Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Dug sam platila, a računi su mi i dalje blokirani!

Dug sam platila, a računi su mi i dalje blokirani!
1

Jeste li se našli u situaciji da ste nešto platili, a da vam se to ne uvažava i još vam pritom blokiraju račune? U nastavku saznajte što o tome kaže Zakon.

VIDEO

Pitanje: 5 godina dokazujem sudu da su računi za pričuvu plaćeni, no oni to ne uvažavaju te su preko FINE blokirali moje račune, neopravdano, bahato i bezobrazno. Što da radim? 

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva

Fina pokreće postupak provođenja ovrhe na temelju zaprimljene osnove za plaćanje. Osnova za plaćanje može biti rješenje o ovrsi, rješenje o osiguranju, zadužnica, nalog Ministarstva financija za naplatu po aktiviranom državnom jamstvu, nalog za pljenidbu u postupku prisilnog izvršenja pravomoćno izrečene novčane kazne u kaznenom i prekršajnom postupku i svaka druga odluka nadležnog tijela kojom se u cijelosti ili djelomice prihvaća prijedlog za provedbu ovrhe.

Rješenje o ovrsi donosi javni bilježnik, na temelju vjerovnikovog prijedloga za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave, ili nadležno tijelo (sud, porezna uprava, HZZO, HZMO).

Budući se u Vašem slučaju radi o predmetu koji je pred sudom temeljem čega je FINA blokirala račune radi prisilne naplate potraživanja, smatramo da bi mišljenje ovog Ministarstva na Vaš upit ulazilo u sferu davanja pravnih savjeta, na koje Ministarstvo nije ovlašteno, stoga Vas ovim putem upućujemo da svaka stranka koja nije zadovoljna odlukom suda ima pravo uložiti pravni lijek protiv iste, o čemu će odlučiti nadležni drugostupanjski sud. U pogledu blokiranih računa i provedbe postupka FINE možete naći više na web stranici http://www.fina.hr/Default.aspx?sec=1488

Poslali smo i upit Fini da nam komentira ovaj slučaj:

"Temeljem Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima od 1. siječnja 2011. godine, Financijska agencija provodi ovrhe na novčanim sredstvima poslovnih subjekata i građana, po svim računima i oročenim novčanim sredstvima u svim bankama, prema osobnom identifikacijskom broju ovršenika, bez njegove suglasnosti. 

Provedba ovog Zakona predstavlja izuzetno važan i sveobuhvatan projekt koji mijenja dosadašnji način provođenja ovrhe, a kojemu su glavni ciljevi uređenje odnosa između dužnika i vjerovnika, povećanje učinkovitosti naplate potraživanja i zaštita vjerovnika. 

Financijska agencija od ovrhovoditelja zaprima osnovu za plaćanje, sukladno članku 3 Pravilnika o načinu i postupanju provedbe ovrhe na novčanih sredstava (NN 91/10). Članak 3 glasi:

Ako Agencija prema propisu kojim je uređena osnova za plaćanje utvrdi nemogućnost izvršenja osnove za plaćanje, vraća je donositelju odnosno podnositelju uz obrazloženje razloga vraćanja.

Ovršenik ima pravo na žalbu, odnosno na prigovor u roku 8 dana od dana zaprimanja rješenja o ovrsi.  Financijska agencija utvrđuje samo formalnu valjanost osnove za plaćanje, a ne i pravnu osnovanost iste. Dakle, pravna valjanost osnove za plaćanje nije u nadležnosti Fine, nego donositelja rješenja o ovrsi. 

Detaljnije informacije o ovršnom postupku naći ćete na internetskoj stranici www.fina.hr, putem linka: http://www.fina.hr/Default.aspx?sec=1488

te u Zakonu o provedbi ovrhe: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2010_07_91_2570.html

i Ovršnom zakonu: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2010_12_139_3528.html

Vaša čitateljica može se za detaljnije informacije o ovršnim postupcima obratiti Fininom Centru za prisilnu naplatu, na e-mail adresu prisilna.naplata@fina.hr, ili poštom na adresu: Financijska agencija, Centar za prisilnu naplatu, Vrtni put 3, Zagreb." 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume