Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 12

Financijski stres: Izbjegnite ga promjenom navika i mišljenja

Financijski stres: Izbjegnite ga promjenom navika i mišljenja
1

Izbjegnite katastrofu: Novčane probleme shvatite kao izazov koji će vas potaknuti da prekinete rutinu i promijenite potrošačke navike. Napravite plan i držite ga se

VIDEO

Manjak novca korijen je svega zla, kaže stara izreka. Računi se gomilaju, a dugovi rastu te osjećate da gubite kontrolu. Posljedica je financijski stres. No kad se nađete oči u oči s financijskom katastrofom, za početak si oprostite što niste na vrijeme predvidjeli novčane probleme. Samo se prisjetite kako to nije uspjelo ni mnogim uglednim ekonomskim stručnjacima. Priznajte da financijski problem postoji jer će vam poricanje samo produljiti agoniju te pogoršati danak financijske katastrofe. 

Potom, baš kao što preuređujete stan, preuredite i svoje snove te počnite živjeti skromnije kako biste prebrodili krizu. Financijske probleme gledajte kao izazov koji će vas potaknuti da prekinete rutinu, promijenite potrošačke navike i date maksimum od sebe kako biste se ponovno uzdignuli iz financijske kaljuže. 

Napravite reviziju svojih financija te dobro razmotrite na čemu možete uštedjeti. Ako se nečega ne možete odreći, potrudite se potražiti financijski povoljnija rješenja. Tako umjesto da si priuštite ne baš jeftinu masažu, pripremite si opuštajuću mirisnu kupku. 

Izlazak u restoran, ako već niste, obvezno zamijenite večerom kod kuće u krugu prijatelja, a umjesto posjeta kazalištu ili kinu, pročitajte dobru knjigu. 

Manje trošite pa će i stres biti znatno manji

Izlasci, putovanja i kupnja odjeće pomažu nam da se trenutačno osjećamo dobro, ali ako gledamo dugoročno, samo pogoršavaju financijsku situaciju, a time i napadaje stresa.

Honorarnim poslom zakrpajte kućni budžet

Razmislite o svojim interesima, znanjima i talentima izvan ustaljenih okvira. Razmotrite kako biste mogli popuniti kućni budžet radeći dodatan, honorarni posao i tko bi vam mogao pomoći da ga pronađete.

Osmislite nov financijski plan i pridržavajte ga se

Odbacite stare metode koje vam dokazano ne pomažu da iziđete na kraj s financijskim stresom. Pogrešne financijske strategije zamijenite novim, proaktivnim planom, ali nemojte da samo na tome i ostane. Pridržavajte ga se. 

Sačuvajte mir u kući, on je važniji od novca

Spriječite da financijski stres bude okidač za obiteljske svađe te probleme rješavajte kao tim. Djeci smireno objasnite situaciju te im umjesto skupih igračaka darujte više ljubavi. Razumjet će i biti zadovoljni.

Uporni uvijek stižu do cilja

Kontaktirajte vjerovnike i svog bankara te zatražite reprogram otplate kredita koji podrazumijeva nižu kamatu, moratorij i produljenje otplate. Budite uporni i nemojte odustati čim vam bankar prvi put kaže “ne”.   

Novac je okidač za stres

Četiri su osnovna razloga zbog kojih je novac okidač za stres, objašnjava financijska savjetnica Laura Adams. Prvi je kad troškovi premaše prihode pa se osjećate kao utopljenik koji ne može držati glavu iznad vode. Ako stalno trošite više nego što zarađujete, račune ćete plaćati ušteđevinom. No kad se ona istopi, troškove ćete podmirivati skupim kreditima te ćete sve dublje tonuti u dugove, čija je posljedica financijski stres. 

Na udaru su stresa i oni koji prihodom mogu podmiriti mjesečne troškove, ali ne mogu uštedjeti ni kunu te ih muči osjećaj nesigurnosti. Onima koji bez problema podmiruju sve troškove te uz to i štede, okidač za stres su dugovi, zbog kojih se osjećaju zarobljeno, ali i izigrano ako otplaćuju visoke kamate. Četvrti okidač za financijski stres osjećaj je gubitka kontrole nad vlastitim financijama. To se događa kad ste neorganizirani, imate previše otvorenih računa, nemate razrađen financijski plan ili prvi put u životu počinjete upravljati svojim financijama, dodaje Adams. 

Činjenica je kako financijski stres ne možete potpuno protjerati, no možete naučiti upravljati njime, a to će vam pomoći da se osjećate sigurnije i zadovoljnije te sačuvate zdravlje. 

Nemojte srljati, ulažite malo ali sigurno

Kad ste pod financijskim stresom, ne preuzimajte nove velike rizike krupnih investicija. Mala, relativno stabilna ulaganja dat će vam osjećaj sigurnosti te će djelotvorno ublažiti financijski stres.

Ne zaboravite odvojiti koju kunu u kasicu prasicu

Panika je apsolutno najgori odgovor na financijsku krizu. Istraživanja su pokazala kako dobar financijski plan može znatno smanjiti financijski stres. Zato pokušajte štedjeti i ulagati barem deset posto mjesečnog prihoda.

Dobar plan mora sadržavati...

U vašemu financijskom planu moraju biti mjere kojima ćete rashode održavati nižima od prihoda, zatim reprogram vraćanja dugova te pregled mogućnosti dodatne zarade kojom ćete popraviti financijsku krvnu sliku.

"Ne mogu" zamijenite s "mogu i hoću"

Umjesto da ponavljate: “Ne mogu povisiti prihode i trebao bih smanjiti potrošnju”, recite: “Želim povisiti prihode i srezat ću mjesečne troškove”. Preokret u jeziku početak je preokreta u mentalnom stavu.

Vi određujete kojim će smjerom krenuti  vaša budućnost

Pod najvećim smo financijskim stresom kad mislimo kako više ne možemo kontrolirati situaciju. No situaciju uvijek možete promijeniti ako naučite raspoznati koje su vam stvarne mogućnosti i ako se ne bojite krenuti dalje. 

Pokušajte što prije smanjiti dugove

Razradite detaljan plan potrošnje tako da možete osloboditi više novca te što prije otplatiti dugove. Potrudite se da ukupne mjesečne rate otplata budu niže od 40 posto vašega mjesečnog prihoda.

Ne budite katastrofičar, od toga nema koristi

Vrtite li u glavi najgori scenarij koji bi vam se mogao dogoditi, stres je neizbježan. Imajte na umu kako je prošlost prošla, a budućnost još nije došla, zato trebate živjeti u sadašnjosti, a nju možete kontrolirati.

Svaki dan zapišite na čemu ste zahvalni

Umjesto da razmišljate o onome što nemate, usredotočite se na ono što imate i na čemu ste zahvalni. Sklopite primirje s financijskim problemima te naučite nešto novo iz svakoga životnog izazova. 

Financijska kriza nije osobni neuspjeh

Vaša financijska situacija nije znatno drukčija od one s kakvom se bore milijuni ljudi. I najbogatiji ljudi u svijetu, poput Donalda Trumpa, prošli su financijske probleme, no nisu ih shvaćali kao neuspjeh.

Uzmite predah od stresa

Kako biste um izveli iz labirinta financijskog stresa, nužan vam je predah. Poigrajte se s djecom i kućnim ljubimcem, trčite ili otiđite jogu, odvojite vrijeme za kvalitetno druženje s partnerom, uživajte u omiljenom hobiju i glazbi, pogledajte dobar film.

  • Unatoč kroničnu nedostatku novca nemojte prestati uplaćivati životno osiguranje. Osim što se isplati, daje vam osjećaj sigurnosti
  • Svaki nas dan zasipaju vijestima o krizi i recesiji.  Pokušajte obraćati što manje pozornosti na takve informacije
  • Odgodite troškove koji nisu nužni. Doći će bolje vrijeme za kupnju novog auta, obnovu stana ili putovanja i ljetovanja
  • Plaćate li članarinu za teretanu u koju odete jedva jedanput na mjesec, ispišite se. Smanjite tv-paket koji plaćate kabelskoj 
  • Zbog opterećenosti financijskim problemima često zanemarujemo zdravlje. No tijelo je uvijek na udaru stresa, stoga redovito šetajte ili trčite, radite vježbe opuštanja i duboko dišite
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...