i nepravda ili reklame koje ponekad za cilj imaju da nas izmanipuliraju", kaže Muk.

Prvi džeparac djeci je najbolje dati negdje oko početka škole. Pri tom valja imati na umu da što je dijete manje i džeparac treba biti skromniji, a s godinama se on može postepeno povećavati. Džeparac je bitan jer djecu uči osjećaju odgovornosti i razumne raspodjele. 

Novčano nagrađivanje djeteta za obavljanje kućanskih poslova, kaže pedagogica, ne šalje dobru poruku. Radi se o tome da niti roditelji nisu dodatno plaćeni za održavanje kuće, pa ne bi trebalo niti dijete jer to je normalna svakodnevna obaveza. Ipak, dijete se može novčano nagraditi ukoliko sudjeluje u nekim dodatnim aktivnostima i obavezama. 

Djeca se moraju naučiti i štednji 

Business coach i konzultantica Inga Lalić slaže se s pedagogicom. I sama se našla u nedoumicama na koji način svojoj djeci predstaviti pojam novca i naučiti ih njegovoj vrijednosti. Ona smatra kako najmlađe treba podučiti da od novca kojeg dobiju za džeparac dio odmah treba odvojiti za štednju.

"Svojim kćerkama džeparac sam počela davati kada su imate 10 i 11 godina i dogovorila sam s njima da od svakog džeparca i od svakog novca koji dobiju primjerice od bake, djede, kumova za rođendane odvoje 10% za štednju, a 90% smiju potrošiti na što god žele. Njima je to zabavno te na taj način stvaraju naviku upravljanja novcem i nastavit će to raditi i dalje kad počnu i same zarađivati novac", rekla je Lalić.

Dijete mora naučiti kako se  oduprijeti reklamama

Problemi nastaju kada je dijete pod utjecajem vršnjaka koji, primjerice, imaju najnovije modele mobitela ili skupe tenisice. Muk poručuje kako bi idealno bilo učiti dijete da se ne pokorava pritisku vršnjaka te da je to vrlo važan dio razvoja karaktera. Ipak, ponegdje pritisak može biti izuzetno jak, pa je u tim situacijama najbolje je procijeniti pod kolikim je stresom dijete i na temelju toga donijeti odluku.

"Ako dijete kupuje stvari od svog džeparca, lakše će naučiti razlikovati želje koje su vrjednije ispunjavanja od onih koje su prolazne i površne. Ponekad je dobro djetetu dozvoliti na napravi grešku, pa mjesečni džeparac potroši na slatkiše pa si kasnije ne može kupiti željenu igračku. To nezadovoljstvo iskoristite da ga podučite gdje je dijete napravilo grešku", kaže Muk.

Pedagogica ističe kako je u današnjem svijetu djetetu potrebno objasniti kako funkcioniraju reklame. Važno je kontinuirano upozoravati što se reklamama postiže te usaditi osjećaj uspjeha i ponosa kada dijete odoli nekoj reklami.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

Otkrivamo: Livaja najplaćeniji nogometaš HNL-a, ali jedan je trener zaradio više i od njega!
PROCURILE BROJKE

Otkrivamo: Livaja najplaćeniji nogometaš HNL-a, ali jedan je trener zaradio više i od njega!

Plus+ Više od milijun eura prošle su godine zaradili Petković, ali i jedan pomalo zaboravljeni dinamovac, a blizu milijuna su Nikola Kalinić, Josip Mišić, kao i Livaković, koji je otišao na ljeto. I treneri su se fino obogatili...
'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'
VIDEO: PROŠLE SU 34 GODINE

'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'

Dinamo protiv Zvezde, 13. svibnja 1990. Zločinac Arkan paradirao je s pištoljem uz teren, milicija je tukla samo hrvatske navijače, a golobradi kapetan plavih ušao u povijest