Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 2

Mladi bračni par uspješno je pokrenuo vlastiti posao!

Mladi bračni par uspješno je pokrenuo vlastiti posao!
4

Ruby i Igor Montanari-Knez prije nepunih godinu dana odlučili su otvoriti hotel za pse ''Monty's Dog Hotel''. Saznajte kako je započela njihova poslovna priča

VIDEO

Iako mnogi poduzetnici tvrde kako nije dobro spajati ljubav ili prijateljstvo s poslom, ovaj bračni par potvrdio je kako je to upravo dobitna kombinacija. Ruby i Igor Montanari-Knez nakon dugogodišnje želje da pokrenu svoj vlastiti posao otvorili su hotel za pse ''Monty's Dog Hotel'' u Križišću. Riječ je o klimatiziranom prostoru prilagođenom i namijenjenom psima koji u njemu mogu gledati televiziju, slušati glazbu ili odmoriti u 10 odvojenih bokseva, odnosno spavaćih prostora čija je namjena, kako tvrdi bračni par, svakom psu pružiti sigurno i samostalno spavanje ili ih mogu koristiti kada žele privatnost i mir. Kako je započela poslovna priča rođenog zagrepčanina i profesionalnog rukometaša Igora te glazbenice i pjevačice grupe ''Denis & Denis'' Ruby iz Londona saznajte u nastavku. 

Kada ste počeli razmišljati o pokretanju vlastitog posla?

Ruby: Smatram da je vlastiti posao želja svakog pojedinca, a samo se razlikuje faza u kojoj će se ona javiti. U mom slučaju se počela sve ozbiljnije nametati kada sam shvatila da me obična činovnička pozicija ili rad za privatnika nikada neće lansirati na položaj u kojem želim biti. Nisam zapravo željela ništa posebno ili nedostižno, ali radila sam i uporno morala počinjati iznova, a sve zato što sam ovisila o uspjesima ili propastima privatnika za koje sam radila.

Igor: O pokretanju vlastitog posla sam počeo razmišljati još kao dijete kada sam počeo raditi preko sezone i zarađivati prve kune. Želio sam imati nešto svoje, ali naravno za to treba imati jako puno hrabrosti i sreće tako da su većinom moje ideje i želje odlazile u vjetar na mnogobrojnim kavama s prijateljima gdje smo maštali o svemu i svačemu. To me pratilo sve do dana kada smo moja bolja polovica i ja skupili hrabrost te odlučili pokrenuti posao. 

Kako to da ste odlučiti otvoriti baš hotel za pse? 

Igor: Ruby je ideju čuvala u ''sefu'' dulje vrijeme, a ja sam pomogao da se to pokrene. Po meni je ključan bio odlazak na svadbu prije tri godine kada nismo imali gdje ostaviti na čuvanje našu ljubimicu Viennu. Otada smo intenzivno počeli raditi na ostvarenju njezinog, a kasnije i mog sna. 

Koliko zaposlenika imate? Ovisno o proširenju posla i obaveza, planirate li zaposliti još nekoga?

Ruby: Službeno naš tim činimo samo nas dvoje, iako je ovo mali pogon koji ne bi funkcionirao bez pomoći cijele naše obitelji. Svi imaju značajne uloge i svjesni smo da bismo teško uspijevali bez pomoći kao što je mamin skuhani ručak ili čuvanje našeg djeteta te sitni popravci moga svekra ili krojački talent moje svekrve. Zbog ustroja našeg obrta, nemamo zaposlenika osim nositelja obrta, ali nam zakon dopušta da si kao supružnici pomažemo u obavljanju djelatnosti. Sretni smo jer se već pokazalo da će obujam posla postati prevelik za nas dvoje i iako još nije prošla prva godina, razmišljamo o tome kako da si omogućimo zapošljavanje radnika.

Jeste li se prije pokretanja hotela za pse bavili nečime sličnim? 

Ruby: Nikada se nismo bavili psima niti nečim sličnim, a jedino iskustvo koje imam sa psima jest ono s vlastitim. Uz veliku dozu empatije koju osjećam prema životinjama, ovaj posao kombiniram s glazbenom karijerom.

Igor: Moja profesija je rukomet od šesnaeste godine i ovo je moj prvi poslovni pothvat do sada. Trenutno žongliram između rukometa i hotela jer mi to sportske obaveze dozvoljavaju.

Kako je tekao put od zamisli do samog ostvarenja projekta? Što vam je u administraciji predstavljalo najveću prepreku za ostvarenje svoga plana?

Igor: Put je trajao otprilike godinu do godinu i pol. Skoro sve što se tiče administrativne procedure je odradila Ruby, dok sam ja bio zadužen za fizički dio posla.

Ruby: Može se reći da sam dio znanja donijela s Ekonomskog fakulteta, a veći dio sam našla na internetu. Put od zamisli do otvaranja je bio dosta brz i stresan, ali je sve teklo po našem dobro razrađenom planu. Jedino što me začudilo jest informacijska nepovezanost raznih ureda koje je potrebno obilaziti prilikom otvaranja obrta i registriranja djelatnosti. Osim toga, bila sam razočarana krutošću u shvaćanjima jer nam nije bilo dopušteno nazvati obrt Monty's Dog Hotel pošto je sporna bila riječ ''hotel'' u nazivu. Rečeno mi je da ''svi znamo što je hotel'', iz čega se dalo zaključiti da moj prostor nije vrijedan tog naziva pa čak i uz deskriptivnu riječ ''dog''

Koliko je trajalo uređenje hotela i kako ste financirali cjelokupni projekt? 

Igor: Uređivanje hotela je trajalo oko osam mjeseci, a cijeli projekt smo u potpunosti financirali sami uz malu obiteljsku pozajmicu. Na tome sam jako zahvalan i ponosan jer nismo morali biti robovi kredita, što nam omogućava kvalitetniji i opušteniji rad bez pritisaka vraćanja rate svaki mjesec. Danas je situacija takva da smo u rekordnih šest mjeseci vratili novce koje smo uložili u projekt, što možemo zahvaliti izuzetno kvalitetnoj marketinškoj strategiji na kojoj smo radili godinu dana unaprijed. Čim smo se uhodali, krenuli smo uređivati i prostor za šišanje i uređivanje pasa koji bi ovih dana trebao biti dovršen.

Kako izgleda vaš tipičan radni dan? Radite li vikendima i blagdanima?

Ruby: U 8.30 sati vodimo naše goste u šetnju, nakon čega dobivaju svoj prvi obrok, palimo im televiziju i svjetla, razmještamo ih po hotelu i vrtu te potičemo na igru. Nakon velike šetnje svi odmaramo, a Igor i ja provjeravamo mailove te se bavimo administrativnom stranom posla. Prije večere i spavanja slijedi još šetnji, a nakon odgledanog filma se gase svjetla i televizija. Radimo svaki dan, a posebice nastojimo biti na raspolaganju upravo za vikend i blagdane jer smatramo da nas tada naši klijenti najviše i trebaju. Nastojimo provoditi što više vremena zajedno kao par pa stoga rado idemo zajedno u šetnje sa psima.

Kako naplaćujete svoje usluge te imate li konkurenciju?

Ruby: Formirali smo cijene proučavajući cijene naših konkurenata, ali i inozemnih hotela za pse. Usporedili smo što nude slični hoteli u Hrvatskoj i odlučili da s pravom možemo svoje usluge naplatiti nešto više od prosjeka, ako o prosjeku uopće možemo govoriti budući da su hoteli za pse rijetkost. 

Igor: Naše cijene se kreću od 79 do 119 kuna ovisno o zahtjevima klijenata. Naravno da imamo konkurenciju, ali isključivo smo koncentrirani na svoj rad i ideje te se ne trudimo pobijediti nikoga jer smo toliko sigurni u kvalitetu našeg rada da se drugima ne zamaramo. Čak smo mnogo puta preporučivali svoju konkurenciju drugima jer nismo bili u mogućnosti primiti pse zbog popunjenosti našeg hotela. Konkurencije se nikad ne treba bojati nego je treba prihvatiti kao motivatora za napredak.

Tko su vaši klijenti i kako do njih dolazite? 

Igor: Naši klijenti su svi koji, osim što su vlasnici pasa i trebaju otputovati, nemaju nekoga tko bi se adekvatno brinuo o njihovom ljubimcu dok su odsutni ili ne žele tu odgovornost prepustiti nekome od svojih ukućana. To su umirovljenici koji uživaju u svojoj slobodi i putuju turistički, poslovnjaci, skijaši, obitelji koje odlaze na zajedničke odmore te oni koji žele svom psu priuštiti novo i uzbudljivo iskustvo. Do klijenata najviše dolazimo na preporuku, a naša prisutnost na Facebooku i internetu ima ogromnu ulogu u cijeloj priči. 

Što smatrate svojim najvećim poslovnim uspjehom?

Igor: Jako smo zadovoljni reakcijama naših korisnika i to nam daje poticaj da budemo još bolji u našem radu. Veliko nam je zadovoljstvo kada nam dolaze novi klijenti na preporuku starih klijenata. Također imamo i puno ''ponavljača'', odnosno starih gostiju koji nam se vraćaju sa zadovoljstvom. 

Ruby: Vrlo smo ugodno iznenađeni jer nam je obujam posla prerastao ono čemu smo se usudili nadati. Uspjeh je kad god nam se neki vlasnik psa javi s puta i kaže da je potpuno miran znajući da je njegov ljubimac u našim sigurnim rukama.

Kakvi su vam planovi za budućnost? Planirate li otvoriti još koji hotel za pse ili proširiti postojeći?

Igor: Planova je uvijek jako puno, ali trenutno nam je želja malo proširiti postojeći hotel i obogatiti ga s još više popratnih sadržaja, a ako se kroz vrijeme pokaže potreba za otvaranjem još kojeg hotela vjerojatno ćemo se upustiti i u tu avanturu. 

Ruby: Jednog dana kada bude vrijeme da prijeđemo u neki drugi poslovni pothvat, voljela bih da Monty's Dog Hotel živi i dalje kroz franšizu koju bismo dali zainteresiranima. To bi bio dobar način da se okonča jedno poglavlje u našem životu, a da hotel za pse ne doživi svoj kraj, već novi početak.

Koja je najvažnija lekcija koju ste naučili prilikom upuštanja u pokretanje vlastitog posla te kakav biste savjet dali onima koji odluče slijediti vaš primjer?

Igor: Odvažnost, hrabrost i čvrsto vjerovanje u svoju zamisao ili ideju su najvažniji, a uz to budite strpljivi i ne očekujte zaradu preko noći. Najvažnija lekcija koju sam naučio jest da su dvije glave pametnije od jedne te da je u dvoje sve lakše!

Ruby: Dobro istražite tržište i samu djelatnost, vizualizirajte svaki dan to čime se želite baviti, razgovarajte o svojim idejama s ljudima koji već imaju iskustvo, poslušajte njihove dobronamjerne savjete i ne odgađajte akciju jer vam izgubljeno vrijeme nitko ne može vratiti. Također se dobro informirajte o potporama i mjerama koje daju država i Europska unija te ih sve iskoristite. Ne ulažite velike količine novaca ukoliko bi vas u slučaju neuspjeha to moglo egzistencijalno ugroziti, već napravite i držite se svojih financijskih projekcija. Budite pozitivni i optimistični jer će dobre stvari naći svoj put do vas!

Ako imate uspješnu poslovnu priču koju biste željeli podijeliti s nama, javite nam se na e-mail adresu urednistvo@pametnakuna.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera