I svjetlija boja zidova može srezati račun za struju | 24sata
Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

I svjetlija boja zidova može srezati račun za struju

I svjetlija boja zidova može srezati račun za struju
1

Sudionik akcije Kunu po kunu Igor Lencović otkrio je uz pomoć Domagoja Dupora osim štednim žaruljama račune za rasvjetu može smanjiti za 30 posto - bojom zida

VIDEO

Igor Lencović, sudionik akcije Kunu po kunu sada radi kao key account manager ali u dogledno vrijeme ima dva velika plana. Prvi je riješiti stambeno pitanje jer trenutačno živi kao podstanar u Rijeci, a drugi je štedjeti i na koncu pokrenuti vlastiti posao, a ušteđevinu “upregnuti” da radi za njega.

“Razmišljao sam o montažnoj kući koja bi mi donijela uštedu na rashodima, pogotovo na grijanju. Iako ponekad nije ekonomski kratkoročno isplativo, ja sam pobornik ekologije. Na početku sam voljan uložiti i do 30 posto više, ako će mi se to na duge staze isplatiti”, kaže Lencović.

Priznaje da do sada nije previše razmišljao o uštedama jer živi sam, pa se ugodno iznenadio kada je provjerom preko Green Calculator otkrio da unatoč niskim režijama može uštedjeti ponešto na električnoj energiji. “Godišnja ušteda bit će mi oko 200 kuna, ali sada zbog obaveza i čestog izbivanja iz stana razmjerno malo koristim rasvjetu. U budućnosti će te uštede sigurno biti i značajnije”, kaže on.

Stan koji je ujedno i ured

Obzirom na Igorove ambicije za pokretanjem vlastitog posla, planiranju doma može pristupiti kao i planiranju svog prvog poslovnog prostora. “Danas mnogi dio ili kompletan posao obavljaju kod kuće, dakle u djelomično domaćem okruženju, u posebnim prostorijama preuređenim za rad ili u prostoru koji se u drugom dijelu dana koristi i za boravak”, rekao je Igoru Domagoj Dupor, stručnjak za rasvjetu iz svjetlotehničkog inženjeringa Lighting.

“Najčešće je to rad za radnim stolom i računalom, kao u Igorovom slučaju. Takav rad zahtjeva dobru i kvalitetnu rasvjetu. Nekad uobičajena uredska rasvjeta sa stropnim tehničkim svjetiljkama s fluo cijevima sigurno se neće uklopiti u ovakav okoliš. No, prije desetak godina svi su proizvođači počeli proizvoditi i prodavati rasvjetu za urede koja nije više samo tehnička nego je i dekorativna, jače estetski dotjerana. Ovi proizvodi imaju dobar i kontroliran izvor svjetla (fluo cijevi i/ili LED izvore), koji je upakiran u dizajnirano kućište”, kaže Domagoj. Za prostor koji nije odvojen u ured možda je najjednostavnije riješene stolna ili stojeća uredska dekorativna svjetiljka.

Svjetlost kao pokretač aktivnosti

Novije generacije najboljih svjetiljaka omogućuju regulaciju intenziteta i boje svjetlosti. Poznata je činjenica da veći intenzitet hladnije bijele svjetlosti potiče aktivnosti, dok su za odmor i relaksaciju podesniji slabiji intenziteti toplije bijele svjetlosti. “Ta se činjenica koristi da se pomoću tih svjetiljaka ostvare različiti ugođaju u toku dana, a kao primjer možemo navesti Philips svjetiljku Savio. U slučaju da u prostoru nemamo svjetiljku koja ima takve mogućnosti, sličan se efekt može ostvariti korištenjem većeg broja svjetiljaka različitih karakteristika i njihovim adekvatnim korištenjem u različito doba dana”, pojašnjava Dupor.

Ekološka svijest i puniji novčanik

Igor Lencović ističe da mu je važno znati i kakav je ekološki utjecaj može imati tehnologija koja štedi električnu energiju.

Naime, česti su članci i analize po novinama i časopisima o štetnosti „nove“ rasvjete i ekološkoj prihvatljivosti njihove proizvodnje i korištenja. Rasvjeta i rasvjetni elementi ispituju se i atestiraju u skladu s propisima i zakonima, tako da na tržište nije dozvoljeno stavljati nešto što na bilo koji način može ugroziti ljudsko zdravlje.

Najviše polemika je oko izvora koji za svoj rad koriste elektroničke elemente, odnosno oko štetnih elemenata koji se nalaze u njima.

“Svi elektronički elementi proizvode zračenja (mobiteli, televizori, računala, pa i rasvjetna tijela i izvori), a sigurno je da pretjerano i dugotrajno izlaganje zračenjima može dovesti do utjecaja na ljudski organizam. No, ne postoji generalni stav i preporuka o izbjegavanju ovakvih uređaja ili njihova zabrana za korištenje u primjeni, jer nema dovoljno ispitivanja koja bi potvrdila njihovu moguću štetnost u normalnom korištenju.

Oprezno sa zbrinjavanjem opasnih tvari

Dio elemenata koji se koriste za proizvodnju novih izvora (pri tomu se ipak najčešće misli na živu kod fluorescentnih izvora)  opasni su za prirodni okoliš ako se nekontrolirano odbacuju. U normalnom radu ovih izvora, ti se elementi ne izlučuju u prostor. Neispravni i stari izvori trebali bi se kao i svaki elektronički otpad adekvatno skupljati i zbrinjavati. Svi noviji izvori planski se proizvode sa smanjenim sadržajem štetnih tvari, a ujedno su i dugotrajniji, pa je ukupna količina tvari manja”, objasnio mu je Domagoj.

On ističe i da treba razmotriti i drugu stranu korištenja ovih izvora. Zbog svoje energetske učinkovitosti trebaju manje energije, što znači manju potrošnju fosilnih goriva za proizvodnju električne energije, manju devastaciju prirode u proizvodnji, transportu i korištenju fosilnih goriva, manje gubitke u prijenosu el. energije, manje nepotrebno zagrijavanje prostora i rad klima uređaja ....

Novi izvori najčešće nose razne „green“ oznake ekološke prihvatljivosti, koji pokazuju da su u svojoj proizvodnji, korištenju i mogućoj reciklaži pogodniji od starih.

 Ako u budućnosti bude dio ili sav posao obavljao kod kuće, Igora Lencovića zanima i kako uskladiti osvjetljenje prostora da izgleda ozbiljno, a da se po potrebi može prilagoditi i intimnijoj, obiteljskoj atmosferi.

Svjetlost treba prilagoditi boji zidova

“Postoje trikovi za uređenje prostorija koji mogu dodatno doprinijeti ugođaju i pojačati dojam i efekt rasvjete. Dio rasvjete u prostoru dolazi i od refleksije od zidova i ostalih površina. Ovisno o prostoru, to može iznosti i do 30 posto”, objašnjava Domagoj. Svjetlije boje i sjajnije površine reflektiraju više svjetla, a crna mat boja upija gotovo svo svijetlo, no difuznije su površine ugodnije za gledanje od sjajnih. Zbog toga ako želimo prostor učiniti svjetlijim većim i ugodnijim (za dnevno svjetlo i umjetnu rasvjetu), površine trebaju biti svijetle i difuzne. Svaki tamniji detalj izgledati će bliži, a tamniji prostori manji i niži.

No, boji zidova i elemenata treba donekle i prilagoditi boju svjetlosti, jer postoje različite „boje“ bijele svjetlosti. Boja bijele svjetlosti izražava se u stupnjevima Kelvinima. Niži broj znači da je to toplija svjetlost, pri čemu svjetlo žarulje sa žarnom niti ima vrijednost 2700K. Viši broj znači da je u pitanju hladnija svjetlost, npr. sunčeva svjetlost ima 5500K – 19800K. Jedne osjećamo kao topliju (crvenu/žutu) boju svjetlosti, a drugu kao hladniju (plavičastu) boju svjetlosti. Toplije boja svjetlosti naglašava toplije boje elemenata i obrnuto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Početno slovo vašeg imena otkriva kakvog ste karaktera
SLOVA GOVORE O VAMA

Početno slovo vašeg imena otkriva kakvog ste karaktera

Neki su temperamentni, neki neorganizirani ili distancirani; ime koje vam je dano rođenjem otkriva više o vama nego što biste mislili, a u značaj imena vjerovali su još od drevnih vremena

Tužne sudbine glumaca 'Beverly Hillsa': Brenda izgubila bitku s rakom, Dylan iznenada umro...
PROKLETSTVO SERIJE

Tužne sudbine glumaca 'Beverly Hillsa': Brenda izgubila bitku s rakom, Dylan iznenada umro...

Popularna serija 'Beverly Hills 90210' obilježila je 90-e, ali glumce iz serije prati tragična sudbina
Džeku ne puštamo, igrače iz HNL-a ne želimo, a čudi me da Hajduk nije prvi uz toliki budžet
EKSKLUZIVNO: MARIO BRANCO

Džeku ne puštamo, igrače iz HNL-a ne želimo, a čudi me da Hajduk nije prvi uz toliki budžet

Plus+ Iako su neki u Splitu smatrali da nisam dobar izbor za sportskog direktora Hajduka, moji kasniji uspjesi dokazuju da jesam! Najteže mi je pao poraz u finalu Kupa od Dinama. Nedavno sam sreo suca Zebeca...