Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 5

Mogu li se prijaviti i živjeti na dvije adrese u istom gradu?

Mogu li se prijaviti i živjeti na dvije adrese u istom gradu?
1

Javio nam čitatelj s upitom o prekršajnom nalogu koji je dobio od policije jer je netko od susjeda prijavio kako on živi u stanu svoje majke, a prijavljen je na drugu adresu

VIDEO

Javio nam čitatelj s upitom o prekršajnom nalogu koji je dobio od policije jer je netko od susjeda prijavio kako on stanuje u stanu svoje majke, a prijavljen je na drugu adresu.  

''Ponašanje policije je kao da sam nekome ukrao stan. Adresa na mojoj osobnoj iskaznici je i moje mjesto stanovanja (dvije ulice dalje od majčinog stana), a policajac mi je rekao da prijavim boravište na adresu majke i da će doći to provjeriti. Kad sam mu rekao da je pravnica u MUP-u rekla da ne mogu imati dva boravišta u istom gradu, rekao je da sam onda trebao napraviti osobnu na adresu gdje mi živi majka i da će mi poslati prekršajnu kaznu. Kazna je 214 kuna'', rekao nam je čitatelj. 

S upitom oko ovog slučaja obratili smo se Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača. ''Čitatelj svakako treba napraviti žalbu na rješenje o prekršaju. S obzirom na to da je prijavljen na svojoj adresi dvije ulice dalje, ne vidimo razloga zašto ne bi mogao prespavati nekoliko dana u stanu svoje majke'', rekao nam je tajnik udruge Tomislav Lončar.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova poručuju kako je osoba koja daje stan na korištenje drugoj osobi na razdoblje duže od tri mjeseca, dužna mjesnoj nadležnoj policijskoj postaji u roku od 15 dana od dana kad je stan dala na korištenje, dostaviti podatke o osobi kojoj je stan dala na korištenje te mjestu i adresi na kojoj se stan nalazi. Kako ne bi bilo daljnjih nedoumica, istražili smo što zakon kaže o adresi prebivališta, odnosno boravišta.

Koja je razlika između prebivališta i boravište?

Prema Zakonu o prebivalištu, prebivalište je mjesto i adresa u Republici Hrvatskoj na kojoj se osoba trajno nastanila radi ostvarivanja svojih prava i obveza vezanih uz životne interese, kao što su obiteljski, profesionalni, ekonomski, socijalni, kulturni i drugi interesi.

Boravište je definirano kao mjesto i adresa u Republici Hrvatskoj gdje osoba privremeno boravi, ali se na toj adresi nije trajno nastanila. Boravište, koje kod nas mogu imati i hrvatski državljani koji žive ili borave izvan Republike Hrvatske, prijavljuje se ako će trajati dulje od 3 mjeseca.

Obavezno je prijaviti i odjaviti prebivalište te prijaviti boravište

Prebivalište i boravište prijavljuje se policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji nadležnoj prema mjestu u kojemu želite prijaviti prebivalište ili boravište. Prijava se podnosi u roku od 15 dana od dana nastanjenja u mjestu prebivališta, odnosno od dana dolaska u mjesto boravišta.

Boravište se prijavljuje na razdoblje od godinu dana, a nakon proteka godine dana može se produžiti na još godinu dana. Iznimno, ako građanin mora u mjestu prijavljenog boravišta ostati duže od godinu dana zbog obrazovanja, obavljanja poslova koji nisu trajnog karaktera ili ako je smješten u nekoj ustanovi, boravište može trajati koliko traje obrazovanje, zaposlenje ili smještaj u ustanovi, o čemu građanin mora priložiti odgovarajuću dokumentaciju. 

Koja je dokumentacija potrebna za prvu prijavu prebivališta u RH?

Zahtjevu za prvu prijavu prebivališta potrebno je priložiti:

  • izvod iz matice rođenih ili rodni list 
  • domovnicu 
  • dokaz o identitetu 
  • potpisanu izjavu kojom građanin potvrđuje da se nastanio u mjestu i na adresi na kojoj želi prijaviti prebivalište
  • ovjerenu izjavu stanodavca kojom on daje suglasnost za prijavu, ako građanin prijavljuje prebivalište na adresi stanodavca (stanodavac može suglasnost dati i neposredno u policijskoj upravi/policijskoj postaji koja evidentira prijavu prebivališta stanoprimca)
  • popunjeni obrazac prijave prebivališta (obrazac br. 1)

Za promjenu prebivališta (odjava i prijava) te prijavu boravišta potrebna je dokumentacija iz zadnje tri navedene stavke te osobna iskaznica. Osoba koja u propisanom roku ne prijavi prebivalište, boravište ili radi trajnog iseljenja iz Hrvatske ne odjavi prebivalište ili ne produži prijavu boravišta, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 500 do 5 tisuća kuna.

Česti upiti i odgovori na njih

Donosimo neke od učestalih pitanja i odgovora objavljenih na internetskim stranicama MUP-a:

  • Je li uvjerenje o prebivalištu jedini dokaz o prebivalištu neke osobe? Ne, jer je prema odredbi članka 1. Zakona o osobnoj iskaznici osobna iskaznica javna isprava kojom državljanin Republike Hrvatske, između ostalog, dokazuje prebivalište i adresu stanovanja. Dakle, osobna iskaznica je dokaz o prebivalištu. 
  • Prebivalište mi je na jednoj adresi, a želim prijaviti boravište na drugoj adresi u istom mjestu (gradu). Je li to moguće? Da. Boravište se može prijaviti u mjestu prijavljenog prebivališta, ali na drugoj adresi. 
  • Je li za prijavu supružnika na moju adresu stanovanja dovoljno priložiti vjenčani list? Supružnik mora priložiti ovjerenu izjavu stanodavca kojom on daje suglasnost za prijavu, a stanodavac može suglasnost dati i neposredno u policijskoj upravi ili policijskoj postaji koja evidentira prijavu prebivališta supružnika. 
  • Kako fizička ili pravna osoba može pribaviti podatak o prebivalištu druge osobe? Pisanoj zamolbi za dostavu podatka o prebivalištu druge osobe potrebno je, sukladno članku 7. i 11. Zakona o zaštiti osobnih podataka, priložiti dokumentaciju na temelju koje se može utvrditi postojanje pravnog interesa za pribavljanje podataka o prebivalištu druge osobe (primjerice: akt suda iz kojeg je vidljivo da je podatak potrebno pribaviti radi vođenja sudskog postupka).

Više o tome kako možete ishoditi uvjerenje o prebivalištu možete pročitati ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Pet tjedana prije Eura Perišić još ne ide punom snagom! A Hajduk na njemu može zaraditi
HOĆE LI BITI SPREMAN?

Pet tjedana prije Eura Perišić još ne ide punom snagom! A Hajduk na njemu može zaraditi

Plus+ Zdrav je, više ne mora na kontrole, ali upitna je njegova forma. Hajduk ga priprema za Euro i pozicijom na koju ga trener Ivanković stavlja