Pametna kuna

Komentari 3

Fatalne mentalne pogreške u procesu traženja posla

Fatalne mentalne pogreške u procesu traženja posla

Nova paradigma zapošljavanja je “trebamo tvoje talente koji ne pišu na papiru“, a to znači znati “prodati sebe“ na temelju onoga što jeste

Iako recesija ne prolazi, strategije traženja posla su jednake u svim, pa i ovim najtežim vremenima, ističe stručnjak za karijere dr. Paul Powers. On upozorava na najčešće mentalne greške koje ljudi rade pri traženju posla. Prva je stav “ja zaslužujem taj posao jer sam kvalificiran“. Zaboravite na iskustvo, postignuća i diplomu jer je nova paradigma zapošljavanja “trebamo tvoje talente koji ne pišu na papiru“. Što znači znati “prodati sebe“ na temelju onoga što jeste. Odlučujuće karakteristike koje garantiraju da ćete zaista pronaći posao su: energija, uspjesi, izdržljivost, strpljenje, biti u korak s tehnologijom, kreativnost, socijalne vještine i radna etika. Jer poslodavci ne žele samo lijepo omotani celofan, oni žele i celofan i sadržaj celofana kojeg vi nudite.

>>> Prezentacija samog sebe je ključ uspjeha
Suočite se s tim da ćete imati mnogo odbijenica prije nego što pronađete posao koji želite. Iskoristite ta odbijanja kako biste shvatili u čemu griješite u svom nastupu i popravili ga. Niti jedan poslodavac ne donosi odluku da baš vas neće zaposliti, već zapošljava onoga tko se u tom trenutku znao bolje prezentirati.

>>> Recesija nije argument za obeshrabrenje
Izbjegavajte negativne ekonomske vijesti ili ih bar dozirajte jer one mogu narušiti samopouzdanje i tako ugroziti vaše šanse za pronalazak posla. Vremena nisu bajna, medijima je posao objavljivanje negativnih vijesti, ali to vama ne smije biti argument za obeshrabrenje. Ne posustajte i okružite se pozitivnim ljudima.

>>> Upregnuti sve raspoložive snage
Nema najboljeg načina traženja posla. Potrebno je upregnuti sve raspoložive snage. A to znači - burza rada, natječaji u novinama, slanje otvorenih molbi, on-line natječaji, kontaktiranje tvrtki za čiji ste rad zainteresirani i obavijest svim poznanicima da ste na tržištu rada. I tako neprestano!