Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 1

Financije: kako ste prošle godine upravljali novcem?

Financije: kako ste prošle godine upravljali novcem?
1

Govoreći o financijama, bitno je pred sobom uvijek imati pregled situacije. U pregled situacije ubraja se i pogled na naše financijske navike. Što to znači i kako pravilno sagledati svoje financijekse navike? Što iz njih možemo saznati?

VIDEO

Znate li se sada nalazite financijski? Naravno da znate, tko to ne zna. No, znate li gdje se nalazite u odnosu na prošlu godinu? Znate li gdje želite biti u financijskom smislu sljedećih godina?

Inventura

Kod pregleda stanja vlastitih financija vrijedi pravilo – što prije napravite kvalitetnu analizu, tim bolje. Ako to mogu raditi trgovci, napravite to i vi. Cilj svake inventure jest provjera više stvari. Od stanja robe na zalihi do provedbe planiranih ciljeva s realnim stanjem.

Na papir stavite svu svoju imovinu, nekretnine i pokretnine. Imate li gotovine? Popišite i to, kao i možda dionice, osiguranja, štednje, vrijednosnice, honorare i slično. Nakon popisa stvari i vrijednosti koje imate isto napravite i sa svojim zaduženjima: dozvoljeni minus, kreditne kartice, krediti, ekstra dugovanje, porezi, doprinosi i sl. Nakon što ste oboje zbrojili znati ćete gdje se nalazite. 

Ustanovite gdje vam novac "curi"

Svakako popišite i sve svoje ideje koje vam možda još ne donose novac, ali imaju potencijal za budući razvitak. Pritom ne zaboravite i popisati sve svoje djelatnosti, hobije i ideje kojima ste se bavili protekle godine, s krajnjim ciljem pomicanja prema naprijed. 

Inga Lalić, poslovna trenerica i konzultantica komentirala je to ovako: „Nakon što ste završili s inventurom, barem tri mjeseca pratite svoje financijsko stanje – sve prihode i rashode. Zapišite, vrlo detaljno na što ste novac potrošili. Možete voditi i svoj financijski dnevnik. Tako ćete ustanoviti ne samo koliko novca zaradite, a koliko potrošite, već i na što ga potrošite. Ustanovit ćete gdje vam „curi“ pa ga zbog toga stalo imate premalo. Isto tako ćete uvidjeti i na što ga ne trošite, a povremeno bi bilo u redu da ga potrošite. Najvjerojatnije ćete ustanoviti da, a većina mojih klijenata je to isto ustanovila, imate mnogo više imovine nego što ste mislili da imate. Proteklu ste se godinu više pomaknuli naprijed nego što ste mislili. Imate još puno potencijala i ideja koje želite realizirati.

Kada bismo ljudima postavili pitanje "Imaju li vlastita financijska izvješća?", većina anketiranih bi odgovorili da nemaju. I bili bi, uglavnom, u pravu. Iako jedino fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost moraju imati neka financijska izvješća - zapravo svi mi imamo svoju bilancu, račun dobiti i gubitka i novčani tok, ne u papirnom obliku, ali oni postoje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera