Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Kako postići ravnotežu između poslovnog i privatnog života?

 Kako postići ravnotežu između poslovnog i privatnog života?
1

Kako uravnotežiti posao i privatni život, problem je većine zaposlenih. Današnji tempo rada vrlo često ne ostavljaju dovoljno vremena ili energije za privatne obveze.

VIDEO

Mnogima od nas najveći izazov je kako uspostaviti ravnotežu između obitelji, prijatelja i karijere. Iako želimo sretan i ispunjen život, svi vjeruju kako moramo napraviti određene žrtve kako bi napredovali u karijeri. Ali, je li to zaista tako? Budući da je vrijeme dragocjeno, uspostavljanje ravnoteže između privatnog i profesionalnog života može biti izazov. Srećom, uz malo organizacije i ako postavimo prioritete u životu, možemo iskoristiti svoje vrijeme što je najbolje moguće. Prije nego što napravite bilo kakve promjene u svom poslovnom ili privatnom životu, razmotrite kakve će to posljedice donijeti. Razmislite o tome, kakav će učinak imati na vašu djecu, hoćete li trebati raditi kod kuće, koliko ćete imati vremena za svoje bližnje te za ostale hobije i aktivnosti koje vas zanimaju u životu.

Roditelji s djecom provode u prosjeku 4,7 sati 

U kojoj mjeri poslovne obaveze utječu na privatni život istražio je portal MojPosao na preko 500 ispitanika u sklopu projekta Udruge roditelja Korak po korak: "Vuk sit, koza cijela – Zadovoljan poslodavac, zadovoljan roditelj, zadovoljno dijete". Rezultati pokazuju kako posao znatno utječe na privatni život dvije trećine ispitanika, dok kod 60% ispitanika poslodavac ima razumijevanja u hitnom slučaju i omogućuje izlazak s posla. Zbog poslovnih obaveza, ispitanici tijekom radnog tjedna s djecom provode u prosjeku 4,7 sati. 

Zanimljivo je kako privatni život također više 'pati' kod ispitanika s višim mjesečnim neto primanjima. Ispitanici s mjesečnim neto primanjima nižima od 4.000 kuna u manjoj mjeri izjavljuju kako su i u privatnom životu pod utjecajem poslovnih obaveza (takvih je 61%), čak je 80% ispitanika s primanjima iznad 10.000 kuna izjavilo da poslovne obaveze utječu na njihov privatni život. Najčešće posljedice koje poslovne obaveze ostavljaju na privatan život ispitanika su nedostatak vremena za sebe, nedostatak energije i rjeđi susreti s prijateljima. 

Kako postići ravnotežu između profesionalnog i privatnog života? 

Odredite jedan dan u tjednu za obitelj ili prijatelje. Rezervirajte jedan dan u tjednu ili možda cijeli vikend za svoju obitelj ili prijatelje. Naravno, sve ovisi sve o tome je li radite vikendom. Svaki tjedan možete izabrati neku zabavnu aktivnost, poput izleta, sporta, društvenih igara i slično. Tijekom tog dana pokušajte izbjeći telefonske pozive, elektroničku poštu, tj. sve što ima veze s poslom. Ne samo da ćete se vi osjećati ispunjeniji već će i vaša obitelj i prijatelji biti sretniji. 

Pravilno rasporedite vrijeme. Kada planirate svoj tjedan, svakako uzmite u obzir kojim danima ćete se više posvetiti obitelji i prijateljima, a kada nekim drugim stvarima, poput kućanskih poslova. Također, pokušajte naći vremena i za sebe. Svatko ima neke svoje hobije koje voli i kojima bi se htio baviti. Uz malo organizacije možete postići sve što želite. Planirajte tjedan dana unaprijed i ne dajte da vaš život pati zbog vaše neorganiziranosti. 

Posao ne nosite kod kuće. Svi su svjesni ovog problema, ali činjenica je da se teško odvajamo od problema na poslu. Svima je jasno da loš dan na poslu skoro uvijek utječe na okolinu u kojoj se nalazimo. Nervoza i napetost redovito se prenose i na druge ljude. Pokušajte razgovarati o tome što vas muči tako da vama, ali i drugima bude lakše jer će znati o čemu je riječ. 

Postavite svoje prioritete u životu. Kada su dvije osobe u istoj situaciji, sigurno neće uvijek odlučiti isto. Svatko procijeni situaciju i na temelju toga odluči što je dobro za njega u određenom trenutku. Samo zato što je neki ishod dobar za jednu osobu, ne mora biti i za drugu. Tako je i s odlukom o tome čemu ćete se posvetiti. Odlučite što je najbolje za vas, u što želite potrošiti svoje vrijeme i energiju te koliko je važna karijera u vašemu životu. 

Prvi korak za postizanje ravnoteže je da se sa svojim bližnjima dogovorite oko prioriteta. Ako se odlučite za posao, morate biti svjesni da će vam to oduzimati puno vremena. U tim trenucima, morate imati podršku obitelji zato je vrlo važno da se posavjetujete s njima i da razgovarate otvoreno o svemu. Osim toga, kada su i djeca u pitanju onda ljudi naknadno shvate da trebaju odvojiti više vremena i za njih. 

Svi se žrtvujemo da bi dobili ono što želimo. Mnogi rade vikendom i nemaju dovoljno vremena da ga provedu sa svojom obitelji i prijateljima. Morate razmisliti o tome kakav će to učinak ostaviti na vas, na vašu obitelj, ali i društveni život. Nemojte da vam uspjeh ili nedostatak organizacije bude izlika. Zapamtite da dobra organizacija i planiranje mogu poboljšati vaš život u kojem ćete imati vremena za sve. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu