Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Inozemstvo: Najtraženiji visokoobrazovani s iskustvom

Najtraženija zanimanja za rad u inozemstvu tijekom 2012. godine bila su hotelsko osoblje, programeri i vozači, a djelatnici su se većinom tražili za stalni radni odnos

Thinkstock
Foto: Thinkstock
1 komentara

Prema dostupnim podacima na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje tijekom 2012. godine ukupno je objavljeno 131927 slobodnih radnih mjesta, što je povećanje za 5 posto u odnosu na 2011. godinu. Ovisno o stručnoj spremi, među najtraženijim zanimanjima u prošloj godini Hrvatskoj bili su čistačice, vozači motocikla (dostavljači), prodavači, komercijalisti te ekonomisti.

300 natječaja za radna mjesta u inozemstvu

S obzirom na veliku potražnju za poslom i izvan granica Hrvatske, na portalu MojPosao tijekom 2012. godine bilo je objavljeno 300 natječaja za radna mjesta u inozemstvu, što je za dva posto manje u odnosu na 2011. godinu. 

Polovica takvih oglasa odnosila se na zemlje Europske Unije i to najvećim dijelom za Njemačku i Austriju, dok je izvan Europske unije najviše oglasa bilo za Ujedinjene Arapske Emirate. Ako vas zanima kakve uvjete trebate ispunjavati za rad u Njemačkoj te kako izgleda postupak prijave za posao, to možete pročitati ovdje

Lista najtraženijih zanimanja

Prema statistici objavljenih oglasa za rad u inozemstvu tijekom prošle godine, najtraženija zanimanja su bila hotelsko osoblje, programeri i vozači. Ovisno o kategorijama zanimanja, najviše oglasa za inozemstvo zabilježeno je u:

  • IT i telekomunikacijama – 20 posto 
  • strojarstvu i brodogradnji – 15 posto 
  • graditeljstvu, geodeziji, geologiji – 14 posto 
  • turizmu i ugostiteljstvu – 12 posto 
  • elektrotehnici – 12 posto

Najtraženiji visokoobrazovani s 4 godine radnog iskustva

U gotovo polovici oglasa tražilo se relevantno radno iskustvo. Pritom se prosječno tražilo četiri godine i devet mjeseci iskustva, što je za dvije godine više nego što poslodavci obično traže.

Za zaposlenje u inozemstvu, u polovici oglasa uvjet je bila visoka stručna sprema. Kandidate s višom stručnom spremom tražilo se u 21 posto oglasa, a sa srednjom u 20 posto oglasa. Stručna sprema nije bitna u 27 posto oglasa za rad u inozemstvu. 

Traži se napredno poznavanje engleskog jezika

U čak 73 posto oglasa tražilo se poznavanje nekog stranog jezikaIz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje su nam rekli kako se od znanja stranih jezika najčešće traži poznavanje engleskog jezika neovisno o složenosti posla, što se pokazalo točnim i u ovom slučaju. Naime, u oglasima u kojima se tražilo poznavanje stranog jezika, u njih 59 posto tražilo se napredno, a u 19 posto profesionalno znanje engleskog jezika.

Napredno poznavanje njemačkog tražilo se u 25 posto oglasa, a osnovno poznavanje u njih šest posto.

S obzirom na vrstu zaposlenja, u čak 69 posto oglasa tražili su se djelatnici za stalni radni odnos, dok se 47 posto oglasa odnosilo na određeno razdoblje zaposlenja. Najmanje su se tražili honorarni zaposlenici koji su bili su traženi u svega 3 posto oglasa za inozemstvo.

Listu najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj 2012. na portalu MojPosao možete vidjeti ovdje

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message