Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Isplati li se uložiti novac u LED televizor?

Isplati li se uložiti novac u LED televizor?
1

Pri kupnji novog televizora, zasigurno ste čuli za one koje koriste LED tehnologiju. Na kojem principu radi, koje su prednosti ili mane te isplati li se uložiti novac?

VIDEO

LCD, plazma, LED.. sve su ovo nazivi koji vas vjerojatno zbunjuju pri kupnji željenog televizora i zasigurno više ni sami ne znate u što je pametno uložiti novac. O tome isplati li se uložiti u LCD ili plazme smo već pisali ovdje, a sada je na redu da objasnimo što zapravo označava LED tehnologija. O tome smo razgovarali s glavnim urednikom HD Televizijom, Darkom Hlošićkom, koji je objasnio način rada ove tehnologije, kao i poveznicu i razlikovanje s LCD i plazma televizorima.

"LCD i plazma su dvije osnovne tehnologije na kojima su bazirani svi moderni televizori. Plazme se proizvode u minimalnoj veličini dijagonale od 42" (106 cm), dok se LCD-i proizvode u širem rasponu dijagonala i zbog toga se koriste na mnogo više uređaja. LCD tehnologiju susrećemo na zaslonima fotoaparata, kamera, mobitela, zatim na tabletima, prijenosnim računalima, monitorima pa do doista velikih televizora dijagonala većih i od 2 metra."

Također, objasnio je i odakle potječe termin LED i što zapravo označava. "Termin LED televizora su pogurali proizvođači, prvenstveno Samsung Electronics koji je u svoje reklame za modele iz 2009. godine navodio "LED TV" kao novu vrstu televizora iako se je radilo o LCD tehnologiji s LED diodama za pozadinsko osvjetljenje panela. Naime, LCD tehnologija nije samoosvjetljavajuća kao što je to slučaj s plazmama te je njoj potrebno pozadinsko osvjetljenje koje je kod prvih LCD televizora i monitora bilo temeljeno na fluorescentnim lampama smještenima iza tankog stakla u kojem se između dva filtera nalaze kristali s posebnim svojstvima. Zbog dimenzija lampi i njihovog položaja u unutrašnjosti televizora, takvi su modeli veće debljine u odnosu na novu tehnologiju s LED diodama, a koje su znatno kompaktnije i troše manje energije".

LED diode mogu biti postavljene u okvir, čime se postižu impresivne, iznimno male debljine televizora (tzv. edge LED modeli), a također mogu biti postavljene u matricu iza LCD ekrana (tzv. direct LED modeli). Postoje i varijante koje koriste najbolje iz oba svijeta - malu debljinu uz direktno postavljene LED diode - korejski LG Electronics je to uspješno demonstrirao s prošlogodišnjim NANO LED modelima, te nešto manje uspješnim IOP integriranim optičkim pločama na modelima iz 2010. godine."

Koja je prednost LED tehnologije? 

Tehnologija LED pozadinskog osvjetljenja napreduje iz godine u godinu i svojim performansama rješava glavni nedostatak klasičnih LCD televizora - nedovoljno uvjerljivu crnu boju na ekranu. Najbolje performanse se postižu kod upotrebe matrice LED dioda iza čitavog ekrana, a koje se mogu po segmentima ugasiti i na taj način proizvesti impresivnu razinu crne boje i kontrastnost slike.

Dakle, LCD tehnologija ostaje temelj, a ono što jest drugačije je način na koji se specijalno staklo s kristalima i filterima svjetlosti osvjetljava. Fluorescentne lampe se koriste i danas, no prvenstveno na osnovnim modelima - srednja i visoka klasa televizora je u potpunosti temeljena na LED pozadinskom osvjetljenju. 

Prednost LED pozadinskog osvjetljenja su u prvom redu manje dimenzije proizvoda, mala potrošnja energije te napredne mogućnosti lokalnog zatamnjenja slike, a putem kojeg mogu u potpunosti zatamniti dijelove ekrana bez informacije i tako postići vrlo vjerodostojnu crnu boju. Što se tiče potrošnje energije, edge LED modeli koriste 30 – 40 posto manje energije nego druge vrste LCD ili plazma televizora, što će smanjiti vaše račune za struju. Također, LED TV je puno otporniji na udarce u usporedbi s LCD zaslonima. Također, ne koristi se živa što je još jedna prednost, pogotovo za sve one koji žele eko proizvod.

Ono što se jedino zamjera LED tehnologiji jest visoka cijena. Međutim, u mnogim specijaliziranim trgovinama možete naći televizore po pristupačnim akcijskim cijenama. Raspitajte se kod djelatnika što vam najbolje preporučuje za novac koji želite izdvojiti. Ono što je jedina mana zbog koje mnogi odustaju od kupnje je visoka cijena. Ali, ako uzmemo u obzir sve prednosti onda se zasigurno isplati uložiti u ovu vrstu televizora. Ne samo da ćete imati televizor koji će vam omogućiti vrhunski doživljaj već ćete postati i ekološko osviješteni građani.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera