Pametna kuna

Komentari 1

Mogu li dobiti povrat novca nakon raskida ugovora?

Mogu li dobiti povrat novca nakon raskida ugovora?

Čitateljica nam je postavila pitanje o povratu novca nakon raskida ugovora i odustajanju od kupovine proizvoda. Što su na njen upit rekli u Ministarstvu?

Pitanje: S predstavnikom Mozaik knjige sklopila sam ugovor o kupnji knjige u pretplati prije izdavanja. Prvu ratu smo dali predstavniku na ruke,u našem domu. Idući mjesec smo i ja i suprug ostali bez posla pa nismo više niti jednu ratu platili. U ugovoru piše da ga ne možemo raskinuti, no s obzirom da nismo dobili knjigu i ne želimo ju više je li ikako moguće da se ugovor raskine? 

Mozaik Knjiga: Raskid da ali povrat novca ne

Predstavnica Mozaik Knjige Maja Kecerin komentirala je ovaj slučaj. "Naravno, postoji mogućnost raskida ugovora, te u našim ugovorima piše da se ugovor može raskinuti u roku od 15 dana. Također, vraćamo novac kupcu, te i nakon isteka zakonskog roka vraćamo novac ukoliko kupac ima opravdan razlog (smrt, bolest, gubitak posla) i vrati neoštećeni proizvod. Generalno, naravno da se knjige, kao i npr. cipele ne mogu vratiti nakon nekoliko mjeseci korištenja.

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva:  Potrošač ima pravo na povrat novca

Sukladno odredbama Zakona o zaštiti potrošača (NN 79/07, 125/07, 75/09, 79/09, 89/09 te 133/09) sklopili ste ugovor izvan poslovnih prostorija trgovca, na koji se primjenjuju odredbe članaka 30-35. navedenog Zakona. Prema navedenim odredbama kod sklapanja ovakvih ugovora, trgovac je dužan, najkasnije u trenutku sklapanja ugovora, potrošaču dati pisanu obavijest o njegovu pravu na raskid ugovora. Takva obavijest mora sadržavati ime, odnosno tvrtku ili naziv trgovca, njegovu adresu, datum slanja obavijesti, podatke potrebne radi identifikacije ugovora, poglavito naznaku ugovornih strana te predmet ugovora i njegovu cijenu, kao i rok za raskid ugovora. 

Ukoliko je obavijest o pravu na raskid sastavni dio ugovora, tada ona mora biti posebno istaknuta i napisana na isti način (font, veličina, boja, podloga, oblik, itd.) kao i ostale odredbe ugovora. Slijedom izdane obavijesti, potrošač ima pravo, ne navodeći razloge za to, jednostrano pisanom obaviješću o raskidu raskinuti ugovor u roku od 14 radnih dana od dana primitka pisane obavijesti. Ugovor je raskinut u trenutku kada je trgovac primio obavijest o raskidu.

Ukoliko pisanu obavijest niste primili do zaključenja ugovora odnosno ako ista nije sastavni dio ugovora, tada Vaše pravo na raskid ugovora nije vremenski ograničeno. U slučaju raskida ugovora, potrošač je dužan vratiti proizvod trgovcu o svom trošku, a trgovac je dužan, najkasnije u roku od 30 dana od dana primitka pisane obavijesti o raskidu, vratiti potrošaču cjelokupan iznos koji je potrošač do tog trenutka platio, uvećan za zatezne kamate. Stoga, bez obzira što u ugovoru piše, primjenjuju se odredbe Zakona o zaštiti potrošača prema kojima pravo na raskid imate tijekom 14 radnih dana od dana primitka pisane obavijesti odnosno i nakon proteka tog roka ukoliko obavijest niste primili ili ukoliko obavijest nije sadržana u ugovoru.

Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno nam se obratite putem besplatnog telefona za potrošače 0800-400-408 utorkom i četvrtkom od 10 do 12 sati.