Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 2

Naučite kako od kreditne kartice napraviti saveznika

Naučite kako od kreditne kartice napraviti saveznika
1

Ovog tjedna sudionica projekta Kunu po kunu tražila je informacije koje će riješiti njezine nedoumice oko kreditnih kartica. Saznajte više u nastavku

VIDEO

Na početku radnog vijeka, gotovo svatko doživi trenutak kada treba riješiti dilemu - uzeti kreditnu karticu ili ne. Milena Nestić, sudionica akcije Kunu po kunu, koja je zaposlena manje od godinu dana upravo je na toj prelomnici. 

"Za vrijeme studija kratko sam imala studentsku karticu, ali sada nemam kreditnu karticu. Razmišljam da je uzmem, iako mi neki govore da mi ne treba, a neki da će mi olakšati život. Moram dobro razmisliti da li mi je zaista potrebna", kaže Milena Nestić. Iako mnogi tvrde da su kreditne kartice nespojive sa štedljivošću i kontrolom nad financijama, naš financijski stručnjak tvrdi da to nije tako. 

"Prvo valja reći - ako namjeravate kreditnu karticu koristiti primarno kao sredstvo podizanja gotovine, onda je koristite na pogrešan način i ne štedite. Podizanje gotovine gledajte kao na uslugu kojom ćete se koristiti u iznimnim situacijama. Ako je koristite da bi kasnije mogli voditi precizne zapise o potrošnji, usput iskoristili neke nagradne programe i dodatne usluge, onda je koristite na razuman način", kaže Zoran Balija, savjetnik za osobne financije iz tvrtke Progreso.

Pomoć za upravljanje novcem umjesto 'peglanja'

Upravo je dosljedno vođenje stanja kućnog budžeta ključ razumnog upravljanja novcem, tvrdi ovaj ekspert. Milena Nestić kaže da svoje troškove već sada zapisuje. "U kupovinu odjeće idem periodički, otprilike dva puta na godinu u veći šoping, ali tu i tamo kupim neke stvari usput, ovisno o potrebi. Ostalu kupovinu obavljam po potrebi,većinom sastavim popis i pokušam ga se držati", kaže Milena.

Zanimljivo je da je odnedavno korisnicima kartica, ali i svima ostalima velika svjetska kartična kuća MasterCard® na raspolaganje stavio aplikaciju Kućni budžet na hrvatskom jeziku.

Procjena troška kroz grafikone

Milenu je zainteresirala mogućnost ubacivanja brojki u sustav a zatim i vizualnog uvida u to kamo odlazi koliko novca kroz grafikone.

Poput većine mladih, ni Milena nije sasvim informirana o dodatnim uslugama koje ponekad banke koje izdaju kreditne kartice daju uz njih, kako uz naknadu tako i u standardnom paketu. Recimo, u nekim bankama uz klasičnu MasterCard karticu imat ćete bez dodatne naknade pokriće osiguranja od nezgode na putovanjima koja su plaćena ovom karticom, a usluge mogu obuhvatiti plaćanje hospitalizacije u inozemstvu, nadoknade zbog kašnjenja letova i prtljage i slično.

Pametno birati zbog dodatnih usluga

 "Ako želiš kreditnu karticu, valja se raspitati u banci koja će je izdati o prednostima koje ona nosi" kaže Zoran Balija. Oni mogu biti vrlo različiti, neki ti mogu biti korisniji a neki gotovo bespotrebni. Također, naknade za slične kartice variraju od banke do banke i često su povoljniji u onoj banci u kojoj si klijent. Valja reći i da se kartice pod istim imenom nude donekle različite usluge i uvjete ovisno o banci koja ih izdaje.

Iako je Milena znala da postoje razlike između debitne, kreditne i revolving kreditne kartice, ipak je zatražila dodatno pojašnjenje.

Saznala je da je debitna kartica zapravo kartica koju koristi na bankomatu ili u banci kako bi podigla svoju plaću. Ona joj omogućava raspolaganje novcem koji ima, ali i dopušteni minus na koji se plaćaju kamate ako ga se koristi.

Kreditna kartica je ona pomoću koje u načelu može kupovati na jednake rate (s kamatama ili bez njih, ovisno o ugovoru kartičara s prodajnim mjestom) u okviru odobrenog limita. Može je koristiti i da bi sve učinjene troškove platila odjednom na koncu mjeseca ili odjednom. Ovo je najčešća kreditna kartica i može odlično poslužiti kao sredstvo nadzora troškova.

Odluka bez žurbe

Revolving kreditna kartica je ona na kojoj s bankom ima ugovoren iznos na koji se može zadužiti uz plaćanje kamate. U sklopu tog iznosa može kupiti nešto što joj treba, ali ne otplaćuje to u jednakim fiksnim ratama poput klasične kartice. "Ukoliko ima novca, može sve platiti odjednom, ali može uplatiti pola, pa trećinu, ili na još manje rate. Sama odlučuje o rati, pri čemu ona mora obično biti najmanje pet ili deset posto iznosa koji je ostao kao dug. Ova je kartica najmanje primjerena Mileni, a ja bih joj preporučio klasičnu kreditnu karticu" kaže Zoran Balija.

Milena će se o korištenju kartice odlučiti bez žurbe, a zna i da bi joj dobro došla i zbog kupnje literature preko interneta. Naime, s brojnih internetskih servisa često je iz Hrvatske jedino uz pomoć priznate kartice globalnih kartičarskih kuća je moguće naručiti ono što želimo uz mali trošak i praktički bez rizika. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Pet tjedana prije Eura Perišić još ne ide punom snagom! A Hajduk na njemu može zaraditi
HOĆE LI BITI SPREMAN?

Pet tjedana prije Eura Perišić još ne ide punom snagom! A Hajduk na njemu može zaraditi

Plus+ Zdrav je, više ne mora na kontrole, ali upitna je njegova forma. Hajduk ga priprema za Euro i pozicijom na koju ga trener Ivanković stavlja