Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 30

Jeste li po pitanju novca igrač, planer, uživatelj ili skrbnik?

Jeste li po pitanju novca igrač, planer, uživatelj ili skrbnik?
1

Nije u šoldima sve... Nemojte se stidjeti zbog toga kako trošite, nego izvucite najbolje iz svojih osobina. Riješite kviz i saznajte kojem tipu osobnosti pripadate

VIDEO

1. Vaš unutarnji svijet: Jeste li radije usredotočeni na vanjski ili na unutarnji svijet? Dakle jeste li ekstrovertirani (E) ili introvertirani (I)? 

- Osjećate li se dobro u većim skupinama? Imate širok spektar prijatelja i poznajete mnogo ljudi? Katkad prebrzo uskočite u neku aktivnost, bez razmišljanja? Često prije preuzimanja zadatka zaboravite razmisliti što se od vas očekuje? (E) Ili ste uvijek pomalo rezervirani, ugodnije vam je kad ste sami i dovoljno vam je da bolje poznajete tek nekoliko ljudi? (I)

2. Koje su vam informacije važnije: Volite li se usredotočiti na osnovne podatke i puštate da vas emocije vode do odluke ili uvijek tražite skrivena i dodatna značenja? Izaberite između intuicije (N) ili razuma (S).

- Sjećate se događaja na temelju onog što ste pročitali između redaka? Kad rješavate probleme, istražujete različite mogućnosti, vjerujete domovima, simbolima, metaforama puno više nego onome što ste doživjeli i uvijek vam je važnija šira slika od činjenica? (I) Ili pamtite događaje točno onako kako su se dogodili, krećete od činjenica pa tek onda stvarate širu sliku i vjerujete samo u iskustvo? (S)?

3. Kako odlučujete: Hoćete li se usredotočiti na logiku i dosljednost ili u prvi plan stavljate ljude i posebne okolnosti? Izaberite između misli ili (T) osjećaja (F).

- Odlučujete glavom i važno vam je da budete fer? Mislite da je važnije govoriti istinu nego taktizirati? Možete biti previše orijentirani na neki zadatak i pritom nemilosrdni ili ravnodušni prema ljudima? (T) Orijentirani ste na komunikaciju i ljude, volite sklad i niste dobro kad ga nema, brižni ste prema drugima i mnogi vas doživljavaju kao sentimentalnog idealista? (F) 

4. Kako želite organizirati vanjski dio života: Volite li unaprijed određena pravila i čvrstu strukturu ili ste otvoreni za nove informacije i mogućnosti? Izaberite između suca (J) ili osobe koja čeka dublji uvid (P).

- Volite raditi popis stvari koje trebate obaviti, uvijek su vam obveze prije slobodnog vremena, planirate posao prema rokovima i katkad se toliko koncentrirate na cilj da vam promiču nove informacije? (J) Ili nastojite ostati otvoreni za novosti koje se dogode? Planove svodite na minimum, živite slobodno, radite u eksplozijama energije i pritisnuti rokovima? Katkad ste otvoreni za nove informacije toliko da ne uspijevate odlučiti? (F)

Skrbnici

Tipovi osobnosti prema testu: ESTJ, ESFJ, ISTJ i ISFJ

Karakteristična rečenica: "Ne možemo si priuštiti odmor."

Karakteristike: Vrlo su konzervativni. Razmišljaju unaprijed i obično se na vrijeme pobrinu financijski osigurati budućnost. Najčešće kupuju iste marke i uvijek idu u iste trgovine. Često rade u banci.

Dobre i loše strane: Zvuči kao da je riječ o idealnu tipu, no Linder je počeo istraživati upravo zbog ekstremnog škrtca, emocionalno vezanog uz ideju da ne potroši ni dolar. Takva će osoba teško ulagati ako postoji i minimalan rizik ili uplatiti odmor.

Savjet: Ovaj tip osobnosti mogao bi imati problema s neočekivanim promjenama na tržištu i loše odlučiti iz čiste panike. Pripremite se za neočekivane događaje stvaranjem fonda koji bi trebao biti dovoljan da podmiri barem šest mjeseci troškova bez prihoda.

Planeri

Tipovi osobnosti prema testu: ENTJ, ENTP, INTJ i INTP

Karakteristična rečenica: "Za 20 godina moći ćemo prodati kuću i preseliti se na more.”

Karakteristike: Skloniji su dugoročnim ulaganjima i povremenu riziku, ali imaju i plan za izlaz. Vole znati što trebaju pratiti i kad moraju reagirati da zaštite novac. Često se trude pokazati da su, barem kad je o novcu riječ, “pametniji” od ostalih.  

Dobre i loše strane: Ide vam razmišljanje o široj slici, no možete postati toliko usmjereni na šumu da nećete vidjeti drvo. Planeri toliko žive u budućnosti da zaboravljaju prilike koje se otvaraju ovdje i sada. Linder to naziva sindromom “paraliza zbog analize”.

Savjet: Izdvojite dio plaće i odmah ga preusmjerite u štednju te otvorite još jedan račun za kratkoročno ulaganje kako biste iskoristili pozitivne trendove.

Uživatelji

Tipovi osobnosti prema testu: ENFJ, ENFP, INFJ i INFP

Karakteristična rečenica: "Što mi vrijedi ušteđevina ako je toliko mjesta na svijetu koja još želim vidjeti."

Karakteristike: Razlikuju se ovisno o tome troše li na vlastiti užitak ili da bi omogućili drugima da uživaju. Uvijek se više usredotočuju na emocionalne potrebe. 

Dobre i loše strane: Lako vas mogu financijski “zlostavljati” oni koji žele iskoristiti sklonost da potrebe drugih stavite iznad vlastitih.

Savjet: Maknite se od lažnih prijatelja i ne dopustite da vas drugi navedu da potrošite više no što možete. Razmislite o ulaganjima u trajne vrijednosti - u obrazovanje i štednju. 

Igrači

Tipovi osobnosti iz testa: ESTP, ESFP, ISTP, ISFP

Karakteristična rečenica: "Kad dionice padaju, sav novac treba uložiti u njih."

Karakteristike: Igrači vole slobodu da mogu trenutačno reagirati. Rijetko razmišljaju dugoročno i racionalno, često su financijski preizloženi riziku. Djeluju bezbrižno, iako mogu biti u situaciji da češće gube nego dobivaju. 

Dobre i loše strane: Često ste pretjerano impulzivni i preoptimistični kad je rizično ulaganje posrijedi. No često ste snalažljivi i vjerujete da je sve moguće, što su dobre osobine za igrača koji se želi razviti u poduzetnika.  

Savjet: Izdvojite dio novca koji ćete dugoročno uložiti u "sigurno" i osigurajte se da ga ne možete podignuti prije određene dobi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode