Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 8

Do uspješne ideje za posao došao - sasvim slučajno

Trebate popraviti nešto u kućanstvu, no ne znate kome se obratiti, a sami niste vični popravcima? Naš sugovornik je svojim web-servisom riješio vaš problem

VIDEO

Luka Dujmović, naš sugovornik i vlasnik stanice "Traži majstora", dolazi iz Slavonskog Broda. Ovaj mladi poduzetnik već iza sebe ima poprilično iskustva te je entuzijastično pokrenuo i uspješan servis koji spaja majstore i korisnike usluga. "Imam 28 godina te dolazim iz najljepšeg grada, Slavonskog Broda. Obitelj – mama, tata i brat su mi u Brodu, ali su s vremena na vrijeme raštrkani po cijelom svijetu jer je Brod grad u kojem je jako teško pronaći posao". U Zagreb se preselio prije nekih 9 godina, gdje je upisao fakultet te se zaposlio u SRCE-u i počeo svoju poslovnu karijeru. "Nakon godine dana prešao sam raditi u jednu medijsku kuću i u njoj proveo 6 lijepih godina radeći kao Sistem administrator, a zatim kao Voditelj web projekata. Radeći u njoj uspio sam steći ogromna znanja u IT, WEB i mobile segmentu. Počevši od samog razvoja projekata do potpunog upravljanja istih", objašnjava Luka. 

Kako ste došli na ideju za pokretanje stranice TražiMajstora.hr?

Na ideju sam došao prije tri godine, ali sasvim slučajno. U društvu smo raspravljali kako je u Zagrebu jako teško naći nekog dobrog majstora za nekakav određeni posao pošto smo svi došljaci iz Broda te ovdje ne znamo nikoga. Jedino što nam je preostalo je listanje oglasnika ili čitanje gomile stranica po raznoraznim internetskim forumima kako bi uvidjeli tko je dobar, a tko ne, tko je skup, a tko jeftin. Eto, tako je sinula ideja. Spojiti koncept  "žutih stranica" (oglasnika) i forum u jednu internet stranicu koja će imati sve majstore na jednom mjestu te će oni biti ocijenjeni i prokomentirani od korisnika koji su ih odabrali kao izvođača radova. Zvuči vrlo jednostavno, zar ne? 

Možete li našim čitateljima detaljno objasniti sve korake vezane uz nastanak i registraciju jedne web stranice, odnosno servisa poput vašeg? 

Prvi korak je taj da morate imati dobru ideju. Iako se ona vama čini odlična prodiskutirajte o njoj sa svojim bližnjima da vidite što oni misle o njoj. Nakon što ste uočili da te svi slušaju s oduševljenjem i da ti je ideja super - tek tada počnite razmišljati dalje. Zapitajte se:

  • Ima  li vaša ideja konkurenciju?
  • Ima li potencijalne kupce koji se služe internetom?
  • Tko su vaši kupci – pravne osobe ili fizičke osobe ("klinci", žene ili muškarci)?
  • Može li ideja motivirati potencijalne korisnike i biti im od koristi?

Nakon što napravite kompletnu analizu tržišta počnite razmišljati o troškovima.

  • Koliko će vas koštati sama izrada stranice? Izradite kompletne smjernice stranice kako bi lakše dobili ponude dizajnera i programera, ako ju ne možete napraviti sami
  • Troškovi otvaranja firme ako je nemate i troškovi knjigovođe
  • Ostali troškovi poput registracije domene i hosting-a
  • Koliko ste spremni platiti za promidžbu i koje kanale za promidžbu ćete koristiti (online, print, B2B, guerrilla…)
  • Možete li sve sami raditi ili morate zaposliti još nekog?
  • Trebate li poslovni prostor? (režije, najam i ostala davanja)

I naravno, najbitnija stvar su prihodi. Ako nema prihoda ništa od projekta. Vaš proizvod mora biti atraktivan kako bi privukao potencijalne kupce, a uz malo sreće i potencijalne sponzore. Razradite sve kanale preko kojih možete ponuditi vaš proizvod ili uslugu i izaberite si vama najisplativiji. Ako primijetite da su početni troškovi preveliki za vaš budžet probajte se obratiti mreži poslovnih anđela. Možda vas odbiju kao što su i mene, ali najbitnije je da vjerujete u svoju ideju i da započnete s realizacijom. Jedino na takav način imate šanse za uspjeh. Ne posustajte u ničemu, a ako slučajno i ne uspijete barem vam ostaje iskustvo koje ćete znati iskoristiti u budućnosti.

Kakva je povratna informacija vezana uz stranicu? Ima li u Hrvatskoj interesa za ovakve servise i može li se takav tip projekata proširiti na regiju?

Internet servis TražiMajstora.hr je na tržištu mjesec dana i interes je stvarno velik. Broj registriranih tvrtki i obrta iz dana u dan raste, a isto tako i broj poslova. Primijetio sam komentare po raznim forumima gdje su korisnici sami počeli pisati o stranici s oduševljenjem i nadom da će se baza popuniti. Sad čekamo da naši „majstori“ odrade svoje prve poslove te da dobiju svoje ocjene kako bi pomogli drugim korisnicima u pronalaženju najboljeg majstora. Postoji plan širenja na regiju jer je penetracija interneta dovoljno velika za projekt ovog tipa. 

Na koji način stranica odnosno servis zarađuju, na reklami, proviziji od obavljenog posla ili nečem trećem?

Stranica zarađuje na registracijama tvrtki i obrta koji se žele nadmetati na projekte. Nudimo polugodišnje i godišnje članarine koji kad se podjele na mjesečnu ratu iznosi pravu sitnicu. Svaka pravna osoba koja se registrira ima mogućnost nadmetanja na neograničeni broj projekata, jednostavan prikaz vlastitog portfelja i najbolju preporuku za svoj rad. Ako je majstor kvalitetan, korisnici će to primijetiti, te će ga nagraditi s najboljom ocjenom. 

Kakvi su planovi za daljnji razvoj stranice? 

Stranica je još uvijek u Beta fazi te se skoro svakodnevno ažurira s novim mogućnostima, ali isto tako se „krpaju“ i razno razni bugovi. Prvo što planiramo je jedan dobar redizajn pošto sam ja osobno radio cijeli web, a nisam dizajner. Isto tako planiramo i mobilnu verziju stranice jer naravno ne smijemo zanemariti veliku prisutnost pametnih telefona na našem tržištu. 

Koji je najveći izazov s kojim ste se susreli prilikom pokretanja ovog projekta? Također koja vam je stvar bila najdraža prilikom pokretanja?

Najveći izazov mi je bio napraviti funkcionalnu web stranicu koja će imati sve željene mogućnosti. To nije bilo nimalo lako. Proveo sam dane i godine čitajući razno razne PHP tutorijale i Photoshop tutorijale kako bi napravio i nacrtao ono što želim. Da, cijeli web je djelo mojih deset prstiju, proveo sam mnoge neprospavane noći dok nisam dobio ono što želim. 

Najdraža stvar mi je pozitivna povratna informacija od korisnika i majstora koji su se registrirali na servis. Jako je lijep osjećaj kad znaš da si sa svojom idejom majstorima pokazao novi način zarade, a mušterijama lakši odabir odgovarajućeg majstora. 

Za kraj, poruka drugima koji se žele baviti poduzetništvom u ova izazovna vremena? 

Drugima mogu poručiti samo jedno: Tko ne riskira taj ne profitira. Ako imate dobru ideju, te ako vjerujete u nju i u sebe već imate 50% šanse za uspjeh. Za ostalo je potrebno puno upornosti, malo sreće i uspjeh je zagarantiran

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode