Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 3

Muke po kreditu - zašto sam dospjela na crnu listu?

Muke po kreditu - zašto sam dospjela na crnu listu?
1

Naša čitateljica podijelila je s nama svoje iskustvo o tome koliko je teško saznati zašto je dospjela na crnu listu banaka. Saznajte njezin put do otkrivanja uzroka

VIDEO


Sve je počelo prije nekoliko godina kada smo se olako zaduživali neprestano se nadajući da će biti bolje. Kreditne ponude su frcale naokolo, sve jedna bolja od druge, uz kruh u trgovini mogao su odmah dobiti i kreditnu karticu.

Međutim, sve dolazi na naplatu pa je tako jednog dana gospođa u najboljim godinama odlučila stati svemu na kraj kako ipak u mirovini ne bi morala skupljati prazne boce (pitanje je da li bi za njih nešto dobila, kako stvari stoje). Informatički pismena, poslala je nekoliko e-mailova eminentnim bankarskim ustanovama i ubrzo dobila odgovor koji je i ono malo tamne kose koju je imala prebojalo u sijedu. Naime, saznala je da je na "crnoj listi" i da nema nikakve šanse dobiti jedan pristojan kredit kojim bi zatvorila rascjepkane obveze po potrošačkim kreditima i karticama.

Vrhunac je bio kada je saznala da je na crnoj listi zato što je jedna banka zaključila da će propasti jer joj gospođa nije platila 40,00 kuna naknade za vođenje tekućeg računa. Odgovorno tvrdim da gospođi nikada nije stigla opomena za plaćanje naknade za vođenje računa kojeg nikada nije koristila, ali što je, tu je. Idemo dalje. 

Zašto sam na crnoj listi?

Gospođa je otišla u prilično nepoznatu i malu banku, ali kada je rekla što je u pitanju, referentica je rekla da uopće ne smije s njom razgovarati jer bi šefovi rekli da ne zna svoj posao. Stisnula je zube i krenula dalje. Pronašla je banku u kojoj su htjeli pogledati uzrok njezinog dospijeća na crnu listu, nasmijali se i rekli da dostavi potvrde o iznosima dugovanja koja želi zatvoriti kreditom kojeg će joj bez problema odobriti u traženom iznosu, koji nije mali, bez jamaca i prenošenja primanja u tu banku.

U Zagrebu se osjetio lagani potres, a to je bio kamen koji je pao s gospođinog srca. Mislila je da je sve obavila i da je prikupljanje potvrda sitnica, ali pazite sada. Jedna manja banka izdala joj je potvrdu o dugovanju u tri minute. Doslovce.

Dok joj je jedna velika kartična kuća zatražila da pošalje mail s opisom onoga što traži pa će razmisliti. Kao da njima nije stalo da im računi budu podmireni (naravno da nije, kamate rastu, a gospođa. se više ne usudi javljati na telefon da joj obziran službenik ne bi izrecitirao kao će joj ukinuti karticu ako odmah ne plati enormnu svotu).

U drugoj banci, službenik je rekao da, osim što se takve potvrde plaćaju, mora pričekati nekoliko dana, jer "djevojke se moraju primiti posla i to odraditi". A za što primaju plaću? Vrhunac je bio u trećoj banci, u kojoj je gospođa imala svojevremeno kredit za auto i ostalo je neplaćeno 700,00 kuna. Nazvala je informativni centar i pitala kako može dobiti potvrdu o tome koliko joj je još ostalo neplaćenog kredita. Nije mogla vjerovati kada su joj rekli da iz Zagreba gdje živi mora otići 80 km dalje u poslovnicu gdje je realizirala kredit po potvrdu. Rekla je da nema šanse i odustala od te potvrde.

Sutra je novi dan. I, ako se slažete, nastavak slijedi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera