Pametna kuna

Komentari 0

Kako uštedjeti i ne pretjerati s kupovinom za vrijeme Uskrsa?

Kako uštedjeti i ne pretjerati s kupovinom za vrijeme Uskrsa?

Većina se odlučuje na velike kupovine namirnica za Uskrs. Pazite li na svaku kunu ili nekontrolirano trošite? Donosimo vam savjete koje je dobro da imate na umu

Plaćamo veće cijene za gotovo sve proizvode s obzirom na povećanje stope PDV-a. Prema posljednjim najavama cijene hrane će vrtoglavo skočiti nakon Uskrsa. Nerijetko kupujemo iznad svojih mogućnosti pogotovo kada se radi o blagdanima kada se očekuje "brdo hrane" i poneki darovi. Donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta koje bi trebali imati na umu pri svakoj kupovini pa tako i ovoj uskršnjoj. 

1. Planiranje kupovine pomaže u samokontroli

Stručnjaci savjetuju da imate u glavi ciljane namirnice ili popis kako biste znali s koliko novca raspolažete. U suprotnome, logično se događa da kupujemo ono što nam i ne treba. U moru uskršnje ponude savjetujemo vas da dobro provjerite ponude trgovačkih centara i uzmete u obzir akcijske cijene koje većina marketa nudi. Ako napravite popis, odmah znate s koliko novca raspolažete. 

2. Ne pretjerujte sa slatkišima

Ljudi se pomame za slatkišima u obliku uskršnjih zečeva i jaja. Prigodno upakirani privlače kupce, pogotovo što se uglavnom nalaze kod kase te se često dogodi da ih neplanski uzmemo pod izlikom "joj kako su slatki".

Umjesto darivanja čokoladnih zečeva i bombona, bolje napravite nešto kreativno za vaše dijete. Zanimljive pisanice prigodno ukrašene izgledaju ljepše neko čokoladna jaja od desetak kuna. 

3. Ne trošite na gotova jela

Trgovački centri nude gotove kolače i ostala tradicionalna jela. Umjesto trošenja na to, isplativije vam je kod kuće spremiti nešto od namirnica koje već imate. Popularne pince su doduše iznimka. Cijena od desetak kuna nije mnogo, a puno ćete više vremena i novca potrošiti na domaće. Kao što smo spomenuli, proučite akcije centara kako biste uštedjeli na hrani za uskršnji ručak. 

4. Bit blagdana nije u kupovini

Potrošačka groznica uvijek se nazire u vrijeme blagdana i praznika. Po trgovinama primjećujete ljude kako grozničavo pune košarice šunkama, pincama, slatkišima i dekoracijama. Prije nego se odlučite na kupovinu, zapitajte se je li vam to uistinu potrebno? 

Savjetujemo vas da pripazite na potrošnju kako nakon uskršnjih blagdana ne biste ušli u nepotrebni minus. Ne zaboravite da prema najavama cijene hrane idu gore nakon Uskrsa.