Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 1

Imate li ih? Ovo su alati koje svako kućanstvo mora imati!

Imate li ih? Ovo su alati koje svako kućanstvo mora imati!
1

Zasigurno ste se našli u situaciji kada niste u pomoć mogli zvati majstora ili dežurnog prijatelja tj. rođaka koji uskače po potrebi i popravlja. Što tada napraviti?

VIDEO

Zasigurno ste se našli u situaciji kada niste u pomoć mogli zvati majstora ili dežurnog prijatelja odnosno člana obitelji koji uskače po potrebi i popravlja. Što tada napraviti? Odgovor je najvjerojatnije  - ništa. No, što možete napraviti kako vam se to ne bi dogodilo opet? Možete se pripremiti i opremiti potrebnim alatom. U nastavku saznajte koji je to alat i zašto vam je potreban.

Libela 

Libela je u osnovi geodetski mjerni instrument koji služi za postavljanje osi u vertikalan ili horizontalan položaj. Cijevna libela se prvi puta primijenila 1661. (francuski izumitelj Melchisedech Thevenot). Sastoji se od staklene cijevi koja je sa unutrašnje strane brušena u bačvastom obliku. Ispunjena je tekućinom niskog ledišta (nižeg od - 50˚C), a to je alkohol ili eter. S vanjske strane libele nalazi se ugravirana podjela koja može biti kontinuirana ili simetrična (prekinuta). Središnja točka podjele naziva se markom libele.

Švicarski nožić

Švicarski nož, švicarski oficirski nož ili švicarski vojni nož je naziv za multifunkcionalni džepni nož. Generalno gledajući švicarski nož ima pored noža i različite alatke, npr. šarafcigere ili otvarače za konzerve. Ovi dodaci su smješteni unutar drške noža i stavljaju se u upotrebu izvlečenjem. Drška noža je najčešće crvena i na njoj se nalazi grb Švicarske. Porijeklo mu je iz mjesta Schwyz u Švicarskoj.

Postoje različiti modeli švicarskih noževa, sa različitim kombinacijama alatki za različite zadatke. Najjednostavniji uključije samo nož, a dodaci koji mogu biti su manji noža, čačkalica, pinceta, vadičep, otvarač za konzerve, otvarač za čepove, šarafciger, makaze, pila, kuka, povećalo, olovka, i sl. Novije verzije noža uključuju i USB, digitalni sat, laser, MP3, i sl.

Zidarska žlica

Ne dajte da vas naziv zavara, radi se o alatu koji je u pravom smislu riječi multifunkcionalan. Od skidanja prljavštine do izravnavanja neravnina na zidovima, ovaj alat u svakom smislu opravdava investiciju.

Metla (klasična)

O metli nemamo što reći. Modela postoji pegršt, od razno raznih materijala, boja i veličina. O načinu primjene je također suvišno govoriti. Od čišćenja sitne prljavštine, ostatka većih radova, vode, blata, hrane, pijeska...gotovo svega. Metla je s razlogom stoljećima nepromijenjena, jer, zašto mijenjati nešto što djeluje?

Čekić

Čekić je vrsta ručnog alata koji služi za zabijanje (u prvom redu raznih vrsta čavala) i razbijanje nekog materijala. Izrađen je tako da se sastoji od drške i glave. Glava čekića je izrađena od tvrdog materijala, određene mase, a drška služi da toj masi omogući ubrzanje koje je potrebno za udarac. Vrsta materijala glave čekića ovisi o njegovoj namjeni, a najčešća je od raznih željeznih slitina. Postoji više vrsta i oblika čekića koji su uvjetovani samom primjenom ovog alata, tako možemo razlikovati: zidarski čekić, tapetarski čekić, stolarski čekić, kovački čekić i malj.

Odvijač

Odvijač je vrsta ručnog alata koji služi za zavijanje i odvijanje vijaka. Sastoji se od metalnog dijela koji dolazi u dodir sa vijcima i plastičnog dijela koji omogućava bolje držanje u ruci. Odvijače razlikujemo na više načina: Prema izgledu glave - sa križnom ili ravnom glavom, a prema upotrebi - odvijači za odvijanje vijaka, električni odvijači i sl. Rad sa odvijačem treba prilagoditi tako da vrh glave odvijača odgovara profilu glave vijka jer jedino onda se kvalitetno koristi ova vrsta alata.

Bušilica

Bušilica je ime za alat u koji se ugrađuje sjekuća alatka, u većini slučajeva svrdlo koje služi za izradu rupa u raznim materijalima. Bušilice se koriste u domaćinstima te u raznim industrijama i granama znanosti. U svakoj radionici (kućnoj, majstorskoj ili velikom pogonu) glavni je alat bušilica. Kod izrade konstrukcija, montaže, sastavljanju dijelova strojeva ili izradi predmeta, uvijek se mora izbušiti rupa, pa tek onda umetnuti vijak, klin, uže. Bušilice postoje od najjednostavnijih ručnih bušilica do koordinatnih ili brojčano upravljivih bušilica (CNC bušilica). Mogu imati jednu ili više brzina, te različite načine promjene brzine i smjera vrtnje.

Kliješta

a Kliješta su ručni alat koji je oblikovan za prihvatanje predmeta koristeći snagu poluge. Postoje kliješta za razne svrhe i posjeduju različite oblike kao primjerice za odvrtanje, kidanje i sl. Postoje različite vrste kliješta od kojih su najpoznatije kombinirke, papagajke, švedska kliješta, francuski ključ, špicangle, kliješta za obradu papaka i kopita, Burdizzo kliješta, cvikcangle i razna druga.

Željezna poluga

Jedan od najstarijih i najjednostavnijih alata, poluga je čvrsto tijelo koje se može okretati oko neke čvrste točke, oslonca ili zgloba. Postoje jednokrake, dvokrake i kutne poluge, a mogućnosti primjene su im neograničene. Doslovno, ovaj alat može poslužiti za štotšta, te je to upravo razlog zašto vam je potreban u kućnom "arsenalu" alata za popravke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom