Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Kako samo jednom inovacijom doći do mnoštva prihoda?

Kako samo jednom inovacijom doći do mnoštva prihoda?
2

Donosimo vam ulomak iz knjige ''Plava ekonomija'', autora Guntera Paulija, u kojoj govori o vlastitoj viziji ekonomije čiji je cilj promijeniti navike proizvodnje i potrošnje

VIDEO

Donosimo vam ulomak iz knjige ''Plava ekonomija'', autora Guntera Paulija, u kojoj govori o vlastitoj viziji ekonomije inspirirane prirodom, a čiji je cilj promijeniti navike proizvodnje i potrošnje. Plava ekonomija je započela kao projekt pronalaženja sto najboljih prirodom inspiriranih tehnologija koje bi mogle utjecati na ekonomiju svijeta te pružiti osnovne ljudske potrebe na održiv način pružajući pitku vodu, hranu, posao, energiju i dom. 

Inovacije opisane u ovoj knjizi očito posjeduju potencijal stvaranja više izvora prihoda. Tržište se okreće oko novca, a novac je stoga sredstvo razmjene. Inovacije koje nude više marketinških primjena, znatno su privlačnije pa je stoga veća vjerojatnost da ih prihvate istaknute tvrtke i poduzetnici. Mogućnost stvaranja više izvora prihoda vrlo je privlačna jer pokreće paralelna ulaganja za nekoliko tržišnih niša. To smanjuje rizičnost inovacije. No, unatoč tome, to su i dalje visokorizična ulaganja. Uvjeti možda nisu privlačni ulagačima, ali njihova potreba za novcem može biti toliko hitna da prihvate sporazum o ulaganju.

Novac je kralj

S negativne strane, novac je kralj. Oni koji imaju milijarde za ulaganje, lako mogu odrediti uvjete. Model osnovne djelatnosti s jednim izvorom prihoda često je privlačan ulagačima koji žele da se uprava usredotoči na jednu, najunosniju primjenu. Svaki ulagač procijenit će izglede za uspjeh nove tehnologije. Poduzetničke tvrtke koje žele privući ulagački kapital, moraju otkriti vrlo dug popis ''svega što može poći po zlu''. Okorjele tvrtke za poduzetnički kapital iz Sicilijske doline istodobno će poslušati izlaganje o jednoj inovaciji s desetak mogućih načina primjene. Bez iznimke tražit će aplikaciju koja jamči bruto dobit od 100 milijuna dolara u tri godine.

Iako su rizici neodvojivi od poslovanja, rizici povezani s većinom inovacija razmotrenih i opisanih u ovoj knjizi proračunati su, ublaženi i mnogo niži no što je uobičajeno na tržištu. Štoviše, ove inovacije mogu smanjiti rizik jer mijenjaju poslovni model u njegovoj srži. Postignuća platformske tehnologije, u kojoj su osnovni parametri uspješno primijenjeni, očito smanjuju rizik i nude potencijalno bolji povrat nego financiranje usko definirane niše. Toliko velik potencijal prodaje podrazumijeva da ulagači ponovno procjenjuju rizik u svjetlu tih višestrukih prihoda. To je najvažnija prednost gotovo svih vrhunskih inovacija koje opisujemo. 

Poduzetništva željna unaprjeđenja

Da bismo to dokazali, ne moramo gledati daleko. Primjerice, postoji 37 komercijalnih načina primjene vira. Postoji više od 20 načina primjene furanona dobivenih iz morskih algi, koji reguliraju množenje biofilma remeteći bakterijsku komunikaciju. Zamjenjivanje kirurškog zahvata koji stoji 50 000 dolara nekirurškom intervencijom koja stoji 500 dolara, i omogućuje trajno praćenje rada srca bez baterija te po nižoj cijeni, nudi očitu uštedu. Umjesto da milijun puta godišnje proda elektrostimulator srca, medicinska industrija može milijardu puta godišnje prodati flastere za nadzor.

Svileni polimeri, koje je razvila tvrtka Oxford Biomaterials, već su u procesu razvoja u pet različitih tvrtki, sa zasebnim financiranjem. Tvrtka Pax Scientific izabrala je isti pristup te postigla financiranje u pet zasebnih područja primjene za svoja saznanja o tome kako priroda pokreće vodu i zrak s manje trenja. Mlada australska tvrtka Biosignal, koja razvija antibakterijske oblike primjene furanona, posjedovala je sličnu strategiju razvijanja potencijalnih primjena u području poljoprivrede, potrošne robe, industrije, medicinske opreme i terapijskih tržišta prije no što se njezin tehnološki portfelj povezao s drugom tvrtkom. Svaka od njih mogla bi postići različita sredstva financiranja za pokretanje usko ograničenih rješenja kao što su antikorozija u nafti i plinu, antiperspiranti ili potencijalni lijek za cističnu fibrozu. Sva proizlaze iz iste platformske tehnologije. Watreco, mlada tvrtka osnovana na temelju matematičkih tumačenja vira Curta Hallberga, na tržište donosi raznovrsna rješenja kao što je ušteda energije u proizvodnji leda, ubrzavanje perkolacije na igralištima za golf, uklanjanje kamenca iz cijevi i unošenje zraka u bazene ribogojilišta. Te tvrtke primjeri su poduzetništva koje je spremno unaprijediti svoje poslovanje.

Spremnost za dovođenje inovacija na tržište

Moć tih tehnologija da osiguraju više izvora prihoda putem višestrukih oblika primjene smanjuje rizik te znatno povećava vrijednost intelektualnog vlasništva i izumiteljima potencijalno omogućuje davati podlicencije za tehnološke primjene i usredotočiti na ono što potiče njihovo zanimanje i stimulira njihovu radoznalost. Moć prevladavanja prepreka iziskuje partnerstvo. Premda izumitelji i oni koji izume plasiraju na tržište imaju različite ciljeve, pobjednička koalicija može započeti čvrstim, najnovijim znanstvenim saznanjima i razvijati se na oštroj konkurentnoj analizi poduzetnika. Svijet rizičnoga kapitala spreman je financirati ljude s dobrim zamislima. Danas su potrebne sposobnost i spremnost za dovođenje inovacija na tržište.

Inovacije s potencijalom stvaranja više izvora prihoda na različitim tržištima doista su privlačne. Ako ti generatori novčanog toka promijene poslovni model, tvrtke koje razvijaju te inovacije ne samo da će zadovoljavati važnu potrebu, nego će i biti tražene kao mogućnosti ulaganja i poduzetništva.

Gunter Pauli u svojoj knjizi ''Plava ekonomija'' u izdanju Katarine Zrinski vješto objašnjava primjere iz prirode koji nam mogu pomoći riješiti probleme vezane uz održivost. Pokazuje nam da ekološka održivost i poslovna profitabilnost nipošto nisu međusobno isključive. Plava ekonomija ekonomistima otkriva niz tehnoloških inovacija utemeljenih na prirodi.  Razgovor s Paulijem o vlastitoj viziji ekonomije inspirirane prirodom možete pročitati ovdje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Evo koja vrsta psa je idealna za svaki horoskopski znak: Bokser je za Bika, labrador za Ovna...
LJUBIMAC BAŠ ZA VAS!

Evo koja vrsta psa je idealna za svaki horoskopski znak: Bokser je za Bika, labrador za Ovna...

Budući vlasnici pasa uzimaju u obzir mnoge čimbenike prije nego što se odluče za pasminu psa. Ako se ipak i nakon pomnog istraživanja ne možete odlučiti, možda vam astrologija može pomoći u odabiru
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana