Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 1

Izaberite pravi objektiv za vaš fotoaparat i uštedite novac

Izaberite pravi objektiv za vaš fotoaparat i uštedite novac
3

Ako želite kupiti pravi objektiv, zasigurno ćete morati izdvojiti više novca. Kako bi pravilno uložili novac, saznajte od stručnjaka što vam se isplati kupiti

VIDEO

Kada govorimo o fotoaparatima postoje dvije osnovne vrste, a to su digitalni i SLR fotoaparati. Većina ljudi posjeduje one digitalne jer su prvenstveno povoljniji, manji i s njima je lakše rukovati. Ako želite napredovati iz amatera i nešto više naučiti o fotografiji i to vas zanima onda ćete zasigurno početi razmišljati o SLR aparatima. Oni su veći i zahtijevaju malo više vremena da naučite sve funkcije. Naravno, da bi naučili s njima fotografirati kako spada onda ćete trebati nešto više naučiti o fotografiji kako bi iskoristili sve mogućnosti koje pruža. 

Pametna kuna je odlučila istražiti u koji objektiv se najviše isplati uložiti. Naravno, takav užitak nije jeftin pa je zato vrlo važno da znate nekakve osnove o odabiru objektiva s kojima možete fotografirati sve što poželite.  

Razgovarali smo s urednikom portala Cahayabox, Tomislavom Valentom koji će vas uputiti u namjene objektiva.

"Svaki objektiv ima svoju namjenu te se pokušajte odabrati objektiv po vlastitim preferencama fotografiranja. Na primjer, ukoliko snimate ljude kupite objektiv koji ima oznaku veću od 70mm. Takvi objektivi se i nazivaju portretnima. Ukoliko snimate sport ili udaljene stvari proučite što su teleobjektivi. Fotografirate li prirodu ili pak u skučenim prostorima gledajte širokokutne objektive. Ipak, najlakše je početi rasponom između 24-70 koji je najbliže nečemu što vidimo golim okom.

U slučaju kupnje pazite na f broj, koji je iskazan na samom objektivu, koji će bitno utjecati na samu cijenu objektiva, ali budite sigurni da je skuplje bolje. Svaki profesionalni fotograf će vam reći da je bolje kupiti bolji i skuplji objektiv nego skuplje tijelo fotoaparata. Na kraju krajeva, fotoaparat će vam služiti par godina, dok objektive, ukoliko su kvalitetni će vam trajati dok vam trajati koliko i sama ljubav prema fotografiji."

Kakav objektiv kupiti?

Za savjet oko kupnje smo pitali i iskusnu fotografkinju Jelenu Balić, čiji rad možete pogledati na ovim stranicama.

"Objektiv kojeg bi svaki fotograf trebao imati u ruksaku je definitivno 50 mm f/1.8 ili 1.4, ovisno o financijskim mogućnostima. Verzije istog s maksimalnim otvorom blende 1.8 su cjenovno jako pristupačne, a iza plastične izrade samog objektiva kriju se i dalje jako kvalitetna stakla koja nam omogućuju lijepu dubinsku (ne)oštrinu i snimanje u uvjetima s izrazito malo svjetla. Definitivno ne preporučujem zoom objektive s velikim rasponom, poput npr. 18-200 mm i slično.

Iako su cjenovno jako primamljivi i pokrivaju područje koje bi inače kvalitetno pokrila 3 - 4 zasebna objektiva, skoro je nemoguće da oštrinom i performansama budu kvalitetni na cijelom tom rasponu. Što se tiče mog iskustva, prime objektivi (objektivi fiksne duljine) su skoro pa jedini izbor za maksimalnu kvalitetu, no nažalost i cijenom prate taj luksuz. "

Sada kad smo vam donijeli savjet stručnjaka, odredite za što vam treba objektiv te iskoristite sve funkcije svog fotoaparata kako bi opravdali uloženi novac. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera