Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 3

Koji mirrorless fotoaparat odabrati za ljetne dane?

Koji mirrorless fotoaparat odabrati za ljetne dane?
4

Vjerojatno ste čuli da je tržište fotoaparata dobilo novu kategoriju, pozicioniranu između kompaktnih i DSLR fotoaparata. Zovu se mirrorlessi i namijenjeni su svima!

VIDEO

Vjerojatno ste čuli da je tržište fotoaparata dobilo novu kategoriju, pozicioniranu između kompaktnih i DSLR fotoaparata. Zovu se mirrorlessi i namijenjeni su svima - kako amaterima koji traže bolji aparat, tako i profesionalcima koji traže manje dimenzije dobrog aparata. 

Niti kompakt niti DSLR

Kombinirajući određene funkcije DSLR-a s fizičkim karakteristikama kompakta, mirrorlessi predstavljaju prijelazni model između ovih dvaju kategorija. Kompaktnost tijela i izmjenjivost objektiva prvo je što možemo uočiti kod ovih fotoaparata. Nadalje, nešto skrivenije, no ništa manje važno obilježje, jest senzor. On je kod ovakvih modela veći nego kod onih koje nalazimo u kompaktima, a za razliku od DSLR modela ispred njega se ne nalazi sustav s ogledalom. 

Unatoč navedenim obilježjima karakterističnim za sve mirrorless modele, unutar same kategorije nailazimo na veliko "šarenilo". U sličnom cjenovnom rasponu možemo dobiti modele pri čijem se kreiranju fokusiralo na različite domene funkcionalnosti. Stoga ćemo, u svrhu stvaranja osnovne percepcije spomenutoga, usporediti nekoliko najistaknutijih, a povoljnijih fotoaparata oslanjajući se na njihove karakteristike.

Sony, Nikon, Panasonic i Olympus

Sony NEX-C3 najbolji je odabir od ponuđenih modela za vizualne perfekcioniste. Karakterizira ga najveći senzor te najveći broj megapiksela čiji je rezultat kvalitetnija, tj. detaljnija fotografija s najmanjim šumom. Nešto manje pozitivna strana ovakvog senzora jest indirektan gubitak kompaktnosti. Sam senzor, naravno gledano iz vanjske perspektive, ne zauzima više prostora od senzora u ostalim uspoređujućim fotoaparatima, no zbog svoje veličine zahtijeva veće objektive. 

Ako vam to predstavlja nepremostivu prepreku za nabavku NEX-C3-a, u tom je slučaju Nikonov model bolji izbor. Nikon J1 - uz najmanji senzor od uspoređujućih modela dolazi najveća kompaktnost. Osim toga, karakterizira ga i pohvalna maksimalna brzina zatvarača koja će u suradnji s velikim brojem točaka fokusiranja bez poteškoća "zamrznuti pokret", odnosno zabilježiti željeni trenutak unutar dinamične scene. Gledano estetski, Nikon dolazi u različitim bojama sa sjajnim premazom što će zasigurno privući mnoge. 

Kao kompromis između ovih krajnosti nalazimo Panasonic i Olympus mirrorlesse. Osim vrlo velike minimalne brzine zatvarača, E-PL3 i DMC-GF3 povezuje velik broj raspoloživih objektiva. Ta poveznica ne označava samo brojnost objektiva, već i kompatibilnost njihovih navoja. Kako se fotoaparati oba proizvođača izrađuju prema Micro Four Thirds standardu, Panasonicovi modeli mogu koristiti Olympusove objektive i obrnuto.

Što kupiti? 

U zaista raznolikoj tržišnoj ponudi, bitno je odrediti vlastite afinitete koji će vas navoditi u daljnjoj potrazi. Dakle, osim samog uređaja ova vam vrsta fotoaparata omogućuje biranje i funkcionalnosti objektiva u skladu s individualnim potrebama. Bio to neki od modela koje smo kratko usporedili ili neki drugi, zasigurno ćete uspjeti složiti kombinaciju koja vam u najvećoj mjeri odgovara. U svakom slučaju, dobivate puno više od kompaktnih digitalnih fotoaparata čiji su senzori manji, što se ujedno odražava i na objektive.  

Više informacija možete saznati i ovdje. 

Usporedi.hr 

Ovaj članak realiziran je uz pomoć stranice Usporedi.hr, čiji je cilj olakšati Vam kupovinu prijenosnih gadgeta kroz iskustva u korištenja putem testova, tema i novosti. Usporedi.hr pokrenut je u studenom 2007. godine kao vodič za kupovinu tehničke robe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode